find_din_motivation_igen

Find din motivation igen, når den mangler

Find din motivation her og nu. Lettere sagt end gjort, ikke? Det er ikke nemt at finde motivationen med det samme igen. For motivation er noget underligt, flygtigt noget. Den ene tid, nogle gange længere tid end andre, er vi helt oppe og køre og har masser af motivation. Det føles som om at det aldrig vil holde op. Men et andet tidspunkt finder vi os selv uden motivation. Også det kan føles som om at det aldrig vil holde op.

Det føles meget hårdere at finde motivation igen, når man er nede, end det er at tro, at man aldrig vil være nede igen, når man har overflod af motivation.

Faktum er, at motivation oftest ikke kommer af sig selv. Du skal arbejde for det, lige så meget, når du allerede har det som når du slet ikke har det. Motivation er noget, der skal vedligeholdes og arbejdes hårdt for at finde igen, når man ikke har det.

Hvis du finder dig selv uden motivation lige nu, får du her 9 tips til, hvordan du finder den igen.

Relateret: Find balancen mellem arbejds- og privatliv

1. Lav målsætninger for dit liv og din virksomhed

Du må have personlige drømme, du gerne vil realisere en dag. Sæt dig ned og lav målsætninger for dit liv. Hvad vil du gerne opnå indenfor et år personligt? Hvad med om fem og/eller ti år?

Du vil finde, at du bliver mere optimistisk, når du har skrevet dine drømme ned og lavet dem om til målsætninger.

Det samme kan du gøre for din virksomhed. Hvis du synes, at det er hårdt at tage på arbejde, i stedet for at du vågner op glad og ikke kan vente med at komme i gang med dine opgaver, så tyder det meget på, at din manglende motivation handler om dit arbejde. Det kan du ændre ved at lave målsætninger for dit arbejde. Hvis du kan se, at din virksomhed har taget en retning, du ikke kan lide, så ændr det. Find en retning for den, som du kan lide. Find din nye motivation igennem en ny retning.

2. Planlæg dit liv og udfør planen

Målsætninger i sig selv er ingenting, hvis du ikke gør noget ved dem: Et mål uden planlægning er blot en drøm. Så planlæg, hvordan du vil nå dine personlige målsætninger.  

Bliv gerne så detaljeret som muligt omkring hvert målsætning. Det vil sørge for, at du ved præcis, hvad du skal gøre for at nå dine målsætninger.

Planlægningen hjælper dig nemlig med at klargøre din fremtid. Jo mere klart fremtiden er, desto nemmere er det at være motiveret.

3. Find tid til dit privatliv

Overarbejde fører ofte til at man bliver træt af arbejdet. Overarbejde kan også føre til stress, der også fører til at du mister al motivation og lyst til at arbejde. Og ikke mindst også energi, der bliver drænet.

Der er kun én måde at bekæmpe det hele på: Arbejd mindre og hav mere fritid.

Beslut dig for at have faste arbejdstider. Hold dig til disse og overskrid kun arbejdstiderne, hvis det er absolut nødvendigt. Du kan kun sikre, at du får mere tid til dit privatliv, hvis du beslutter dig for det. Og ikke mindst holde dig til det. Det kan godt kræve en tilvænning, men hvis du skal kunne fortsætte med at arbejde med og i din virksomhed, kan det godt kræve, at du bruger tid væk fra den. Men find gerne din motivation gennem mere fritid.

Relateret: Find din motivation igen, når den mangler

4. Find en hobby

Noget, der kan gøre det nemmere for dig at bruge tid væk fra virksomheder, er at finde en hobby. Find noget, du kan glæde dig til at lave, mens du er i gang med dit arbejde i din virksomhed.

Du skal ikke have dårlig samvittighed over at have noget at glæde dig til at lave efter arbejdstid. Større glæde i din fritid fører også til større glæde i dit arbejde. Større glæde er det samme som god motivation.

Begynd at dyrke motion. Motion hjælper meget på motivationen. Dyrk yoga. Begynd at meditere. Hvad som helst. Find noget sammen med din bedre halvdel, hvis du har en. Hvis du har børn, kan du også finde noget sammen med dem. Det vil give dig mere tid med børnene, hvor du har deres opmærksomhed og hvor I ikke bare sidder og er på hver jeres egen skærm. Find en hobby, du med sikkerhed vil glæde dig til at udøve hver gang, og find ny motivation.

5. Beløn dig selv for dit arbejde

Vi mennesker er tilskyndelsesorienterede. Sagt på en anden måde, elsker vi at få belønning for de ting, vi gør. Du får løn fra din egen virksomhed, ja, men en god belønning er noget helt andet. Har du drømt om noget i lang tid, men ikke har gjort det, så beløn dig selv med det, hvis økonomien og tiden rækker til det.

Hvis du synes, at du ikke har nogen idéer til, hvad det skulle være, så kig på dine målsætninger. Kig på din planlægning. Er der noget der, du kan købe for at komme nærmere dine målsætninger?

Giv dig selv en halvdags fri eller en hel dag og lav noget, du har lyst til. Køb et eller andet spontant. Du kan gøre også dig selv glad ved at gøre andre glade. Køb noget til din bedre halvdel, en ven eller familiemedlem. Tænk på, hvad du kan belønne dig selv eller andre med, der med sikkerhed vil gøre dig glad nu og gør det. Find motivation gennem belønning!

6. Led efter inspiration

Inspiration er største kilde til motivation. Når vi føler os inspireret er det som at finde ny energi, som vi ikke vidste, vi havde.

Den gode nyhed er, at du kan finde inspiration overalt. Læs bøger, deltag i kurser, se film, oplev noget nyt, besøg en ny by eller et nyt land, lav frivilligt arbejde.
Endnu bedre: Mød nye mennesker.

Den mindste inspiration kan få dig til at tage næste skridt mod større motivation og handling. Så gå ud og find den motivation, du har brug for, gennem inspiration!

7. Indse at du ikke er alene

Find motivation hos andre. Du er ikke den eneste, der går og mangler motivation. Jeg vil ikke tage noget væk fra dig på en negativ måde, men det er der mange, der oplever. Det kan hjælpe at indse det, så du ikke føler dig alene.

Snak med folk, der har været der før og fundet glæden igen. Snak med en anden iværksætter, hvis du kender nogen. Jeg kan næsten med sikkerhed sige, at vedkommende har været i samme situation. Stort set alle har manglet motivation på et tidspunkt.

Hvis du ikke vil snakke om dine problemer med en anden i dit netværk, så find professionel hjælp. Terapeuter, coaches og psykologer, der arbejder i samme område, kan hjælpe dig. Fordelen ved at søge professionel hjælp er, at du finder ud af, hvad problemet præcist er. Vi ved ikke altid, hvorfor vi er nede. Og når vi ikke ved det, så kan vi ikke gøre noget ved det. Tag første skridt og kontakt en professionel, hvis du har behov for det. Nogle gange skal vi bede om hjælp for at kunne komme op igen. Og der er overhovedet intet galt i det.

8. Genoplev tidligere succeser

Tænk tilbage på de tidspunkter, hvor du oplevede stor succes i din virksomhed. Dit første og/eller største salg. Det øjeblik, hvor du indså, at din drømmevirksomhed blev til virkelighed. En hændelse, der gjorde dig glad og stolt. Dem har du sikkert mange af ellers ville du ikke være nået så langt, som du er nået indtil videre.

Tænk tilbage på mindst et tidspunkt, hvor du følte, at du var en stor succes. Luk øjnene og tænk på det. Genoplev det. Og føl så, at du gerne vil tilbage til samme følelse igen og arbejd hårdt for at nå dertil igen.  

9. Få ordentlig søvn

Manglende motivation kan stamme fra træthed, der stammer fra manglende søvn. Tænk over om du får søvn nok eller ej. Får du mindst omkring 7-9 timers søvn? Hvis du sover mindre end 7 timer dagligt i længere tid, fører det uden tvivl til megen træthed.

Hvis du ikke får søvn nok, så begyndt at gå tidligere i seng. Hvis du har problemer med at falde i søvn, begynd så at dyrke motion dagligt. En trættere krop er meget nemmere at få til at falde i søvn, end en, der ikke er.

Relateret: Giv dig selv den bedste start på dagen

Din motivation kommer indefra og det kræver vedvarende arbejde

Motivation er, hvorfor vi gør, hvad vi gør. Din motivation kommer fra dig selv af, selvom du bliver inspireret af andre, så er det dine egne følelser og tanker, det handler om. Ingen kan motivere dig, hvis du ikke selv ønsker det. Du er allerede motiveret til at gøre visse ting, selv det ikke at gøre noget er også drevet af motivation til ikke at lave noget. Du lægger bare ikke mærke til dem, fordi de er blevet til daglige rutiner. Og det kan du gøre med nye motivationer, der driver dig til nye handlinger, og gøre de handlinger til daglige rutiner.

Iværksættere bliver motiveret af mange forskellige ting igennem mange forskellige kilder. Hver deres situation er unik, ligesom din situation er. Du er unik, og derfor bliver du nødvendigvis ikke inspireret og motiveret af, hvad andre bliver inspireret og motiveret af.

Brug små som store motivationer, så længe de er store nok til at sætte dig i gang med at tage næste skridt mod din drømmevirksomhed. Ved at sætte dig selv i gang vil gøre, at du selv handler i stedet for at leve et liv, hvor andre handler mod dig.

Arbejdet med at motivere dig selv er et vedvarende arbejde. Dine motivationer kommer til at dale eller forsvinde i svære perioder eller ved blot en enkelt dårlig oplevelse. Det er op til dig selv at finde motivationen igen. Det sker for alle. Alle iværksættere oplever at motivationen bliver mindre eller forsvinder helt. Det er op til dig selv at arbejde hårdt for det igen, finde samme gamle motivationer igen eller finde nogle nye. Dem, der giver op, er dem, der opgiver arbejdet med at finde motivationen igen. Gør dig selv klar til at kunne klare modgang ved at motivere dig selv om og om igen. Så find din motivation om og om igen.

Relateret: Derfor er det vildt vigtigt at turde tage fejl

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER