største_svindlere_i_historien

5 af de største svindlere i historien

Der findes store iværksættere, der tjener til brødet på lovlig vis, men der findes også store svindlere, der har gjort alt for at tjene deres penge på ulovlig vis. Vi tager et kig på sidstnævnte kategori.

Her får du fem mænd, der er nogle af de største svindlere i historien.

(Læs også: De ti rigeste personer i verden lige nu)

Frank Abagnale Jr.

Frank_Abagnale_Jr
Billede: Barbara Pierce, Flickr

Frank Abagnale Jr.’s liv blev foreviget med filmen “Catch Me If You Can” med Leonardo DiCaprio som hovedrolleindehaveren, Tom Hanks som FBI-agenten, der prøver at fange Abagnale Jr. og selveste Steven Spielberg som manden bag filmen.

Abagnale Jr. begyndte allerede sine ulovlige aktiviteter som 15-årig efter han løb hjemmefra.

I løbet af seks år nåede han at have mindst elleve forskellige identiteter, heriblandt som læge, advokat og pilot. Det er dog ikke hans største kriminalitet, da han var ekspert i at lave falske checks. I alt svindlede han til omkring $2,5 mio., der i 2021-værdi ville løbe op til omkring 120 mio. kr.

Og som om det ikke var nok, så nåede han at flygte fra politiet to gange.

Han nåede dog kun at være fængslet i under 5 år, fordi han lavede en aftale med FBI, hvor han hjalp dem med at fange andre svindlere. Efterfølgende har han levet og lever stadig legitimt, hvor han også har stiftet sin egen sikkerhedskonsulentvirksomhed. I forbindelse med det, er han i dag omkring $10 mio. værd (over 60 mio. kr.).

Så selvom han er en af de største svindlere igennem historien, blev han alligevel rig på lovlig vis.

George C. Parker

George_C._Parker
Billede: Gangsterism Out

George C. Parker blev født 16. marts 1860 i New York City og er også en mand med mange identiteter. Nogle af hans identiteter var James J. O’Brien, Warden Kennedy, Hr. Roberts og Hr. Taylor.

Parker var kendt for at have solgt mange af New York City’s landemærker, heriblandt Brooklyn Bridge (billedet), Madison Square Garden, Metropolitan Museum of Art, Grant’s Tomb og Frihedsgudinden. Helt uden at eje dem og uden ret til at sælge dem, selvfølgelig.

Hans yndlingssalgsvare var Brooklyn Bridge, som han solgte til flere uvidende købere. I flere tilfælde var politiet ude på broen for at stoppe mænd, der ville sætte vejafgiftsposter op.

Parker nåede at blive dømt tre gange for svindel, hvor han nåede at flygte en enkelt gang direkte fra retten, da han modtog sin anden dom. Han stjal en sheriff’s hat og frakke, der var blevet lagt i retssalen af en sheriff, tog dem på og gik stille og roligt ud. 

Tredje gang var lykkens gang for lovens lange arm og i slutningen af 1928 blev han dømt til at tilbringe resten af sit liv i Sing Sing-fængslet. 8 år efter døde han samme sted.

Charles Ponzi

charles_ponzi
Billede: Boston Public Library, Flickr

Charles Ponzi blev født i 1882 i Italien. Han er en af de mest berømte svindlere i historien og hans navn bliver endda brugt til den slags svindleri, som han selv udførte: Ponzisvindel eller pyramidespil på godt dansk.

Ponzi udførte sine svindelnumre i USA og Canada, hvor han drev en investeringsselskab, der i virkeligheden aldrig investerede investorernes penge. I stedet gav han penge fra nye investorer til eksisterende investorer og skabte derfor den illusion, at investorerne var sikret 50% fortjeneste på deres investeringer indenfor få måneder.

I 1920 nåede han at samle op til $15 mio. (over 1,2 mia. kr. i nutidens værdi) hos intetanende investorer, der bestod af over 40.000 håbefulde forretningsmænd. Men sådan et svindelnummer kunne aldrig holde sig oppe. Det ramlede sammen og Ponzi blev opdaget og fængslet. Utroligt nok blev han kun dømt fem års fængsel og kom ud efter tre et halvt år. Men han døde fattig og blind i 1949 i Rio de Janeiro, Brasilien.

Bernie Madoff

Bernie Madoff tog ponzisvindel til dens yderste grænse og ville sikkert gøre Ponzi stolt som den eneste.

Madoff startede sit investeringsfirma i 1960 og ifølge myndighederne kunne han have startet svindleriet allerede i 70’erne, men han blev “kun” dømt for at have bedraget sine investorkunderfra 90’erne efter han selv indrømmede at have gjort det siden det årti.

Madoff lovede sine investorkunder, at de vil få et årligt afkast på 12%, hvilket han holdt. Det sikrede han ikke bare på lovlig vis.

Med et svindleri, der kan have haft værdi på op til $20 mia. er han en af de største svindlere i historien. Madoff, der er en af de ansvarlige for finanskrisen i 2008, døde i fængsel 14. april som 82-årig.

Victor Lustig

victor_lustig
Billede: Wiki Media

Victor Lustig blev født 4. januar 1890 i Østrig-Ungarn. Ifølge ham selv, men der er ingen, der er sikker på, hvem han i virkeligheden er.

Man ved kun, at han er en af de største, hvis ikke den allerstørste, svindlere i menneskehedens historie. I løbet af sin svindlerkarriere nåede han at sælge Eiffeltårnet hele to gange til uvidende ofre.

Han lavede også det såkaldte “Romanian Box”. Det gik ud på, at han havde en boks, der efter hans udsagn kunne kopiere enhver pengeseddel. Hans ofre, overbevist om at det var en rigtig pengekopimaskine (han demonstrerede at det virkede), ville så købe boksen, som i virkeligheden var værdiløs, for mange tusinde dollars.

Han svindlede også selveste Al Capone for $5.000 efter at have vundet hans tillid, hvor han lod som om han var en investor.

Men han blev fanget til sidst efter hans kæreste og medsammensvorne meldte ham til politiet efter hun fandt ud af, at han var hende utro.

Lustig, som havde 47 aliasser og dusinvis af pas, da han blev fanget, døde i 1947 i fangenskab.

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER