Det bliver diskuteret om og om igen overalt. Ansatte vil arbejde mindre og bruge mere tid på deres familier derhjemme. Ifølge Danmarks Statistik vil hver sjette dansker gerne arbejde færre timer. Alt imens vil mange virksomhedsejere have de ansatte til at arbejde mere.
Der findes også virksomheder, der har prøvet og prøver det af med at lade de ansatte arbejde mindre, og ser om det fører noget godt med sig.
En af de store bekymringer er, at når de ansatte arbejder mindre, så sker der det, at der bliver lavet mindre. Mere arbejde fører til mere produktivitet, er tanken.
Den teori blev dog manet til jorden af et undersøgelse lavet af Stanford University. Undersøgelsen viste, at produktiviteten pr. time begynder at falde hurtigt, når man når over 50 timers ugentlige arbejdstimer. Efter 55 timer falder det så hurtigt, at mere arbejde er stort set unødvendigt. Og dem, der arbejder op til 70 timer om ugen, er lige så produktive som dem, der arbejder 55 timer.
Flere arbejdstimer fører ikke til større resultater. Men hvad så med den anden vej? Hvad hvis vi arbejder mindre? Vil færre arbejdstimer og/eller -dage føre til mere effektivitet og produktivitet?
Tests med færre ugentlige arbejdstider eller kortere arbejdsuger
Perpetual Guardian, New Zealand
Virksomheden, Perpetual Guardian, der arbejder primært med ejendomsplanlægning, startede at teste en 32 timers ugentlig arbejdstid i stedet 40 og fire dage i stedet for fem for sine 240 medarbejdere i 2018. Uden at skære i deres løn, skal det også lige nævnes.
Resultatet var gladere, mere produktive og mere kreative ansatte. Faktisk hele 20% mere produktive. Projektet blev indført permanent i virksomheden.
Et kommunalt alderdomshjem i Göteborg
Mellem 2015 og 2016 afprøvede den svenske kommune nye arbejdstider på 30 timer om ugen i stedet for 40 timer. Også uden at skære ned på deres lønninger.
Resultatet var mere aktive, mindre syge og gladere ansatte med færre muskel- og ledsmerter.
De finansielle omkostninger blev dog for store for kommunen. Alderdomshjemmet skulle have ansatte på stedet døgnet rundt, åbenlyst. Det betød, at kommunen var nødt til at ansætte flere medarbejdere. Lønningsomkostningerne for alderdomshjemmet steg med 22% i perioden.
Dog skal det nævnes at omkostningerne til ledige faldt med 10% i samme periode, men det var ikke nok til at dække de samlede omkostningsstigninger. Men trods det, blev projektet ikke indlemmet i kommunen permanent.
Delstaten Utah, USA
I 2008 indførte delstaten, Utah, en fire-dages ugentligt arbejde for sine regeringsansatte med det mål at øge effektiviteten, spare energi og holde på sine ansatte.
Endnu engang var resultatet ansatte med forhøjet moral, men pengene sejrede igen. En undersøgelse i 2010 viste, at projektet ikke sparede staten penge og i 2011 vendte de ansatte tilbage til en fem-dages ugentligt arbejde.
Odsherred Kommune, Danmark
I 2019 besluttede kommunen at indføre en fire-dages arbejdsuge i stedet for fem, dog uden at skære ned i ugentlige timer. Det er besluttet at projektet kører i tre år. Noget, der også fortsatte i coronapandemien.
En artikel fra Akademikerbladet viser, at de ansatte nyder ordningen.
Den spanske regering
Senest har den spanske regering, at den vil teste færre arbejdstider og -dage om ugen. Det vil det gøre igennem virksomheder, der vil være med i projektet. Det er forventet at pilotprojektet starter til efteråret.
Årsag til mere produktivitet ved færre arbejdstider eller -dage
Nr. 1 årsag er stress. Samme test fra Perpetual Guardian viste, at de ansatte var 7% mindre stresset i løbet af prøveperioden. Det kan ikke lyde af meget, men det er det. Mindre stressede ansatte betyder en meget mere produktivitet. Husk, de 7% mindre stress betød samtidigt en mere produktivitet på 20%.
En anden årsag er at mere arbejde og stress betyder tit udbrændte medarbejdere. Det betyder flere sygemeldinger hos de ansatte. Jo bedre man bekæmper stress og udbrændthed, desto mere arbejder de ansatte i den lange ende.
De mere friske og glade medarbejdere er desuden mere fokuseret på deres opgaver, når de er på arbejde. Mindre træthed fører altså til mere koncentreret arbejde.
Færre arbejdstider betyder mere effektivitet
Så for at besvare spørgsmålet med om færre arbejdstimer fører til mere effektivitet og produktivitet. Ja, det gør det.
Og ikke mindst glade ansatte, der bliver mere loyale overfor din virksomhed.
(Læs også: Egen virksomhed? Start med dig selv)