Iværksætternes online magasin og blog
Disse 15 ting skal du vide inden du bliver en iværksætter

Disse 15 ting skal du vide, inden du bliver en iværksætter

Mange har en romantifiseret idé om det at være iværksætter. Det kan udefra se nemt og sjovt ud at være en iværksætter. De fleste iværksættere vil være uenige om at det altid er nemt og sjovt. Det er det overhovedet ikke. Det er noget, du skal vide, inden du bliver en iværksætter.

Mange nyslåede iværksættere slår fejl, fordi de ikke er forberedt ordentlig på iværksætterlivet. Iværksætteri betyder, at du skal arbejde hårdt, være ydmyg, beslutsom og modstandsdygtig for at blive til en succes. Og du opnår ikke succes på ingen tid. Så du skal også være tålmodig.

Men du skal også vide, at det er også nogle af de mest givende, du kan arbejde med langsigtet. Du får så meget tilbage for din indsats, ikke kun penge (det er ikke alle, der bliver rige af iværksætteri), men også nye relationer og ny viden.

Hvis du er opsat på at blive iværksætter, får du her 15 ting, du skal vide, inden du bliver en iværksætter.

Relateret: Iværksætter | Hvad er det og hvordan bliver du det?

15 ting, jeg ville ønske, jeg vidste, inden jeg blev en iværksætter

1. Hav passionen med

Start en virksomhed i en branche, du har passion for. Hvis du ikke tager en gran passion med i din nye virksomhed, kan du hurtigt blive træt af det. Og hvis du bliver træt af det, bliver det ikke det værd at arbejde med. Så lad være med kun at tænke på penge. Penge er et resultat, hvis resten ikke interesserer dig, vil du hurtigt få lyst til at komme ud af virksomheden.

Den allerførste virksomhed, jeg startede, solgte rejser til Grønland. Jeg er selv derfra, så jeg tænkte, at jeg kunne udnytte min viden og kombinere det til en virksomhed. Rejsepakkerne var ikke dårlige, de var faktisk rigtig gode. Problemet var at jeg stiftede virksomheden kun for at tjene penge. Rejsebranchen er ikke min personlige passion, så jeg brændte hurtigt ud dengang. Jeg fejlede stort, for jeg brændte ikke for min virksomhed. Jeg fejlede stort, fordi jeg ikke arbejdede hårdt nok for min virksomhed. Så hav passionen med, før du beslutter dig for, hvad for en slags virksomhed, du vil arbejde med.

Det er en af de vigtigste ting, du skal vide, inden du bliver en iværksætter.

2. Der er ingen og intet, der er blevet til en succes over natten

Vi oplever nogle gange folk og virksomheder, der pludselig kommer i rampelyset, og ser ud til at blive succeser over natten. Det passer slet ikke. Det kræver hårdt arbejde og masser af tid at blive til en succes. De ”overnight successes”, du har læst og hørt om, har arbejdet hårdt og længe for at nå dertil, hvor de er nu.

Du skal være tålmodig og arbejde hårdt, hvis du vil blive til en succes. Du bliver ikke til en overnight success; der er ingen, der er det.

3. Du vil altid have kritikere

Der vil altid være modstand. Lige meget, hvor godt det går for dig. Nogle gange især, når det går godt for dig. Der vil altid være folk, der er misundelige og vil skade dig på en eller anden måde. Besværlige kunder, der er helt urimelige. Ansatte, der aldrig er tilfredse. Osv. Vær modstandsdygtig og ignorer disse, hvis de ikke har noget godt og konstruktivt at sige.

4. Du kan ikke stole på dine nærmeste

Når du først begynder at fortælle dine venner og familie, at du vil blive iværksætter, kan du ikke rigtig stole på, hvad de siger. Mange af dem vil holde deres ærlige mening tilbage for ikke at såre dig. De ser det som at være støttende, mens de ellers kunne have hjulpet dig med gode råd.

Søg råd og mening hos andre, gerne andre iværksættere, der kender til dit område. Brug din kommunes tilbud om en erhvervskonsulent, der kan kigge på din idé. De er fuldstændig passive, fortæller deres ærlige mening og giver dig brugbar, konstruktiv kritik.

5. Sælg løsninger, ikke produkter

Du kan have fået en fantastisk idé til et produkt, men løser det en egentlig problemstilling? Find først en problemstilling og løs det med dit produkt. Jo større problemstilling, du løser for din målgruppe, desto større belønning for dig.

Hvis du er i tvivl, så snak med din kommende målgruppe. Spørg dem om de ville købe dit produkt. Udvikl det altid. Sælg løsninger, ikke kun produkter eller ydelser, og du får en større chance for at blive til en succes. Hemmeligheden til succes i iværksætteri, er at løse problemstillinger.

Relateret: Gratis hjælp og ressourcer til iværksætteren

6. Intet salg, ingen virksomhed

Du skal sælge dit produkt, før du kan leve af det. Gør alt for at sælge. Nogle gange er det ikke nok at udføre lidt markedsføring på nettet og forvente, at kunderne kommer. Det kan blive nødvendigt at komme ud til kunderne og snakke med dem og sælge dit produkt.

Salg er livsvigtigt for din virksomhed. Hav ikke kun fokus på dit produkt, tænk også markedsføring og salg.

7. Dit netværk bliver vigtigt

Du kommer til at lære at dit netværk bliver meget vigtig for dig og din virksomhed. Du kan sælge dine første produkter til dit netværk. Dit netværk kan hjælpe dig med at sælge, løse dine egne problemstillinger, finde dine første ansatte, finde nye samarbejdspartnere, osv.

Udvid altid dit netværk og brud dem, der allerede er der for dig. Selv din bedstemor.

Gå til netværksmøder. Brug iværksættergrupper på sociale medier. Der er mange af dem bare på Facebook. De mangler ikke nogen steder.

Relateret: Netværkstips til iværksætteren

8. Du er den eneste, der synes at din virksomhed er det vigtigste og mest fantastiske ting i verden

I hvert fald i starten. Selv ikke din egen mor synes, at den er så fantastisk, som du gør. Og selv dine ansatte vil i starten ikke synes, at det er så fantastisk. Du kommer til at være den eneste, der syntes det er det mest fantastiske i verden. Eller dig og din medstifter, hvis du har en.

Og det gør heller ikke noget. For du kan nemlig bevise verden om, og det skal du, at din idé er fantastisk. Du skal arbejde for det hver evig eneste dag. Det skal nok komme at der også er andre, der synes, at det er fantastisk. Du skal være tålmodig og ikke give op eller miste håbet.

9. Du vil få lyst til at give op

Du kommer til at opleve dage, hvor du bare har lyst til at give op. Det er her, mange iværksættere vender tilbage til at være lønmodtagere igen. Og det er her, de succesfulde iværksættere skiller sig ud fra dem, du aldrig hører om. De giver ikke op, selvom de får lyst til det.

Følelsen er normal, enhver iværksætter har haft den følelse på et tidspunkt.

10. Det er et stort ansvar at starte en virksomhed

Der følger et stort ansvar med at være iværksætter. Især hvis du skal have dine egne ansatte. Du er også selv ansvarlig for at du har pengene til at betale dine regninger. Som du også har med at betale dine leverandører, samarbejdspartnere og ansatte.

Du vil opleve dage, hvor du pludselig indser, at du har et kæmpe ansvar, som du normalt ikke tænker over. Og disse dage vil vende tilbage ofte.

11. Normale arbejdstider eksisterer ikke for iværksættere

Alt afhængigt af, hvilken slags virksomhed du starter, får du nærmest ingen fritid. 80-90 timers arbejdsuger og at altid være på vagt, er noget, du skal være indstillet på, inden du bliver iværksætter.

Hvis du ikke især træner dine medarbejdere med at kunne klare sig selv, får du mange ekstra timers arbejde. Og hvis du ikke lærer at uddelegere dine arbejdsopgaver og lærer at stole på andre end dig selv. Du skal huske at uddelegere, hvis du vil nedsætte dine arbejdstimer.

12. Du behøver ikke tjene mange millioner

Du behøver ikke komme på en idé, der kommer til at tjene dig millioner eller milliarder. Du kan sagtens leve af mindre. Og du kan sagtens nyde dit liv og arbejde som iværksætter uden at blive superrig af din virksomhed.

Hav store drømme, ja, der er ikke noget galt med det, men vær altid realistisk. Det er faktisk de færreste, der bliver virkeligt rige økonomisk gennem iværksætteri.

13. Du skal tage risici, men lad endelig være med at risikere alt

Dit fysiske og psykiske helbred, familie, børn og venner er ikke noget, du skal risikere at miste. Det er ikke det værd. Uanset hvor meget du kan tjene på det. For hvis du risikerer dit helbred, om det så er fysisk eller psykisk, og uheldet skulle være ude, hvad gør du så? Vil du så kunne fortsætte dit liv som normalt? Vil du leve et bedre liv efterfølgende? Nej, der vil være stor chance for at du ikke engang vil kunne fortsætte din virksomhed.

Sikkerhed først. Både fysisk og mentalt. Glem aldrig den mentale del også. Det gør mange og ender med at gå under stress, især. Lad være med at være som dem.

14. Lær af andres fejltagelser

Kender du en anden iværksætter? Snak med vedkommende og bed om nogle gode råd. Tag til netværksmøder og spørg til deres fejltagelser. Læs bøger, se dokumentarer og film, deltag i seminarer og webinarer, tag kurser. Lær så meget som du kan, inden du kommer i gang og når du er i gang. Hold aldrig op med at lære af andre iværksættere, de har været der, hvor du er nu. Du vil altid kunne finde nogen, der har været i samme position som dig.

15. Du vil lave masser af fejltagelser

Du vil selv begå en masse fejltagelser uanset hvad. Mange af dem. Alle iværksættere har lavet rigtig mange fejltagelser. Selv jeg er ikke en undtagelse til den uskrevne regel.

Det bedste, du kan få ud af dine fejltagelser, er at lære fra dem. Hvad kan du gøre næste gang, så du undgår at begå samme fejltagelse igen? Lær af alt, især dine fejltagelser, hele tiden.

Og fejltagelser er ikke det samme som fuldstændig fiasko, så længe du lærer noget af dem. Fejltagelser fører tit til nye muligheder, som du kan udnytte.

Og succesfulde iværksættere er dem, der har lært af deres mange fejltagelser, og ikke brugt dem som årsager til at stoppe, men mere som motivationskilder.

Lav masser af fejltagelser og lær fra dem. Giv så disse lærdomme til andre iværksættere, der har brug for det.

Relateret: Bootstrapping: En begynderguide

Flere artikler

Startup Magazine