Rigtigt mange danskere drømmer om at springe ud af hamsterhjulet og starte deres egen virksomhed, men for rigtigt mange danskere forbliver det ved drømmen, når de indser, at det kan være en bekostelig affære, at starte sin egen virksomhed. I langt de fleste tilfælde kræver det nemlig en vis form for finansiering, for overhovedet at komme i gang. Der skal oprettes hjemmeside, lejes lokaler til butik eller opsættes en webshop, så man kan sælge.
Selv hvis man ikke skal sælge et fysisk produkt men i stedet ens egne services, så kræver det stadig et vidst beløb for at kunne komme i gang. Der findes mange muligheder, når det kommer til at sikre finansiering til ens virksomhed. Nogle sælger anparter, andre spørger familie og venner om hjælp, og så er der dem, der aktivt er ude og søge investorer eller optager et lån i banken, et såkaldt bedriftslån. Men hvad er det og hvordan kan man få det?
Er du interesseret i et lån til å starte bedrift, kan du med fordel læse med i denne artikel, hvor vi ser nærmere på forskelle og ligheder med andre lånetyper, hvem der kan optage et bedriftslån og hvad de forskellige långivere vil kigge på, når det kommer til om de vil godkende ens ansøgning om et lån. Der er tale om en lånetype som på mange områder er en smule mere kompliceret end de gængse, men på andre, er mere simple og lige til. SÅ hvis du er klar til at dykke ned i verdenen af bedriftslån, så lad os komme i gang.
Hvad er et bedriftslån kort fortalt?
Et bedriftslån er en form for erhvervslån, der tilbydes til selvstændig eller virksomheder for at finansiere forskellige behov, såsom opstart, drift, vækst eller investeringer i udstyr. I nogle tilfælde skal man stille sikkerhed for lånet, i form af aktiver, mens man andre gange kan opleve, at der ikke stilles nogle krav om sikkerhed for lånet. Bedriftslån er kort sagt en metode for virksomheder, nye som gamle, at rejse den kapital virksomheden har brug for.

På overfladen adskiller bedriftslån sig ikke meget fra andre lånetyper, men når man kigger nærmere på denne lånetype, er det tydeligt, at der er tale om et helt særligt lån, til et helt særligt formål. Modsat et forbrugslån, der kan bruges på hvad som helst, er et bedriftslån øremærket til brug for virksomhedens drift. Det vil sige, at man skal bruge lånet på udstyr, inventar, køb af varelager eller lignende. Andet, må man ikke bruge lånet til at finansiere.
Det gør selvsagt, at det kun er virksomheder eller selvstændigt erhvervsdrivende, eller dem der i gang med at blive det, der kan få lov til at optage denne specifikke lånetype. Typisk vil banken eller lånevirksomhede verificere dette, ved at bede om virksomheden eller firmaets CVR nummer, som kan bekræfte at der er tale om en virksomhed eller en selvstændig.
Hvor kan man optage et driftslån?
Hvis man er interesseret i at optage et bedriftslån, for enten at starte sin virksomhed op eller videreudvikle en eksisterende virksomhed, så vil det i langt de fleste tilfælde være mest fordelagtigt, at ansøge om et lån via den bank, hvor man i forvejen har sin virksomheds økonomi. Det skyldes, at når det kommer til virksomhedsopstart- eller drift, vil det oftest være banken der kan give de bedste muligheder, ligesom de har den største forståelse.
Det betyder ikke, at der ikke er andre steder man kan låne pengene, til at starte sin virksomhed op, men blot, at bankerne i langt de fleste tilfælde vil være det bedste sted. De mange forskellige långiver der findes på markedet i dag, har fået flere og flere lån under deres paraply og kan i mange tilfælde tilbyde de samme låntyper, som bankerne, men ofte til nogle høje renter eller generelt ringere vilkår, men de kan for nogle være en god mulighed.
Hvis man har et bredt netværk eller kender nogen der i forvejen har succes med deres virksomhed, og her taler vi ikke om Fru. Olsen der driver en lille blomsterbutik eller bager, men om større virksomheder, kan det i nogle tilfælde være muligt at låne pengene af dem, mod at de får en procentdel af virksomheden eller overskuddet i samme. Det er dog ikke et decideret lån som man kender det, men nærmere en investering, der gerne skal give afkast.
Kan alle optage et bedriftslån?
Hvis man er interesseret i at starte en virksomhed, men mangler den fornødne kapital og derfor gerne vil optage et bedriftslån, så skal man være klar over, at kravene for godkendelse er de samme, som man kender fra de fleste andre låntyper. Den største forskel er dog, at banken eller långiveren ikke vil se ens personlige lønseddeler, men i stedet dokumentation for virksomhedens indtjening og omkostninger, for at se om det er profitabelt.
Uanset hvilket lån der er tale om, så er det altid i långivernes interesse, at sikre sig, at den person der ansøger om et lån, også er i stand til at kunne betale det tilbage. Enten igennem overskuddet fra virksomheden eller i nogle tilfælde, ud af deres egen lomme, alt efter hvilken type virksomhed der er tale om. Der er nemlig stor forskel på om man sælger sine ydelser som tekstforfatter eller om man producerer forskellige produkter, der sælges i butikker.
En nystartet tekstforfatter eller anden form for konsulent, vil typisk ikke have opbygget en særlig stor indtjening, hvilket også for mange er grunden til, at de vælger at ansøge om et lån. Men er man en stor produktionsvirksomhed, der gerne vil finansiere væksten i deres virksomhed, så vil man ofte have en stor indtjening i forvejen, hvilket sikre, at man også er i stand til at betale lånet tilbage. Det er dog ikke alle virksomheder, der lige gode til dette.
Hvordan bliver man godkendt til et bedriftslån?
Denne lånetype adskiller sig som sagt fra de mere gængse lånetyper, som f.eks. boliglån, billån og forbrugslån, ved at være dedikeret til en mindre gruppe mennesker. Det betyder også, at kravene for godkendelse af et lån, er en smule anderledes end man ville se det, på de ovennævnte lånetyper. Der er også forskel på kravene til etablerede virksomheder, mindre virksomheder og så dem, der vælger at starte en såkaldt enkeltmandsvirksomhed.
Hvis man driver en etableret virksomhed, vil långiverne oftest gå ind og kigge på årsregnskaberne, for at danne sig et overblik over, om der er tale om en virksomhed som generer overskud. Alt efter virksomhedens størrelse og tidligere resultater, kan der dog i nogle tilfælde godt gives godkendelse til et lån, da det i en større virksomhed, afhænger af mange tal. Det er trodst alt mere kompliceret end i en mindre personlig drevet virksomhed.
Hvis man har en enkeltmandsvirksomhed, så er ens personlige økonomi på mange måder flettet ind i virksomhedens og derfor vil kravene være nogenlunde de samme, som hvis man ansøge om et lån, som privatperson. Man ville se på ens historik i forhold til eventuelle lån før i tiden, lige som man vil kigge på om en person er registreret i RKI eller har større gæld. Sidst men ikke mindst, vil ens indkomst og rådighedsbeløb spille en faktor for godkendelsen.