bill gates

Bill Gates: En kort biografi om manden bag Microsoft

  • Navn: Bill Gates (Fulde navn: William Henry Gates III)
  • Fødselsdato: 28. oktober 1955
  • Fødeby: Seattle, Washington, USA
  • Virksomheder og fonder: Microsoft og Bill & Melinda Gates Foundation
  • Formue: $103,1 mia. (ca. 710 mia. kr) (14.01.2023)
  • Ægtestabsstatus: Ugift (Skilt med Melinda Gates)
  • Børn: Jennifer Gates (1996), Rory Gates (1999) og Phoebe (2002).
  • Forældre: William H. Gates Sr. og Mary Maxwell Gates

William Henry Gates III blev født den 28. oktober 1955 i Seattle, Washington, USA.

Den verdenskendte iværksætter er mest kendt for det ekstremt succesrige firma Microsoft.

Gates er en af ​​de mest intelligente, succesrige og velhavende mænd i live. Siden han var teenager, har hans liv været fuld af præstationer.

Bill Gates er ikke kun en fremtrædende stormand; han er også en dedikeret filantrop, primært med sin og ekskonens fond, Bill & Melinda Gates Foundation, der har udført store bedrifter rundt om i verden.

Læs mere om den verdensberømte iværksætter, rigmand og filantrop her.

Relateret: De 10 rigeste personer i verden i 2023

Historie

Tidlige liv

Bill Gates’ far, William H. Gates Sr., var en indflydelsesrig advokat. Bills mor, Mary Maxwell Gates, arbejdede i First Interstate Banc System for United Way Of America og bestred mange forskellige roller i store virksomheder.

Gates arvede sit familienavn og er den fjerde i rækken af ​​generationer, der arver navnet, William H. Gates. Men han er navngivet William Gates III.

Bill Gates boede i Sand Point, Seattle, i et hus, som en sjælden tornado beskadigede, da Gates kun var syv år gammel.

Gates-familien var en over-middelklassefamilie. Da han voksede op med en ældre søster ved navn Kristianne og en yngre søster ved navn Libby, fik Gates en varm og sund opvækst i en meget konkurrencepræget atmosfære, som Gates-forældrene skabte for dem.

Som et resultat blev de tre søskende opmuntret til at stræbe efter konkurrencedygtig vækst. Noget, som har gavnet ham gevaldigt senere i sit liv.

Bill Gates har en aner af engelsk, tysk og irsk/skotsk-irsk oprindelse.

Tidlige bedrifter

bill gates og paul allen
Paul Allen (venstre) og Bill Gates (højre) i deres fælles tid på High School. Foto: Privat

Bill Gates og Paul Allen (medstifter af Microsoft) havde flere uenigheder i løbet af deres fælles gymnasietid på Lakeside High School, men deres gensidige kærlighed til computere fik dem til sidst bundet tilbage.

Nørdparret startede Traf-o-Data, et computerprogram til overvågning af trafikken i Seattle.

Med dette første computerprogram startede Gates og Paul Allen deres første virksomhed i 1970. Deres indsats hjalp dem med at tjene $20.000. Bill Gates var 15 år, mens Paul Allen var 17 år.

Allen gik på Washington State University og Gates gik på Harvard University efter gymnasiet. Men ingen af ​​​​dem færdiggjorde deres universitetsuddannelser.

Paul Allen forlod Washington State University for at arbejde for Honeywell i Boston, og Gates sluttede sig til ham kort efter.

Microsoft skabes

Microsoft-Logo-history-500x422
Microsoft's logoer siden Traf-o-Data-tiden.

Selvom de gik hvert for sit under deres studietid, holdt Gates og Allen altid kontakten med hinanden. Allen viste i løbet af denne tid Gates Popular Electronics Magazine, som indeholdt Altair 8800 mini-computersættet. De var fascineret af de muligheder, som denne computer havde for personlig computer (PC).

MITS, eller Micro Instrumentation & Telemetry Systems, var firmaet, der lavede Altair 8800. De to af dem kontaktede virksomheden og hævdede at de var i gang med at udvikle software, der kunne køre på computeren. Men i virkeligheden havde de ikke en Altair at køre deres kode på eller arbejde med.

Ed Roberts, præsidenten for det Albuquerque-baserede firma MITS, bad duoen om at vise deres arbejde.

Gates og Allen brugte de næste to måneder på at skrive deres BASIC-baserede software i computerlaboratoriet på Harvard University, hvor Bill Gates gik.

Selvom de aldrig prøvekørte programmet på en Altair-computer, rejste Allen til Albuquerque for at demonstrere det hos MITS. Til deres overraskelse fungerede programmet perfekt på Altair 8800. MITS tilbød Allen et job, og Gates forlod Harvard og sluttede sig til ham kort efter.

Sammen med sin bedste ven Paul Allen grundlagde Bill Gates grundlaget til Microsoft, som ville ændre fremtiden for PC’er for altid. Gates’ tekniske innovation, aggressive forretningsstrategier og smarte taktikker arbejdede sammen for at gøre Microsoft til den mest betydningsfulde softwareforretning globalt.

Ikke en nem start med Microsoft

Paul Allen og Bill Gates
Paul Allen (venstre) og Bill Gates (højre) efter Microsoft's etablering. Foto: Flickr

Bill Gates og Paul Allen grundlagde Microsoft i 1975. Virksomhedens navn er en sammenlægning af “Micro-computer” og “software”. Det var Allen, der fandt på navnet Microsoft.

I 1978 grundlagde Microsoft sit første internationale kontor i Japan. Virksomheden flyttede til Washington fra Albuquerque i 1979, fordi de bedste programmører var få i Albuquerque.

Vejen til succes for Microsoft var ikke så nem i begyndelsen. Microsoft fik faktisk sine royalties og gebyrer for BASIC-programmet for Altair-computere, men det var ikke nok. Ifølge Gates betalte kun 10% af de BASIC-baserede Altair-brugere for softwaren.

Computerentusiasterne på det tidspunkt havde en tendens til at reproducere softwaren efter at have været i besiddelse af en af ​​softwarens præ-markedskopier. Computerhobbyisterne distribuerede softwarekopierne blandt deres venner og andre brugere.  Bill Gates så denne handling som tyveri.

For at stoppe handlingen med at stjæle den software, der oprindeligt var lavet til, skrev Gates et åbent brev på en defensiv måde, hvori de erklærede, at den frie cirkulation af software kun vil stå i vejen for skabere til at lave bedre software i fremtiden. Selvom mange ikke tog hans syn på fri softwaredistribution som krænkelse positivt, holdt Gates fast i sin tro.

Som tidligere nævnt, var Microsofts tidlige tid ikke nem, men virksomheden begyndte hurtigt at vokse. I 1979 indtjente Microsoft $2,5 mio. Og i en alder af 23, blev Bill Gates chef for Microsoft.

Gates blev administrerende direktør og bestyrelsesformand, og Allen blev næstkommanderende. Steve Ballmer kom senere til Microsoft i 1980. Han efterfulgte Gates med at blive virksomhedens administrerende direktør (2000-2014).

I begyndelsen af ​​1983 forlod Allen virksomheden efter at være blevet diagnosticeret med kræft, selvom han forblev næstkommanderende og næstformand.

Første store aftale

ibm pc med microsoft-operativsystem
IBM's første PC, IBM Model 5150, brugte Microsoft MS-DOS. Foto: Computerhistory.org

Efter at Bill Gates’ mor, Mary Maxwell Gates, havde nævnt Microsoft overfor John Opel, IBM’s daværende administrerende direktør, kontaktede Opel Bill Gates.

John Opel ville have en ny operativsystemsoftware til de computere, som IBM producerede. IBM leverede på det tidspunkt computerudstyr til kommercielle virksomheder og var en af de allerstørste virksomheder.

IBM-repræsentanten nævnte, at de havde brug for Microsoft til at bygge en operativ software til deres kommende IBM-computer. Gates henviste dem først til Digital Research, producenter af CP/M-operativsystemet. Men på grund af problemer under forhandlingen kunne IBM ikke samarbejde med Digital Research.

Kort efter henvendte Gates og Allen sig til IBM og foreslog at bruge 86-DOS, et operativsystem, som Tim Paterson fra Seattle Computer Products havde udviklet. Microsoft lukkede en aftale med SCP, der først blev den eksklusive licensagent for 86-DOS og senere ejeren af operativsystemet.

Microsoft sendte operativsystemesystemet som PC DOS til IBM for et engangsgebyr på $50.000. Gates overførte dog ikke ophavsretten til operativsystemet til IBM.

Microsofts partnerskab med IBM gav dem kun en lille formue, men den anerkendelse, de fortjente, var massiv; partnerskabet banede vejen for, at Microsoft senere blev den største softwarevirksomhed i verden.

Nu over 30 år efter, er der stadig samarbejde mellem de to virksomheder. Omend det er lidt omvendt, hvor det nu er IBM, der servicerer Microsoft.

Windows

windows xp bill gates
Windows XP blev udgivet i 2001 og var ekstremt succesfuldt.

Windows-operativsystemet var et konkurrencedygtigt svar fra Microsoft på Apples Macintosh GUI. Den 20. november 1985 udgav Microsoft den første version af Windows. Microsoft og IBM lavede primært en aftale om at skabe et nyt styresystem, men deres kreative forskelle kom i vejen og planen mislykkedes.

Microsoft udviklede Windows-operativsystemet ud af DOS i løbet af et årti. Imidlertid var Windows XP efter sigende den første version af Windows, der ikke var baseret på DOS. Windows XP udkom et år efter, at Bill Gates trådte tilbage som administrerende direktør for Microsoft.

Senere udviklede operativsystemet sig til mere moderne og glattere versioner, og i øjeblikket hersker Windows 11 i computerens verden.

Bill Gates forblev som bestyrelsesformand, indtil 2020, hvor bestyrelsen ville undersøge en affære mellem Gates og en Microsoft-ansat.

Bill & Melinda Gates Foundation

I 1994 etablerede Bill og Melinda Gates William H. Gates Foundation, som fokuserede sine velgørende opgaver på at fremme global sundhed og samfundene rundt omkring. Gates’ far, William, styrede denne fond’s aktiviteter.

Tre år senere blev Gates Library Foundation oprettet; dens mål var at forbedre internetadgangen til offentlige biblioteker for lavindkomstfamilier i Nordamerika. Det blev senere omdøbt til Gates Learning Foundation for at afspejle dets udvidelse til bredere uddannelsesindsatser.

Bill & Melinda Gates Foundation blev etableret i 2000 gennem sammenlægningen af ​​de to Gates-fonde. Dens oprindelige prioriteter var global sundhed, uddannelse og biblioteker.

I 2006 reorganiserede fonden sig til at omfatte divisionerne global udvikling, global gundhed og USA. Også i 2006 afgav investoren og filantropen Warren Buffett et livslangt løfte  af ​​Berkshire Hathaway-aktier til en værdi af $31 mia.

På det tidspunkt ændrede fonden sin struktur og skabte en Bill & Melinda Gates Foundation Trust til at forvalte og investere legataktiverne. I juli 2008 trak Bill Gates sin stilling hos Microsoft for at hellige sin indsats på fuld tid til Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill og Melinda Gates blev skilt i 2021, men deler stadigvæk ledelsespositionen i fonden med hver deres fokuspunkter.

Bill Gates' formue

Bill Gates holdte positionen som verdens rigeste mand mellem 1995 og 2010 og igen mellem 2013 og 2017, hvor han blev overhalet af Amazon.com-stifteren, Jeff Bezos, der senere blev overhalet af Elon Musk.

Da han nåede sit topniveau i forhold til sin formue, var han værd $101 mia. i 1999 (justeret efter inflation ca. $180 mia. (ca. 1.235 mia. kr.). 

I dag er han værd $103,7 mia. (ca. 712 mia. kr.) ifølge Forbes.

Ifølge CNBC, har han indtil videre doneret over $50 mia. (ca. 343 mia. kr.) til velgørenhed, nærmere bestemt til Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill Gates og Warren Buffett

bill gates og warren buffett
Bill Gates og Warren Buffett. Foto: Privat/Twitter

Selvom de har en stor aldersforskel på 25 år, har Gates og Warren Buffett, der er en af verdens rigeste personer (Han overtog kortvarigt positionen som verdens rigeste person i 2008 fra Gates, som overtog den igen kort efter), været tætte venner siden 1990’erne.

Bill Gates har siddet som bestyrelsesmedlem hos Berkshire Hathaway, Warren Buffett’s investeringsfond, i 15 år, mens Buffett er den næststørste donator til Bill & Melinda Gates Foundation. Kun overgået af Gates ham selv. 

Relateret: Warren Buffett: Oraklet fra Omaha

Dokumentarfilm og -serier om Bill Gates

Der findes rigtig mange dokumentarer om Bill Gates. Her er et lille udpluk af dem.

Læs også: Elon Musk: Alt om manden og hans virksomheder

1. Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates

2. Tech Billionaires: Bill Gates

4. The Story of Bill Gates

5. Bill Gates - Billionaire Documentary

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER