balancen_mellem_arbejds_og_privatliv

Find balancen mellem arbejds- og privatliv

Balancen mellem arbejds- og privatliv er vigtig at vedligeholde. Mange iværksættere har tit problemer med at prioritere den ene for meget end det andet. For det meste er det privatlivet, der lider. Det kan være meget svært at finde tid til privatlivet, hvis man arbejder for meget. Og det kan skabe problemer i hjemmet, hvis man har en bedre halvdel og børn, man skal tænke på. Og disse problemer kan så blive større, hvis man tager dem med på arbejdet.

En god balance mellem arbejds- og privatlivet resulterer i et bedre liv samlet set. Og nogle gange har vi iværksættere svært ved at regne ud, hvordan vi finder den balance.

Her er fem metoder, du kan bruge til at finde balancen mellem arbejds- og privatlivet.

(Læs også: Fører færre ugentlige arbejdstimer til mere effektivitet og produktivitet?)

1. Planlæg dit liv

planlæg_dit_liv

Det indebærer både arbejdet og privaten. Læg planer for, hvad du vil opnå med dit liv samlet. Sæt mål for hvert område hvert især.

Hvad vil du opnå i dit privatliv? Vil du bruge mere tid med din familie? I så fald, hvor meget mere? Vil du på ferie med et specifikt rejsemål? Hvornår skal det så være? Vil du finde en hobby? Hvad skal det så være og hvor meget tid vil du bruge på det?

Hvad vil du så have som mål i din virksomhed? Mere salg? Hvor meget mere salg i hvilken periode? Skal du udvide? Hvordan og hvornår så?

Sæt mål for, hvad du vil i begge områder af dit liv. Vær så specifik som muligt. Sæt tidsramme og deadline for hvert mål. Derefter kan du lægge strategier for, hvordan du præcist når disse mål.

Og inkluder gerne din bedre halvdel i din planlægning, hvis du har en.

2. Hav faste arbejdstider

Sæt klare grænser for, hvor meget du vil arbejde i løbet af en periode. Lav gerne langtidsplaner, hvor du skriver, hvor meget du skal arbejde for hver dag. Tag en kalender og skriv for hver dag, hvor mange timer du skal arbejde og i hvilken tidsramme det skal være.

Hold dig til planen så godt som overhovedet muligt. Det hjælper dig enormt meget at finde den tid, du har brug for til privatlivet.

Planer virker ikke altid sådan som vi vil have det, for der kan komme hastesager og mindre katastrofer, der pludselig kræver meget af din tid. Men planer er også fleksible. Du kan ændre i din plan, når du har arbejdet mere i en periode, end du havde planlagt, og fjerne noget planlagt arbejde. På den måde arbejder du kun de samlede, planlagte timer i længden.

Hvis du har medarbejdere, har de faste arbejdstider. Du kan selv vælge at have det samme. Så giv slip på dit arbejde og prøv at lade være med at tænke på det, når din arbejdstid er ovre. Nemmere sagt end gjort, men hvis du ikke giver slip på arbejdet, når du har fri, så har ikke rigtig fri, har du?

3. Optimér din effektivitet

eisenhower_matricen

Brug Eisenhover-matricen og optimer din tidsbrug på opgaver både på arbejdet og i privaten. Del dine opgaver i kvadranter med vigtig – haster, vigtig – ikke haster, ikke vigtig – haster og ikke vigtig – ikke haster og skriv dem ned.

De opgaver, du ligger på vigtig – haster, er dem, du skal lave med det samme selv. Vigtig – ikke haster-opgaver skal du planlægge og lave dem senere. Ikke vigtig – haster-opgaver skal du uddelegere til dine medarbejdere. Og de sidste opgaver, ikke vigtig – ikke haster, er slet ikke noget du skal tænke over og blot kassere.

Ved at bruge det princip optimerer du din effektivitet og din arbejdsgang. Du får lavet meget mere, end hvis du ikke planlægger dine arbejdsdage ved brug af Eisenhower-matricen.

(Læs mere om Eisenhower matricen)

4. Prioritér dit helbred

Det gælder både dit fysiske og psykiske helbred. Giv dig selv den bedste start på dagen og tag nogle gode rutiner til dig. Meditér, lav fysiske øvelser, lav strækøvelser. Sørg for din krop og dit sind.

Lav nogle ting, der afstresser dig. Stress er en af de største årsager at folk ikke kan arbejde i længere perioder. Sørg for din krop og dit sind, så du kan fortsætte med at arbejde og stadig have energi til at lave ting i dit privatliv.

Spis sundere mad, der giver dig god energi. Tab dig i vægt, hvis du er overvægtig. Du behøver ikke tabe dig for at leve op til samfundsidealet, som vi begge ved er noget sludder, men for at blive en mere effektiv iværksætter.

(Læs også: Giv dig selv den bedste start på dagen)

5. Kom af med din perfektionisme

perfektionisme

Er du perfektionist, bruger du unødvendig meget tid på enkelte opgaver. Det ved du også godt selv, hvis du er perfektionist.

Nogle gange er det bare vigtigere at producere noget godt, end at gøre det fuldstændig perfekt. Du er sikkert ikke enig. Men fejl og overseelser er menneskelige. Og det har de fleste kunder ude i det virkelige verden forståelse for. Giv slip på det og lev lidt mere frit.

Perfektionisme fører til virkelig meget ineffektivitet, og ineffektivitet fører til stor ubalance mellem arbejds- og privatlivet. Enten den ene eller den anden vej.

Og ikke mindst fører perfektionisme til at du kan overbelaste dig selv. Hvis du skal prioritere dit helbred som i forrige punkt, så kan du ikke opnå det 100% med en perfektionistisk tilgang til livet.

At finde balancen mellem arbejds- og privatliv er svær

Især hvis man går virkelig meget op i sin virksomhed, som de fleste af os iværksættere gør. Men det kan sagtens lade sig gøre. Det kræver en indsats som alt andet. Små forbedringer her og der kan gøre en stor samlet forskel. Alle ovennævnte råd kan hjælpe dig meget og give dig mere fritid til privatlivet.

Find måder, hvorpå du kan finde eller i det mindste forbedre balancen mellem dit arbejds- og privatliv. Ovennævnte råd kan blot være første skridt, for du kan sagtens finde mange måder, der gør dit samlede liv bedre for dig.

Flere artikler

uheldige_annoncer
Ole Kristiansen

Uheldige annoncer

1. Yahoo! Foto: imgur.com Hvilken side med respekt for sig selv vil blive forbundet med 404? 2. Starbucks Foto: top10most.com Varebiler er ikke nemme at

Læs artiklen »
Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER