Iværksætternes online magasin og blog
kobl_af

Kobl af, når du holder fri

Vi iværksættere, dog ikke eksklusivt kun os, har ofte svært ved at give slip på arbejdet, når vi holder fri. Hvis vi overhovedet finder tid til at holde fri i løbet af dagen. Men det er stadig vigtigt, at vi holder fri og lade arbejdsopgaverne være hver dag.

Overarbejde fører ofte til træthed og ikke mindst stress. Disse fører så til, at vi misser endnu flere arbejdsopgaver i længden, end vi ville gøre, hvis vi passede mere på én selv. I længden er overarbejde ikke godt for helbredet, både fysisk og psykisk, og dermed også for din virksomhed, der ender med at komme bagud.

Det er ikke nok med at du fysisk stopper med at arbejde. Det handler i lige så høj grad også om det psykiske. At du holder op med at tænke på arbejde. Det er i sig selv måske endnu hårdere end den fysiske del. Når vi har brugt mange timer på at tænker på et enkelt område, har vi det svært ved at tænke andet, selv når det ikke er så nødvendigt længere.

(Læs også: Find balancen mellem arbejds- og privatliv)

Fordele ved at koble af

Du har måske svært ved at se fordelene ved at holde op med at arbejde og fokusere på privatlivet i stedet for. Selvom du lige har læst, at overarbejde fører til forfærdelige ting. Hvis du har brug for flere fordele, så får du her en liste over de fordele, der er ved at koble af, når man holder fri, fra en undersøgelse lavet af flere universiteter i Tyskland om hvad arbejdere får ud af det:

  • Bedre fysisk og psykisk helbred
  • Større arbejds- og privatlivstilfredshed
  • Bedre balance mellem privat og arbejdsliv
  • Langt større engagement på arbejdet
  • Langt færre overspringshandlinger på arbejdet såvel som i privatlivet
  • Meget mindre arbejdsrelateret træthed
  • Langt mindre stress


Fik jeg dig overtalt nu? Godt, så lad os nu kigge på nogle metoder, hvorpå du kan koble af, når du holder fri fra arbejdet.

7 metoder til, hvordan du kan koble af

1. Hav faste arbejdstider

Med faste arbejdstider sikrer du at det er helt tydeligt, hvornår du skal arbejde og hvornår du skal holde fri i løbet af dagen.

En ting er at planlægge det, men hvis det skal virke, er du nødt til at holde fast i dine faste arbejdstider. Overskrid aldrig din arbejdstid, undtagen når det er absolut nødvendigt. Du kan nemt vende tilbage til dine gamle vaner, hvis du ikke er fast besluttet på at overholde dine planer.

2. Forbyd kommunikation efter arbejdstid

Du kan have faste arbejdstider og overholde dem ved at slippe dit arbejde ved at holde op med at arbejde, men det vil heller ikke virke, hvis du stadigvæk får e-mails, beskeder på mobilen eller opkald efter din arbejdstid. Hvis du har medarbejdere, skal du fortælle dem at kommunikation efter arbejdstid er forbudt. Hvis du har et arbejdsområde, hvor du kan få opkald fra kunder efter lukketid, så kan du uddelegere vagttimerne, hvis det er muligt.

Du kan ikke koble helt af, hvis du bare venter på at blive kontaktet når som helst efter arbejdstid.

3. Planlæg morgendagens arbejde i dag

En rigtig god metode at koble af, når du holder fri, er at planlægge de opgave, du skal lave i morgen, når du er ved at holde fri for dagen. Hvis der er nogle opgaver, du ellers skulle have lavet i dag, men ikke har nået dem, vil de være i dine tanker resten af dagen. Undtagen hvis du skriver ned, at du vil lave dem i morgen i stedet for. Det vil sikre, at du ikke bliver ved med at tænke tilbage på disse arbejdsopgaver hele tiden.

Læs indlægget, ”Bliv mere effektiv med Eisenhower”, hvor jeg forklarer, hvad Eisenhower-matricen er for noget. Brug matricen til at planlægge dit arbejde. Den sikrer ikke kun, at du kan koble af, men også at du bliver meget mere effektiv i dit arbejde, så du kan være mere glad for, hvor meget du har nået i løbet af en arbejdsdag.

4. Fjern alt, der har forbindelse til arbejdet i hjemmet

Den allerbedste måde at blive ved med at minde dig selv om arbejdet, er at have arbejdsrelaterede ting tæt på dig hele tiden. Sørg for at fjerne alt, dokumenter, fakturaer, osv., der er arbejdsrelateret, så du ikke kan se dem resten af din dag. Ude af syne, ude af sind.

5. Hav separate elektronikanordninger til arbejdet og til det private

Hvis du bruger samme computer, mobil, tablet eller lignende til arbejdet og i det private, får du meget svært ved at koble af, når du holder fri. Det er meget nemt at lige kigge på dine e-mail, beskeder, dokumenter, osv., hvis man bruger samme anordning til begge dele af dit liv.

Man får en tendens at tænke, at man lige så godt kunne lave lidt ekstra, når man har det lige foran én. Og det er meget nemmere for andre at kontakte dig, når du for eksempel har din arbejdsmobil lige i hånden. Ikke mindst, bliver det svært for dig at lade være med at svare.

Sørg derfor for at du har separate elektriske anordninger til arbejdet og til det private, så du kan undgå det.

(Læs også: 5 grunde til, at genbrugt IT er det bedre alternativ)

6. Find en hobby

Vi iværksættere har tit masser af energi, som vi gerne vil bruge på virksomheden hele tiden. Den energi kan du aflede et andet sted, når du holder fri. En hobby for eksempel. Begynd at tage løbeture, hvis du ikke allerede gør det. Dyrk noget andet sport. Læs bøger.

Hvis du har en bedre halvdel, så find en hobby med ham eller hende. Eller med dine børn, hvis du har børn.

Du kan endda finde en hobby, hvor du bruger dine kernekompetencer fra dit arbejde. Brug dine kompetencer til at gøre noget godt for samfundet. Så længe det ikke direkte handler om din virksomhed, kan du have godt nytte af det, da der vil være meget mindre pres.

En god hobby hjælper dig med at koble godt af og det hjælper meget at give slip på arbejdet, når du har noget at glæde dig til efter fyraften.

7. Lav et fyraftensritual

Ifølge Nobelprisvindende psykolog, Daniel Kahneman, er der to ting, vi husker fra ting, der sker for os: Hvordan vi følte (om det var godt eller skidt) og hvordan det sluttede. Ved at lave et fyraftensritual, sørger du for at du har kontrollen over, hvordan en arbejdsdag slutter for dig. Og en ritual vil blive en vane, der sørger for at du psykisk ved, hvornår du er færdig med dagens arbejde.

Vend tilbage til punkt 3 og planlæg morgendagens opgaver, sid og tænk over, hvor godt dagen har været, visualisér morgendagens opgaver, gå rundt og sig tag for i dag til dine medarbejdere eller find noget, der kan være en god afslutning for din arbejdsdag.

Flere artikler

growth_hacking_featured
Ole Kristiansen

Growth hacking

Growth hacking er et begreb, der bliver brugt gradvist mere de seneste år. Nogle virksomheder er begyndt, med succes, at ansætte growth hackere i stedet

Læs artiklen »
Startup Magazine