bedste_start_på_dagen

Giv dig selv den bedste start på dagen

En af de allerbedste vaner, du kan begynde på, er at give dig selv den bedste start på dagen. En vane, der giver dig optimal energi, der kan vare længe og holde dig i gang hele dagen. En god start er fundamental til en god, energisk dag. Tag vare på din krop og din hjerne om morgenen, så sørger de for dig resten af dagen.

Her får du gode tips til, hvordan du kan gøre det.

(Læs også: Start med dig selv)

Rutiner

  1. Væske
  2. Meditation
  3. Strækøvelser
  4. Fysisk træning
  5. Bad og musik
  6. Kaffe
  7. Hjerneøvelse
  8. Kaffe
  9. God morgenmad
  10. God søvn

1. Væske

Mange tænker på kaffe som den allerførste, når de står op. Chancerne er, at du er en af dem. Men din krop har stærkt brug for en god portion vand, når du har sovet længe og ikke er blevet hydreret de sidste mange timer.

Vandet, du drikker om morgenen, vasker alle giftstoffer væk. Giftstoffer, som din krop danner naturligt, mens du sover. Drikker du vand lige så snart du står op, hjælper du din krop med at tage vare på sig selv på den bedst mulige måde. Drik vand som det første. Gerne en halv liter inden et par minutter. Og drik vand regelmæssigt resten af dagen.

2. Meditation

meditation

Med morgenmeditation hjælper du din hjerne og krop med at starte dagen på en stressfri måde. Meditation er blevet bevist som noget, der er afstressende.

Og det er bare ikke noget voodoo-sludder, jeg snakker om. Meditation er ikke kun forbeholdt buddhistiske munke. Skal vi blive lidt videnskabelige? Meditation får din hypofyse, der er en hormonproducerende kirtel i din hjerne, til at udskille endorfiner. Endorfiner giver dig en følelse af behag. Og hjernen udskiller også endorfiner, når du har sex eller griner, og giver dig samme følelse af behag.

Der findes et hav af muligheder. Find gerne øvelser til uøvede såsom ”Headspace – Guide to meditation”, som du kan finde på Netflix. En anden form for meditation, som du kan starte med er Tony Robbins’ priming-metode. Priming er en engelsk betegnelse for at gøre sindet klar til resten af dagen og er en blanding af meditation og vejrtrækningsøvelse.

Lyder det helt underligt? Jeg havde det på samme måde, inden jeg begyndte. Hvis jeg kan få mig selv til at prøve det og fortsætte med at meditere, så kan du også. Tro mig, jeg er ikke nem at overtale til den slags, men nu har jeg selv meget god gavn af morgenmeditation.

3. Strækøvelser

Strækøvelserne hjælper med at komme af med spændinger og mindre smerter, der kan være kommet, mens du sov. Øvelserne hjælper også meget på din mobilitet og forhindrer muskel- og ledsmerter. Og som med meditation, hjælper strækøvelser også med at afstresse dig.

Der findes masser af gratis strækøvelser på nettet, som du kan drage nytte af. Du kan også prøve yoga, der er en kombination af mild meditation og stræk- og vejrtrækningsøvelser. 

4. Fysisk træning

fysisk_træning_bedste_start_på_dagen

Fysisk træning aktiverer og vækker hele din krop og forbereder den til resten af dagen. Din krop skal derfor ikke prøve at vække sig selv langsomt. Noget, der kan gøre det svært for dig at blive frisk.

Hold det simpelt og nemt. Det skal ikke være hård træning, for du skal også have energi nok til resten af dagen. Bare nogle øvelser i 5-10 minutter kan gøre underværker. Og du har ikke brug for træningsudstyr, hvis du ikke har det. Simple kropvægtsøvelser er mere end nok.

Du kan også gå en tur i stedet for eller løbe, hvis du vil. Bare du motionerer nok til at vække din krop og ikke trætter den yderligere.

5. Bad og musik

Der er intet bedre end et godt bad efter en lille svedetur. Det renser din krop, fjerner al lugt og giver lige det sidste ekstra opfriskningskick til kroppen.

Lyt til musik, der gør dig glad, mens du tager bad. Syng med. Højt, hvis du ikke forstyrrer nogen eller hvis de skal stå op alligevel. Det betyder ikke noget, hvis du synes, at du har en dårlig stemme. Det har ingen betydning, når dets eneste formål er at hjælpe dig godt i gang i godt humør. Du skal ikke synge for andre end dig selv. 

Et gammelt citat, der stammer fra William James (filosof fra slutningen af 1800 og begyndelsen 1900-tallet) lyder: ”I don’t sing because I’m happy, I’m happy because I sing”. På godt dansk ”Jeg synger ikke, fordi jeg er glad, jeg er glad, fordi jeg synger”.

Så syng, så du bliver glad lige fra morgenen af, i stedet for at vente på at andre gør dig glad, kan du starte med at gøre dig selv glad, så du kan gøre andre glade.

6. Hjerneøvelse

hjerneøvelse

Hjerneøvelse aktiverer dine problemløsningsevne. Det kan være kryds og tværs, sudoku, matematikquizzer eller lignende. Du kan finde masser af gratis hjerneøvelsesapps, du kan downloade gratis på din mobil.

Vælg nemme eller mellemsvære øvelser, men ikke alt for nemt. Det skal være belønnende for dig, men heller ikke så svært, at du har ingen chance for at løse det. Du skal helst blive glad af det og ikke irriteret.

Hvis du giver dig selv den gave at løse en lille opgave, selvom det ikke har nogen relation til dit arbejde eller virksomhed, starter du dagen med en lille sejr og giver dig selv en følelse af at ingen opgave er for stor, så du er klar til næste og større opgave. Giv dig selv en lille sejr hver morgen, inden du tager på arbejde, og mød op med en følelse af at du er klar.

7. Kaffe

Kaffe er rigtig god som naturlig opfrisker, men lad være med at drikke for meget. Alt for meget af det gode, ender tit med at det bliver dårligt. Drik mere vand, end du drikker kaffe.

Og vi har det med at drikke kaffe hele dagen. Lad være med det. Undersøgelser viser, at du burde undgå at drikke kaffe fra omkring kl. to om eftermiddagen eller i det mindste 7 timer før du går i seng. Det  gør nemlig det, at det går ud over dine bestræbelser for at sove, da koffein-effekten stadig påvirker din krop, selvom du umiddelbart ikke kan mærke det selv.

Drik kaffe med måde og med kløgt og undgå at ødelægge din søvn. Du har brug for din søvn.

8. En god morgenmad

god_morgenmad_bedste_start_på_dagen

Afslut din morgenrutine med en sund morgenmad, der har langvarig effekt. Men lad nu være med at spise for meget.

For det første trætter kroppen overspisning med det samme, da maven skal arbejde hårdt for at fordøje al den ekstra mad. Du kan ikke snyde dig selv og sige, at du spiser lidt ekstra nu, så du kan undgå at spise til frokost. Spis mindre mellemmad i stedet, så du ikke pludselig bliver meget sulten nogle timer efter morgenmad og dermed overspiser.

Hvordan får du tid til det hele?

Hvis du kommer i gang med alle rutiner på én gang, kan det sagte tage en til halvanden time af din morgen. Det kan lyde af meget. Det kan lyde af meget. Især hvis du er en af de mennesker, der står op i sidste øjeblik, tager 2 minutters bad, tager hurtigt tøj på, får en lille bid morgenmad og en kop kaffe også haster ud på arbejde.

Du kan finde tid til det, hvis det er det, du vil. Det er kun helt op til dig selv. Gå tidligere i seng, end du er vant til. Så kan du stå op, end du plejer at gøre.

Du kan også kombinere visse aktiviteter. For eksempel kan du drikke kaffe, lave hjerneøvelser og spise morgenmad på samme tid. Det sparer noget tid.

Og du behøver ikke komme i gang med alle punkter på én og samme tid. Det kan være uoverskueligt at komme i gang med alt på en gang. Prøv et par ting først. Når du kan se, hvor meget det hjælper, kan du tilføje en mere aktivitet til din morgenrutine.

Du kommer aldrig til at fortryde at give selv den ekstra time om morgenen, hvor du sørger for dig selv. Giv dig selv en gave hver morgen og få masser af energi lige fra starten af.

Flere artikler

Din investeringsguide
Ole Kristiansen

Din investeringsguide

Denne artikel er sponsoreret. Mange går med en lille investor i maven, men tanker om investering kan hurtigt blive en ret kompleks del af den

Læs artiklen »
Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER