bootstrapping en begynderguide

Bootstrapping: En begynderguide

Bootstrapping er ikke helt en ny metode at starte en virksomhed på. Det har eksisteret, så længe virksomheder og handel har eksisteret. Det er blevet brugt af mange, selv uden at kende til begrebet.

Dermed har mange iværksættere gennem århundreder brugt det, når de startede deres virksomheder. Og det gør vi stadig den dag i dag.

For Bootstrapping er når en iværksætter starter en virksomhed uden brug af ekstern finansiering og uden hjælp udefra. Så hvis du selv har startet din egen virksomhed uden at søge penge andre steder fra og har selv sørget for stort set alt, er du også en bootstrapper.

Det er i sig selv svært at udføre, men meget belønnende, for man ved, at alt det, man har opnået, har man nået selv uden hjælp. Men bootstrapping er også ikke sværere end at søge finansiering udefra og få det. Det er en anden sag, men ekstern finansiering kan være ekstremt svært. Og det er faktisk ikke alle, der får det.

Så lad os kigge lidt på bootstrapping og finde ud af, hvad det er for noget.

Relateret: Sådan starter du at sælge med dropshipping

Hvad betyder bootstrapping?

Bootstrapping betyder, at en person starter en virksomhed hverken uden hjælp eller finansiering udefra. Det betyder, at man selv sørger for finansieringen af virksomhedsopstarten, med få eller flere penge, og sørger for alle områder i virksomheden selv. Og man vækster virksomheden med de penge, der strømmer ind fra salg. Man er bootstrapper, indtil man når til et punkt, hvor man enten skal søge hjælp eller finansiering udefra, for at kunne fortsætte med at vækste.

Mange er også begyndt at bruge begrebet om det blot at starte en virksomhed med få eller ingen penge.

Relateret: 10 måder at tjene ekstra penge på hjemmefra

Hvor stammer begrebet fra?

Hvor begrebet, bootstrapping, stammer fra er der ikke rigtig nogen, der ved. Men det kan stamme fra to forskellige amerikanske talemåder:

  • ”Pull oneself over a fence by one’s bootstraps”, hvilket i overført betydning handler om at udføre en handling, der er umulig
  • “Pulling oneself up by one’s bootstraps”, der betyder at udføre noget af sig selv, uden hjælp udefra, og ofte på den hårde måde

Hvad skal der til for at bootstrappe?

Starte småt

Hvis du har en superstor, milliardomsættende idé, skal du trappe lidt ned i forventningerne i starten. Du skal starte småt, for eksempel lokalt eller på internettet med begrænset eksponering. Herefter skal du bruge de penge, du tjener, til at vækste virksomheden, så din rækkevidde, og dermed også  antallet af din mulige kunder, bliver større.

Hvor småt, du skal starte op, er op til din egen pengepung. Men lige meget, hvor mange penge du har, er din virksomheds størrelse begrænset af din rådighedsbeløb.

Relateret: Gratis hjælp og ressourcer til iværksætteren

Være tålmodig

Det er en langsom proces, når man starter småt. Især, hvis man ikke har pengene til et højt forbrug af betalingsmarkedsføringskanaler.

Mange bootstrappere bruger for eksempel content marketing, heriblandt videoer, blogs, e-bøger, osv. Det er oftest en langsom proces at bruge content marketing som eneste markedsføringskanal. Men i sidste ende er det det værd, for man kan få stor eksponering for små penge.

Udvikling af professionelle og personlige egenskaber

Du skal kunne lidt af hvert, hvis du skal starte en virksomhed ved brug af metoden. Du skal kunne sørge for markedsføring, produktudvikling, salg, hjemmesidebygning og alle andre områder i din virksomhed.

Du skal derfor lære nye ting hen ad vejen, for der er ingen, der kan det hele i forvejen. Undtagen, hvis du har bootstrappet førhen.

Derudover skal du lære at være mere ressourcefuld, passioneret, omhyggelig og ubarmhjertig, i det mindste, for at kunne blive succesfuld med din bootstrappingvirksomhed.

Have fokus på profit

I sidste ende kan du ikke vækste uden penge. Penge giver dig adgang til nye medarbejdere, nye lokationer, større markedsføringsbudget, produktudvikling, osv.

Derfor skal du have fokus på så meget profit som muligt. Det er en helt anden tilgang til virksomheder, der opnår store finansieringer udefra. Disse har ofte en lang udsigt til første profit, ofte mange år. 

Være åben for at starte virksomheden med en anden

Nye virksomheder har størst chance for overlevelse og succes, hvis der er flere end én stifter.

Med en medstifter kan du også slippe for at gøre alt, for med en lige arbejdsuddeling skal du kun udføre halvdelen af opgaverne. Og dermed kan du også, hvis du finder en medstifter, der komplimenterer dine eksisterende færdigheder, slippe for at lære alt for mange nye arbejdsområder. For eksempel kan det være at du står for markedsføring og salg af jeres ydelser eller produkter, så sørger din partner for økonomien og kundebetjening.

Du kan selvfølgelig også starte alene, men du skal i det tilfælde være indstillet på en langsommere proces og mere arbejde til dig.

Fordele og ulemper

Fordele ved bootstrapping

Lave etableringsomkostninger

Det er billigt og i nogle tilfælde helt gratis at starte en virksomhed med bootstrapping. Det betyder også, at din startup er meget nemmere at følge i den økonomiske afdeling.

Lav risiko

Ved at undgå at søge ekstern finansiering, såsom banklån eller lån hos private, sørger du for at det, du risikerer at tabe i tilfælde af konkurs, er minimalt. Du satser kun dine egne penge og ikke andres. Dermed undgår du at risikere at skulle komme i gæld, som kan være en stor belastning, hos andre.

Personlig udvikling

Du lærer meget ved, når du skal sørge for stort set alt selv. Og du bliver nødt til at presse dig selv lidt en gang i mellem. For eksempel når du skal sælge, hvilket er et område, som mange synes er træls. Men fordi du kun har dig selv at sætte din lid på, så bliver du nødt til at presse dig selv til at sælge, hvad end du skal sælge, og komme ud og møde nye mennesker.

Ved at presse dig selv udvikler du dig, både som person og som forretningskvinde/mand.

Du har kontrollen over virksomheden

Selv en bank kan bestemme over dig og din virksomhed lige så meget som en investor, hvis du tager imod ekstern finansiering. Men ved at bootstrappe, sørger du for at du har fuld kontrol over din virksomhed. For din virksomhed er din alene. Du bestemmer selv, hvilken retning virksomheden skal. Du bestemmer selv, hvornår du skal gøre hvad. Kunderne har selvfølgelig noget at sige til visse ting, men overordnet er det dig alene.

Du kan koncentrere dig om at vækste virksomheden

Finansieringssøgning kan tage masser af tid. Det kan fokus væk fra din virksomhed. Når det nu er ude af billedet, kan du i stedet sørge for din virksomhed og dine kunder.

Relateret: Netværkstips til iværksætteren

Ulemper ved bootstrapping

Langsom opstart

Penge har altid stor betydning for, hvor hurtigt man kan få fat i tingene. Og ikke mindst også hvor dyre ting og ydelser, man kan købe. Din pengepung har stor betydning for, for eksempel hvor mange penge du kan bruge på markedsføring. Og uden mange eller ingen penge til markedsføring, skal du ikke forvente de store resultater her og nu.

Det kommer til at tage tid. Og i første omgang vil du være afhængig af direkte salg, dit netværk og mund-til-mund-markedsføring.

Konkurrenceulemper

Mens dine konkurrenter investerer store penge i nødvendigt udstyr, personale og lignende, vil du i starten ikke kunne gøre det samme. Det betyder, at dine konkurrenter altid vil kunne være et skridt foran dig. I det mindste i opstartsfasen, der gøres langsommere, hvis du har nære konkurrenter.

Stress

Det er hårdt at starte uden eller næsten uden penge. Du skal som tidligere nævnt sørge for alt selv. Det medfører at du får det travlt for at fremskynde din virksomheds vækst. Hvis du ikke passer på dig selv og vil alt for meget på kort tid, kan det nemt føre til stress. Stress, der ydermere kan føre til at du bliver nødt til at stoppe dit arbejde.

Store virksomheder, der blev bootstrapped

Du tænker nok ikke over i hverdagen, hvor meget arbejde de virksomheder, du bruger dagligt, har krævet at nå dertil, hvor de er nu. Mange af de største virksomheder i verden pt. startede gennem egenfinansiering. Heriblandt af dem er:

Sergey Brin og Larry Page startede Google, som du sikkert bruger hver dag, bootstrappede virksomheden. De brugte kun deres egne penge og kreditkort i den første lange periode, indtil de fik den første eksterne finansiering. Og det var først omkring 2002-2004 at søgemaskinen blev det største af slagsen. Det startede i 1996 som BackRub.

Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz, and Chris Hughes startede Facebook med Eduardo Saverin’s penge. Og de startede også rimeligt småt. De første, der kunne bruge Facebook, var andre studerende på Havard University. Ingen andre. Derefter en anden universitet og en anden universitet, osv. Det sociale medie startede i 2004, men det var først i 2012 at Facebook nåede 1 mia. brugere.

Relateret: Opret en enkeltmandsvirksomhed | 2022

Gode råd til en bootstrapper

Brug YouTube flittigt

Før eller senere skal du i gang med nogle ting, især tekniske ting, som du ikke har erfaring med. Hjemmesidebygning med WordPress. Annoncering på Google og Facebook. Design med Canva. Blogging. SEO. Osv.

YouTube indeholder masser af instruksvideoer, du kan bruge. Især hvis du kan en smule engelsk. Find dem og lær, hvordan du skal bruge det, du skal bruge til dit formål.

Læs bøger

Før eller senere skal du i gang med nogle ting, især tekniske ting, som du ikke har erfaring med. Hjemmesidebygning med WordPress. Annoncering på Google og Facebook. Design med Canva. Blogging. SEO. Osv.

YouTube indeholder masser af instruksvideoer, du kan bruge. Især hvis du kan en smule engelsk. Find dem og lær, hvordan du skal bruge det, du skal bruge til dit formål.

Læs bøger

YouTube har en del, du kan bruge, men hvis du skal blive bedre som forretningsmand, skal du læse bøger. Praktiske såvel som personlig udvikling.  Læs bøger om markedsføring, salg, salgspsykologi, blogging, ledelse, strategi. Læs om at starte virksomheder, bootstrapping, kreative markedsføringsmetoder. Find bøger om personlig udvikling: Om at blive rig, blive en bedre person, lær at sætte personlige mål, personlige forhold, networking, beslutningstagen, effektivitet.

Du tænker måske, at det er spild af tid at læse bøger. Det tager jo tid fra dig, tid, som du helst vil bruge på din virksomhed. Det kan ikke være længere væk fra sandheden. For ved at læse bøger, der gør dig bedre, bliver du mere effektiv og mere kraftfuld i dine handlinger.

For eksempel skal du måske udføre markedsføring af dig selv. Hvis du ikke har kendskab og erfaring i området, vil det tage dig lang tid om at finde rundt i hele området af dig selv. Hvis du læser en god bog, der kan hjælpe dig at komme i gang, har du sparet dig selv hundredvis, hvis ikke tusindvis, af timer.

Læs bøger

YouTube har en del, du kan bruge, men hvis du skal blive bedre som forretningsmand, skal du læse bøger. Praktiske såvel som personlig udvikling.  Læs bøger om markedsføring, salg, salgspsykologi, blogging, ledelse, strategi. Læs om at starte virksomheder, bootstrapping, kreative markedsføringsmetoder. Find bøger om personlig udvikling: Om at blive rig, blive en bedre person, lær at sætte personlige mål, personlige forhold, networking, beslutningstagen, effektivitet.

Du tænker måske, at det er spild af tid at læse bøger. Det tager jo tid fra dig, tid, som du helst vil bruge på din virksomhed. Det kan ikke være længere væk fra sandheden. For ved at læse bøger, der gør dig bedre, bliver du mere effektiv og mere kraftfuld i dine handlinger.

For eksempel skal du måske udføre markedsføring af dig selv. Hvis du ikke har kendskab og erfaring i området, vil det tage dig lang tid om at finde rundt i hele området af dig selv. Hvis du læser en god bog, der kan hjælpe dig at komme i gang, har du sparet dig selv hundredvis, hvis ikke tusindvis, af timer.

Start med en serviceydelse

Fysiske produkter er dyre at starte op med. Produktudvikling, produktion, rådgivere, patent, osv. En serviceydelse derimod kan du stort set starte med det samme. Det behøver ikke nødvendigvis være i samme område som din drømmevirksomhed. Du kan starte med noget, som du kan tilbyde her og nu, og bruge de penge du tjener på at starte din drømmevirksomhed langsomt op.

For eksempel hvis du har alt, hvad du skal bruge til at lave havearbejder, kan du starte en lokal haveservice op. Hvis du har et godt kendskab til et område, hvor du kan være en rådgiver, kan du starte op med en computer og internetforbindelse.

Vælg en medstifter omhyggeligt

Hvis du vælger at gøre det nemmere for dig selv og blive mere effektiv i virksomheden generelt, skal du have valgt en medstifter. Men det skal ikke være hvem som helst. Det skal være den helt rette. Og den rette er en, der komplimenterer dine evner. Her mener jeg ikke at han eller hun skal kunne gøre alt det, som du kan. Vedkommende skal kunne ting, som du netop ikke kan.

Hvis vi for eksempel siger, at du er fantastisk til markedsføring og salg og du vil lave en fantastisk app, og du finder en anden, der fantastisk til markedsføring og salg, hvem skal så bygge app’en? Find i stedet en, der kan lave den.

Det vigtige her er, at du finder en, der kan dække vigtige områder, som du her og nu ikke kan dække selv.

Køb brugte ting

I starten behøver du ikke tænke på at købe nyeste og bedste. Hvis en brugt alternativ kan klare opgave, er det det, du skal sigte efter.

Du skal holde dine omkostninger nede i opstartsperioden. Ved at købe brugt, kan du potentielt spare en masse penge og få mere ud af pengene. Og køb af brugt materiale skåner miljøet.

Husk markedsføring og salg

Mange glemmer denne del. Jeg tror personligt, at der er mange startups, der fejler, fordi de ikke tænker nok markedsføring og salg. Det er nemt at tænke, at hvis man laver et perfekt produkt eller ydelse, så kommer kunderne af sig selv. Det gør de ikke.

Tænk på det på den her måde: Hvis der er ingen, der kender til dit produkt, er der ingen til at købe det.  

Brug dit netværk i første omgang. Fortæl dine venner, familie, bekendte og medarbejdere om din virksomhed og hvad den tilbyder. Dit netværk kan nemt skaffe dig de første vigtige kunder.

Relateret: Sådan markedsfører du din virksomhed uden penge

Hvorfor overhovedet bootstrappe en virksomhed?

De allerfleste gør det af nødvendighed; på grund af manglende finansiering. Hvis man ikke har en betragtelig opsparing, kan man blive nødt til at gå den hårde vej og prøve at lave alt selv fra bunden af. Man bygger ens egen hjemmeside op, man sørger selv for grafik, udføre markedsføring og salg selv, osv.

Det er den hårde og langsomme vej, man vælger, når man vil bootstrappe ens virksomhed. Men det er også den billigste.

Det er også samtidigt den mest belønnende. Man har jo klaret alt selv uden hjælp fra nogen. Og når man lykkes med at skaffe kunder nok til at man kan leve af det og man ser, hvordan ens virksomhed vokser med nye medarbejdere og flere nye kunder, så kan man ikke lade være med at være stolt af sig selv. Meget stolt. Og det er også derfor nogle vælger at boostrappe deres virksomheder. Selvom de har råd til at hyre alt og alle til alle områder. 

Deri kommer også selve udfordringen ved det. Nogle iværksættere, der ikke sætter det at skulle tjene penge her og nu som førsteprioritet, vælger også at udfordre dem selv og bootstrappe deres startups. For dem er det at hyre medarbejdere og/eller at bruge eksterne virksomheder lidt snyd, der tager det sjove fra alt. Det er ingen udfordring. Det bliver for nemt. Og den udfordring, der kommer med at bootstrappe en virksomhed er noget, der driver dem. Og hvis du er en ny iværksætter, der vil bootstrappe din virksomhed, finder du sikkert ud af, at det er meget spændende og meget givende at klare alt selv næsten uden penge og lykkes alligevel.

Bootstrapping er fantastisk måde at starte en virksomhed på. Prøv det.  Hvis du tør.

Relateret: Opstart af virksomhed i 10 trin

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER