egen virksomhed start med dig selv

Egen virksomhed? Start med dig selv

Det kan være svært at tage det første skridt mod egen virksomhed. Og det kan også være besværligt at fortsætte med at lave arbejdet, når man er kommet i gang med egen virksomhed. Fordomme, undskyldninger, manglende motivation og andre kan være stor årsag til at man enten ikke kan tage det første eller næste skridt.
Hvis du er en af dem, der ikke kan komme i gang, så er denne artikel for dig. Start med dig selv, inden du tager første skridt med din egen virksomhed.

I 2019 blev der stiftet mere end 49.000 nye virksomheder i Danmark. Det kan føles som et stort tal. Hvis man dog tager i betragtning af at en undersøgelse fra Dansk Iværksætter forening viser, at selvom 47% af den myndige befolkning ser iværksætteri som et attraktivt karrierevalg har kun 7% reelle intentioner om at starte egen virksomhed, så er 49.000 er alligevel ikke et særligt imponerende tal.

Mange tillægger manglende finansiering som årsag til at man ikke starte egen virksomhed. For andre er det bureaukratiet, der er årsag. Eller alle de mange regler, der findes. Men jeg har den mening, at man ikke har stillet et vigtigt spørgsmål: ”Står du selv i vejen for realiseringen af din egen virksomhed, din drømmevirksomhed?” Jeg synes nemlig, at hoveddelen af dem, der på et tidspunkt har drømt at starte egen virksomhed eller har fået en idé til et produkt, ikke kommer i gang eller ikke kommer videre kun på grund af dem selv. Er du en af dem? Læs videre, kom af den onde cirkel og start din egen virksomhed!

Relateret: Derfor er det vildt vigtigt at turde tage fejl

Indhold

Er du din egen værste fjende?

Overvejer du at starte din egen virksomhed, men kan bare ikke komme i gang? Har du fået en god idé til et produkt eller service, som kunne være godt grundlag for en virksomhed, men stopper ved tanken om det? Du er ikke den eneste.

Jeg møder mange, der begynder at fortælle mig om deres gode virksomheds- produkt- eller serviceidéer, når de hører at jeg blandt andet arbejder med at hjælpe en iværksætter med at starte vedkommendes egen virksomhed op. Problemet er bare, at de iværksættere aldrig har taget det første skridt mod realiseringen af deres virksomheder. De drømmer godt nok om at være egen chef, kontrollere deres egne arbejdsdage, skabe noget, gøre en forskel og tjene penge. De kommer med undskyldninger, hvorfor de ikke er kommet i gang. De mangler den rette motivation til at starte op. Eller tænker de tit at de ikke har, hvad der skal til for at være iværksættere. Fordomme om iværksættere, som de lader sig tænke mindre om dem selv. At de ikke er gode nok.

Når det hele sidder i tankerne, når du lader dine tanker stoppe dig, er du din egen værste fjende. Og det kan relateres med andre ting, som vi udskyder og ender med ikke at komme i gang med. Tabe vægt, stoppe med at ryge, bruge mere tid med børnene. Vi kommer ikke i gang med ting, som vi ved vil gøre vores liv bedre. Vi stopper os selv med vores egne tanker. Bryd den onde cirkel! Tag dit første skridt mod din egen virksomhed nu!

Relateret: Opret en enkeltmandsvirksomhed | 2022

Enhver kan være iværksætter

Fjern enhver fordom, som du forbinder med iværksættere, med det samme. Iværksættere er ikke bedre end dig. Iværksættere er nemlig lige som alle andre, som dig og mig. De har usikkerheder, de tvivler også på dem selv, de dovner også en gang imellem. De fleste af dem stammer ikke fra rige familier, mange af dem er heller ikke højtuddannede, de har ikke bedre gen end dig og er heller ikke eksperter i alle områder i virksomhedsdrift.

Iværksættere er ikke supermennesker, der let går igennem alt, hvor alt lykkes for dem. De typer iværksættere, jeg rådgiver dagligt, er alle typer mennesker. Nogle er usikre, andre for selvsikre. Nogle mangler ikke penge, andre har begrænsede finansielle midler. Studerende som seniorer. Mænd som kvinder. Måske er du engang blevet overrasket over at en, du kender, havde startet sin egen virksomhed. Måske tænkte du at vedkommende ikke passer til iværksætterprofilen, du og samfundet har sat som billede.

Der er intet galt med at vedkommende er blevet iværksætter. Det, der er noget galt med, er dit billede af, hvem der kan blive til en iværksætter. Jeg havde mit eget engang. Jeg så iværksættere som arbejdsnarkomaner (mange af dem er, men ikke alle), højt uddannede og eksklusive, som om kun de havde ret til at være iværksættere. Alle er forkerte. Især sidste. For enhver kan være iværksætter. Det kan du også. Faktisk er det dit privilegium og din ret som borger i vores fantastiske samfund. Se det som noget, du har lov til at lave. Du er ikke anderledes end alle andre iværksættere. Hvis du vil, kan du komme i gang nu.

Relateret: Enhver kan være iværksætter

Kom af med dine undskyldninger

Finder du tit på undskyldninger, når dine tanker leder hen imod opstart af din egen virksomhed?”Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte. Jeg er alt for genert. Jeg ved ingenting om at starte og drive egen virksomhed. Folk kommer til at nedgøre mig og synes, at jeg er en idiot. Hvad, hvis jeg laver fejl? Jeg kommer til at være en joke. Hvad hvis jeg ender med at miste det hele? Jeg har sparet pengene op i så mange år, jeg mister det hele. Jeg har ikke pengene, jeg får aldrig råd til det. Jeg har ikke tid til det.” Undskyldningerne kan være mange og tage mange forskellige forme.

Men de er ikke andet end kun undskyldninger i sidste ende. Du tænker måske, at de er reelle grunde til ikke at starte op. Det er de ikke. De er begrænsninger, som du laver i dine egne tanker. Hvis du kommer på undskyldninger, siger du til dig selv, at du ikke kan. Og du vil have ret. For hvis du bliver ved med at sige til dig selv, at du ikke kan, stopper du med det samme, så bliver det til en selvopfyldende profeti. Hvis du derimod siger, at du kan, begynder du straks at finde på løsninger til de reelle begrænsninger, der er.

Som iværksætter bliver du til en problemløser for dine kunder. Start med dig selv og løs dine egne problemer. Se dine undskyldninger som problemer, som du skal løse for andre. Forestil dig en anden, som kommer med samme undskyldning, som du bruger, og løs det som et problem. Vend derefter det mod dig selv og brug samme løsning til den undskyldning.

Vi kigger på nogle undskyldninger og løser dem sammen.

Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte

Du er kommet godt i gang ved at læse denne artikel. 
Andre muligheder er blot at google ”hvordan starter jeg en virksomhed” og så får du en masse artikler og videoer, der kan hjælpe dig med at komme i gang. Der findes også masser af bøger, der omhandler opstart af virksomhed. Du kan også læse vores andre artikler her på bloggen. Du får nogle links i slutningen af artiklen.

Kritikfølsomhed

Accepter at kritik kommer til at være en del af dit liv som iværksætter. De mest succesfulde iværksættere er dem, der modtager mest kritik. Nedsættende kritik kommer tit fra folk, der vil få dig ned på deres niveau, der finder din succes intimiderende og ikke aner, hvordan de skal reagere mod dig end at blive vred på dig. Det handler altid om dem selv. De er vrede på dig, fordi de selv ikke har opnået så meget succes, som du har. Se dem som et tegn på din succes, for jo flere der prøver at få dig ned på dine knæ, jo bedre må det gå for dig.

Kend forskellen mellem nedsættende og konstruktiv kritik. Konstruktiv kritik er det negativt lydende ord for et godt råd. Det kan komme i form af folk, der har gode intentioner mod dig og har det sande formål med at hjælpe dig og din virksomhed, eller kunder, der har en klage om dit produkt eller ydelse. Selv vrede kunder kan have en pointe, hvis du blot filtrerer deres nedsættende ord væk fra samtalen. Analyser den kritik, du har modtaget, og overvej om der er en god pointe ved den. Hvis du ikke kan finde noget, der kan gøre dit produkt, ydelse eller virksomhed bedre, ignorer det. Men hvis du kan finde noget godt ved det, så find en måde på, hvordan du kan integrere det gode råd i din virksomhed.

Al kritik kan omdannes til noget positivt. Nedsættende kritik er tegn på din succes og konstruktiv kritik er gode råd. Vær ikke bange for det. Omfavn kritikken og brug det til at styrke din selvtillid og din virksomhed i stedet for at holde den dig nede.

Tør ikke tage risikoen

Frygten for at tage en risiko er fuldstændig normal. Også hos iværksættere som hos store erhvervsledere. Du har måske læst eller fået fortalt, at du ikke kan blive en iværksætter, hvis du er bange for at tage risiko. Nonsens. Alle iværksættere har været bange for at risikere noget igennem deres proces. Alle iværksættere har været bange for at miste det hele på et eller andet tidspunkt i deres opstart og drift af deres virksomheder. Eneste forskel fra den ene iværksætter til den anden er, hvor stor frygtener.

Virksomheder tager risiko for alt det, de producerer, alt det de gør. Prøv at kigge rundt og se alle dine ting. Der er en virksomhed, der har taget en risiko ved at lave alle de ting, du kan se.

Risiko findes overalt. Du tager en risiko for at få en skade ved at tage ud af dit hus, ved at spise den mad, du spiser, ved at køre din bil, flyve af sted til en anden del af verdenen, endda bare ved at ligge på din sofa og se fjernsyn. Små risici, men de er der stadigvæk. Vi kan aldrig være fuldstændig sikre på alt. Men vid, at jo større risiko du tager, jo større er chancen for en større belønning.
Hvis du ikke er villig til at risikere alt, al din opsparing, dit hus, din bil, osv., så mindsk risikoen. Start op småt.

Udøv risikostyring, så det bliver mindre ubehageligt, men hav det i baghovedet og accepter, at du aldrig kan fjerne risikoen helt, og indse, at risiko altid vil være der. Du behøver ikke fjerne din frygt for at tage risiko, i stedet kan du bruge frygten som en styrke og undersøge alt, før du springer ud i noget.

Relateret: Derfor er det vildt vigtigt at turde tage fejl

Det er et vedvarende arbejde at komme af med ens undskyldninger

Undskyldningerne kommer til at dukke op om og om igen. Nye som gamle. De samme undskyldninger, som holdt dig fra at starte din egen virksomhed, kommer til at vende tilbage i samme form. ”Jeg er ikke god nok til den her opgave. Jeg er for genert. Det er for hårdt. Jeg har ikke tid til at lave det her. Jeg tør ikke tage risikoen ved arbejdet.” Osv. Det er et vedvarende arbejde.

Løs problemerne igen, som du har gjort med at komme af med dem i første omgang. Du kommer også til at finde på nye undskyldninger, som du ikke har haft før, i takt med at møder nye udfordringer. ”Jeg kan da ikke arbejde sammen med den person. Min virksomhed er for lille til at betjene dette store selskab. Opgaven er for stor. Jeg har ikke råd til at skaffe de nødvendige udstyr eller hyre medarbejdere.” Som med alle andre problemer, kan undskyldningerne løses. Løs dem. Anerkend, at det er et vedvarende arbejde at komme af med dine undskyldninger. Løs dine problemer, hvad end de er. Alle kommer med undskyldninger for ikke at gøre specifikke ting, selv iværksættere, og lade dem holde dem tilbage fra at gøre det nødvendige.

Det kan tage tid at komme af med ens undskyldninger. Den ene undskyldning kan være hurtigere at overkomme end den anden. Brug den tid, der skal til, så du er bedre udrustet til at starte egen virksomhed i sidste ende.

Når du når så vidt, vil du kunne kigge tilbage med stolthed over dig selv. Det er i sig selv en enorm belønning at få. Anerkend, at det er dig, og kun dig, der står i vejen for at nå din drøm. Brug tid på at arbejde med det nu, ikke senere.

Find din motivation

Vi har brug for motivationer, fordi de giver os et formål. Vi har brug for motivationer, fordi de sætter vores prioriteter i orden, så vi kan nå det formål. Vi har brug for motivationer, fordi de fjerner vores frygter, vores undskyldninger, giver os det ekstra skub, giver os energi, gøre os hårdere mod kritik og fordi det øger vores selvtillid. Motivation er lysten, der er stærk nok til at få os til at handle. Motivation er, hvorfor vi gør hvad vi gør.

Vi har alle sammen brug for motivation til at kunne gøre noget. Selv hvis du mangler motivation til at kunne starte din egen virksomhed, har du motivation nok til at lave andre ting. Du er motiveret nok til at tage ned i butikken og købe madvarer, fordi tanken om at blive sulten motiverer dig til at tage handling. Eller blot fordi du har lyst til noget lækkert. Du er motiveret nok til at købe et fjernsyn, en tv-pakke, en PlayStation, en underholdende bog eller andet form for underholdning, fordi du vil underholdes uden at gøre meget selv. Du er også motiveret nok til at læse denne artikel, fordi du vil starte din egen virksomhed. Vi har alle sammen motivation til en eller anden handling. Både store og små motivationer.

Vi kigger kort på et par af de største motivationer, du kan bruge til at finde brændsel nok til at komme i gang og blive ved fremover.

Penge

Vi tager elefanten i rummet først. Lad mig fortælle dig, hvorfor vi bruger penge som motivation. Penge giver sikkerhed. Penge giver sikkerhed til at du kan købe mad til dig selv og din familie. Penge giver sikkerhed til at du kan betale din husleje, afdrag på huset, elektricitet, vand og varme. Penge giver dig mulighed for at købe dit drømmehus, drømmerejse og drømmebil. Penge giver dig mulighed for at føre det livsstil, du gerne vil føre. Penge giver dig mulighed for at komme ud af fattigdom. Penge giver adgang til så meget og fylder så meget i vores liv.

Der er intet galt i at bruge penge som motivation. De fleste bruger penge som motivation til at starte egen virksomhed, selvom mange af dem ikke vil indrømme det, da de er bange for at blive kritiseret for det.

Men lad mig tilføje noget: Lad penge ikke være din eneste motivation. Byg andre motivationer over, under og omkring dit ønske for penge. For hvis penge er din eneste motivation, kan du ende med at arbejde med ting eller i et område, som demotiverer dig. Hvis det sker, kan selv penge ikke være nok som motivation i sig selv i sidste ende. Find forretningsområder, der gør dig nysgerrig efter mere, som du er god til eller kan være god til, der får dig til at glæde til næste dag igen. Penge er god motivation, men din samlede motivation bliver stærkere med tilføjelse af en anden eller andre motivationer.

Være egen chef

Det hører man tit af iværksættere. At deres største motivation var at være egen chef. At bestemme alt selv. Styre sin egen tid uden, at der er nogen over sig, der kan sige noget til det. Selv bestemme, hvor lang tid man arbejder. At kunne arbejde hjemmefra, når man vil. At kunne bestemme, hvilke opgaver man selv skal tage og hvilke der skal sendes videre til ens medarbejdere. At have kreativ frihed. Frihed i det hele taget til at kunne bestemme selv.

Det er en strålende motivation. Men husk, at med frihed kommer også ansvar. Du skal blandt andre gøre dine kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere glade. Og glem ikke virksomhedens forpligtelser for de offentlige. Jeg siger det ikke for at demotivere dig, men for at gøre dig klar til virkeligheden. Du bestemmer selvfølgelig meget mere selv end hvis du arbejdede under en anden. Så drømmen om at være egen chef fejler ingenting, så længe man er indforstået med ansvaret, der følger med.

Ønsket om at være vigtig

Vi ønsker alle sammen at være vigtige på den ene eller anden måde. Vi ønsker at være vigtige på store og mindre måder. Vi ønsker at være vigtige for vores kærester, ægtefæller, børn, venner, familie, bekendte og selv folk, vi ikke kender. Vi vil gerne være vigtige, fordi vi vil gerne have at folk skal lægge mærke til os, for at styrke vores selvtillid gennem andres beundring, for at være bedre end visse folk eller alle andre end os selv, for at imponere nogen. Det er et naturligt ønske. Alle har det i mindre eller større omfang.

Som en iværksætter kommer du til at føle dig vigtigere i takt med at du bliver mere succesfuld. Du kommer til at være vigtig for dine medarbejdere, dine samarbejdspartnere, dine leverandører og måske også dine kunder. Du kan endda blive vigtig for en, der møder dig personlig, beundrer din succes og selv bliver inspireret til at blive iværksætter.

Ønsket om at være vigtig er helt naturligt. Og det er også helt i orden at bruge som motivation. Det kan være en kraftfuld motivation, der driver dig til at gøre det bedste, du kan.

Inspiration som motivation

En af de største kilder til motivation er inspiration. Du kan blive inspireret af en film, en bog, en hændelse i dit liv, af en storslået tale eller af en person, du er begyndt at beundre. Det kan komme, mens du sidder og snakke med en ven eller veninde, mens du er vidne til en stor handling, mens du lytter til musik, mens du blot sidder og tænker, mens du arbejder sammen med en anden, der har stor motivation til at klare den opgave, I er i gang med.

Det kan komme fra dig selv af, hvor du pludselig gør noget, som du selv aldrig havde kunnet forestille dig selv gøre. Det kan komme fra at du beundrer en iværksætter, som du selv har mødt, og har udviklet ønsket om at være iværksætter selv. Hvis du har brug for at lede efter inspiration som vejen til din motivation, så kig rundt overalt omkring dig. Det findes overalt. Prøv at gøre ting, som du normalt ikke ville gøre. Læs en bog, der kan ændre dit syn på livet, se en film, mød andre mennesker, alt, der kan ændre din dagligdag om det blot er en lille ting.

Hvis du er blevet inspireret af nogen eller noget, så du har fået stor motivation til at sætte tanker om til handling, så kom i gang med alt andet end at lede efter flere motivationer. Kom i gang nu. Og hvis du har brug for at blive inspireret, før du kan komme i gang, så begynd at lede nu!

Snak med andre

Du kan få meget ud af at snakke med andre om dine drømme og mål, heriblandt motivation. Du skal sørge for at den, du fortæller det til, har din store respekt, endda måske en, du beundrer, for at det får størst effekt. Når vi fortæller vores drømme til personer, som vi anser som ligevægtige eller måske ser ned til, vil det ikke have megen effekt. Grunden til det er, at vi har tendens til at stræbe efter at imponere folk, vi ser op til. Og ved at fortælle en person, du har stor respekt til eller beundrer, udvikler du en motivation til at nå dine mål, så du kan imponere den person.

Ved at fortælle andre om vores mål og planer, gør også, at de bliver virkeligere, ligesom når du skriver dem om et par afsnit. De bliver mere håndgribelige. Når du får den følelse, at dine drømme er virkeligere end før, kan du få en stor lettelse, der vil drive dig til at tage næste skridt, især hvis du får opmuntring til at følge dine drømme og mål.

Din motivation kommer indefra og kræver vedvarende arbejde

Motivation er, hvorfor vi gør, hvad vi gør. Din motivation kommer fra dig selv af, selvom du bliver inspireret af andre, så er det dine egne følelser og tanker, det handler om. Ingen kan motivere dig, hvis du ikke selv ønsker det. Du er allerede motiveret til at gøre visse ting, selv det ikke at gøre noget er også drevet af motivation til ikke at lave noget. Du lægger bare ikke mærke til dem, fordi de er blevet til daglige rutiner. Og det kan du gøre med nye motivationer, der driver dig til nye handlinger, og gøre de handlinger til daglige rutiner.

Arbejdet med at motivere dig selv er et vedvarende arbejde. Dine motivationer kommer til at dale eller forsvinde i svære perioder eller ved blot en enkelt dårlig oplevelse. Det er op til dig selv at finde motivationen igen. Det sker for alle. Alle iværksættere oplever at motivationen bliver mindre eller forsvinder helt. Det er op til dig selv at arbejde hårdt for det igen, finde samme gamle motivationer igen eller finde nogle nye. Dem, der giver op, er dem, der opgiver arbejdet med at finde motivationen igen. Gør dig selv klar til at kunne klare modgang ved at motivere dig selv om og om igen.

Forpligt dig selv nu!

Det er nu, du skal få dig selv til at komme i gang. Lad være med at udskyde det. Hvis du udskyder det nu, er der stor chance for at du udskyder det igen. Og igen.  

Tag et stykke papir og find noget at skrive med. Du skal nu nemlig granske dig selv lidt. Det vil hjælpe dig enormt med at forpligte dig selv og komme i gang. Du får nogle få spørgsmål. Skriv spørgsmålene ned og gør det samme med dine svar. Vær helt ærlig med dig selv.

Hvorfor har jeg ikke gjort noget for at realisere min virksomhed?
Skriv alle dine undskyldninger, hvorfor du mangler motivation eller alle fordomme, der stopper dig. Hvis der er andre årsag til din inaktivitet, skriv dem alle sammen ned.

Hvordan får det mig til at føle?
Skriv alle dine følelser omkring din inaktivitet ned, negative såvel som positive.

Hvordan vil jeg føle det, når jeg er kommet i gang og startet min virksomhed?
Forestil dig, hvordan det vil føles at have din egen virksomhed. Stolthed, glæde, spænding, osv. Skriv alle de følelser, du forestiller dig, ned.

Hvad skal jeg gøre for at komme af med mine barrierer?
Find løsninger til at komme af med dine fordomme, undskyldninger og hvordan du skal motivere dig selv til at komme i gang. Hvis der er andre årsager til din inaktivitet, så find løsninger til dem også.

Når du er færdig med at skrive det hele ned, spørgsmålene og dine svar, så læs det hele igennem. Ændr det, der skal ændres. Tilføj flere ting, hvis du har glemt noget. Hvordan får det dig til at føle? Bliver det hele mere klart nu? Det burde det gøre. Kom videre til næste afsnint nu og forpligt dig selv yderligere!

Syv trin til succes

I sin bog, ”No excuses!: The power of self-discipline”, kommer Brian Tracy, motivations taler og forfatter til en lang række selvhjælpsbøger, med en stærk syv-trins metode til at komme af med ens undskyldninger, finde motivationer og mål og komme i gang med at følge ens drømme. Følg trinnene og du er godt på vej mod realiseringen af din egen virksomhed. Følg listen og gør, hvad du bliver bedt om på hvert trin, og du vil give dig selv chancen for at nå så langt som du vil.

Trin 1: Beslut, præcis hvad du vil

Vær specifik. Hvis du vil være en succesfuld iværksætter, så beskriv, hvad det også indebærer. Hvis du vil tjene flere penge, skriv så, hvor stor en øgning er, i stedet for kun at skrive flere penge.

Trin 2: Skriv dem ned

Et mål, der ikke er skrevet ned, er ligesom cigaretrøg: Det driver væk og forsvinder. Det bliver uklart og uden substans. Det har ingen styrke, effekt eller magt. Men et nedskrevet mål bliver til noget, du kan se, røre ved, læse og ændre om nødvendigt.

Det bliver med andre mere virkeligt for dig. Det bliver mere håndgribeligt. Og du vil kunne se det fra en anden vinkel ved at læse det højt for dig selv.

Eksempel:

 1. ”Jeg vil gerne begynde at tjene 50.000 kr. om måneden i stedet for min normale 20.000 kr. ved at starte min egen dagligvarebutik i min lokale by. Og jeg vil bruge pengene til at give mine børn muligheder, som jeg aldrig har haft selv.”

Trin 3: Bestem en deadline for dine mål

Vælg en rimelig tidsperiode og skriv en dato eller periode. Brug gerne SMART-metoden til dine personlige og professionelle mål. SMART står for: (S) Specific (dansk: specifikt), (M) Measurable (dansk: målbart), (A) Achievable (dansk: opnåeligt), (R) Reasonable (rimeligt) og (T) Timebound (dansk: tidsbestemt). Hvis det er et stort nok mål til at du kan bestemme en overordnet deadline med underordnede deadlines eller deltrin om, hvor du er nu og hvor du vil være i fremtiden, skal du gøre det.

En deadline eller frist fungerer som et ”tvangssystem” i din hjerne. Ligesom du ofte får gjort mere, når du er under pres fra en bestemt frist, fungerer din underbevidsthed hurtigere og mere effektivt, når du har besluttet dig, at du vil nå et mål på et specifikt tidspunkt.

Reglen her er: ”Der er ingen urealistiske mål; der er kun urealistiske frister.”

Hvad gør du så, hvis du ikke når dit mål til din egen fastlagte frist? Simpelt. Du lægger en ny frist for dit mål. En frist er kun ”et slag på tasken”, et gæt og estimat. Du vil nogen gang nå dit mål før din frist, nogle gange lige på din frist og andre gange efter din frist.

Når du sætter dine mål, vil de være indenfor rammerne af visse eksterne forhold. Men disse omstændigheder kan ændre sig, hvilket dermed får dig til at ændre din frist

Eksempel :

Butikken skal være klar til åbne før sommeren starter i 2021, dvs. senest 1. juni 2021.

Trin 4: Lav en liste over alt, du kan tænke på, at du kan lave for at nå dine mål

Som Henry Ford sagde: ”Det største mål kan nås, hvis du bare opdeler det i nok små trin.”

 • Lav en liste over forhindringer og vanskeligheder, som du bliver nødt til at overvinde, både eksterne og interne, for at nå dine mål.
 • Lav en liste over den ekstra viden og færdigheder, du har brug for at nå dine mål.
 • Lav en liste over folk, hvis samarbejde og støtte, du vil kræve for at nå dine mål
 • Lav en liste over alt, du kan komme i tanke på, som du bliver nødt til at gøre, og tilføj disse til dine andre lister. Fortsæt med at skrive din liste til der ikke er flere, du kan tilføje. Tilføj nye opgaver, du møder, til listen, når du møder dem eller finder dem.

Eksempel:

 1. Forhindringer og vanskeligheder
  1. Ingen erfaring eller det største kendskab til drift af en butik, udover det, jeg har observeret hos min far og oplevet gennem mit arbejde hos ham, da jeg var teenager
  2. Har ikke skrabet penge nok sammen til at jeg selv føler, at jeg kan snakke med en bank om et lån til etableringen af butikken. Har 100.000 kr. nu som opsparing, vil gerne op på 250.000 kr. før ansøgning om lån.
 • Har ikke lavet specifikke planer endnu
 1. Ved præcis, hvilken lokation jeg vil leje, men ved ikke om det er muligt at leje den om 18 måneder
 1. Manglende viden og færdigheder
  1. Skal lære så meget som muligt om drift af en butik indenfor de næste 18 måneder
  2. Er ikke helt sikker på, hvordan jeg skal skrive planerne endnu
 2. Folk, hvis hjælp jeg vil søge
  1. Min far. Han har nu haft sin butik i over 30 år.

Trin 5: Organiser din liste i kronologisk rækkefølge

En liste af aktiviteter efter kronologisk rækkefølge kræver at du beslutter dig, hvad der tidsmæssigt er vigtigst at fuldføre først.

Nogle gange er kronologiske rækkefølger og prioriteter det samme, men ikke altid. For eksempel, hvis du skal starte en særlig virksomhed, kan første aktivitet på din kronologiske rækkefølge være at købe en bog eller tilmelde dig et kursus omkring dit forretningsområde, mens vigtigste punkt kan være at sikre finansiering eller købe en lokation. 

Organiseringen af dine aktiviteter kommer helt sikkert også til at hjælpe dig med at finde nye ting, der skal laves, eller minde dig om aktiviteter, som du har glemt. Tilføj de nye aktiviteter, du finder på. Gør dine aktiviteter mere detaljeret med underaktiviteter, hvis du kan. Du kan også altid omformulere dine aktiviteter, så de bliver klarere for dig selv.

Eksempel :

Kronologisk rækkefølge

 1. Begynde at spare penge op
  1. Finde billige restlagerprodukter, jeg kan købe og sælge videre til private gennem Marketplace på Facebook, guloggratis.dk og dba.dk
  2. Få større opgaver på arbejdet, så jeg kan arbejde flere timer
  3. Få styr på min privatøkonomi og skære ned på mindre vigtige forbrug
 2. Spørge min far om han vil dele ud af sin erfaring, give mig inspiration til bøger, jeg kan læse, kurser, jeg kan tage, og ellers lave af andet for at jeg kan være klar til at lede min egen butik
  1. Finde ud af, hvordan jeg kan lære at skrive specifikke planer, så jeg kan planlægge etableringen af butikken
  2. Finde en lokation
  3. Finde ud af, hvor meget jeg skal bruge ud over de 250.000 kr. jeg vil spare op, så jeg kan søge lån til det resterende

Trin 6: Omdan din plan til handling med det samme

Tag det første skridt – derefter det næste og det tredje. Kom i gang. Hurtigt. Lad være med at udsætte det. Husk: Overspringshandlinger er ikke kun tidstyve, men også livstyve.

Forskellen mellem succes og fiasko i livet er blot at vindere tager det første skridt. De er handlingsorienterede. Som de siger i Star Trek:  ”De går frimodigt, hvor ingen man nogensinde har gået før.” Vindere er villige til at tage handling uden garanti for succes. Selvom de er villige til at acceptere fiaskoer og skuffelser, er de altid villige til at tage handling.

Trin 7: Gør noget, der bevæger dig i retning mod dit overordnede mål, hver dag

Det er nøgletrinnet, der vil garantere din succes. Gør noget, syv dage om ugen, 365 dage om året. Gør, hvad som helst, der bevæger dig i retning mod det, der er vigtigst for dig selv på det tidspunkt, du gør det.

Når du gør noget, der bevæger dig i retning mod dit mål, hver dag, udvikler du momentum. Dette momentum, denne følelse af fremadgående bevægelse, motiverer, inspirerer og giver dig energi. Når du udvikler momentum, vil du finde det lettere og lettere at tage endnu flere skridt mod dit mål.

Du vil på ingen tid udvikle disciplinen til at kunne sætte og nå dine mål. På ingen tid bliver det let og automatisk for dig. Du vil på ingen tid udvikle vanen og disciplinen til at arbejde hele tiden hen mod dit mål.

Dine næste skridt

En af de store ting, som du kan gøre for at forpligte dig selv endnu mere, er at snakke med nogen om din idé og dine planer. Som det kan hjælpe dig med at blive motiveret, kan det hjælpe dig på så mange andre måder. Det vil få det til at føles endnu mere virkeligt og du får mulighed for at få gode råd med på vejen. Om det er din bedre halvdel, mor, bedste ven, kollega eller hvem du helst vil snakke om det, og stoler på, så få din idé ud og se, hvordan det føles. (Apropos din bedre halvdel, er det nok en god idé at snakke med vedkommende alligevel, hvis du har en).

Research og forretningsplan

Når du har fået styr på dine motivationer og alle andre barrierer, er det på tide at starte alt det praktiske arbejde. Arbejdet, der skal resultere i opstarten af din drømmevirksomhed. Det indebærer en del forberedelse i form af research og nedskrivning af det fundne og besluttede. Du skal lave masser af research, der skal skrives på en forretningsplan, men selve forretningsplanen vil også hjælpe dig med at bestemme, hvad der skal researches.

En forretningsplan vil hjælpe dig med at få styr på de fleste af din virksomheds forhold. Udover at du selv kan bruge den, så kræver banker og investorer tit at man har en forretningsplan. Hvis du skal bruge den eksternt, så husk at holde den kortfattet, omkring 15 sider, så den er nem og overskuelig at læse.

Relateret: Sådan skriver du din forretningsplan

Afprøv din idé

Alt imens du er i gang med at forberede din virksomhed, burde du teste din idé og få valideret den ved at finde ud af om der vil være efterspørgsel efter den. Ved et fysisk produkt, kan du lave en prototype, som kan afprøves. Og som en prototype, kan alle idéer testes på forskellige måder. Det gøres sædvanligt med endnu flere undersøgelser hos folk, som vil være de typiske købere af dit produkt.

Test og prototyper vil hjælpe dig med at fjerne skønhedsfejl og eventuelt finde reelle problemer i dit produkt, som du så kan ændre inden du får dit produkt ude på markedet.

Realisér idéen og start din virksomhed

Nu starter det rigtige arbejde. Nu starter den rigtige test for din virksomhed. Hvis du har brug for finansiering, som de fleste har, når de starter en virksomhed, vil du forhåbentligt få det sikret. 
Husk, at være en iværksætter handler meget om at sælge ens produkter eller ydelser. Nogle kunder kommer selv, mens andre har brug for at blive overtalt til at købe. Men så længe du har en god løsning til dine kunders problemstillinger, har du et godt grundlag til en succesfuld virksomhed. 

(Læs den oprindelige artikel)

Flere artikler

ESG GAMING PRÆSENTERER EN DOKUMENTARFILM OM TEKNISK ULIGHED PÅ ICE ESPORTS ARENA
Ole Kristiansen

ESG GAMING PRÆSENTERER EN DOKUMENTARFILM OM TEKNISK ULIGHED PÅ ICE ESPORTS ARENA

Denne artikel handler om ESG Gaming’s dokumentarfilm om teknisk ulighed på ICE Esports Arena. Filmen fokuserer på interviews med brancheeksperter, spillere, trænere og esportsfolk, der brænder for at øge mangfoldigheden inden for gaming. Vi håber, at Ironclad vil give et øjenåbnende indblik i de problemer, som esportspillere står over for, og inspirere folk til at arbejde for mere retfærdige muligheder inden for gaming.

Læs artiklen »
Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER