warren buffett oraklet fra omaha

Warren Buffett: Oraklet fra Omaha

Warren Buffett, der er kendt som Oraklet fra Omaha for sine investeringsevner, har ifølge Forbes samlet en personlig formue på over 100 milliarder dollars. Han inspirerer menneskemasser af loyale fans til at tage en årlig tur til Omaha, Nebraska, for at få mulighed for at høre ham tale ved Berkshires årlige møde. En begivenhed, som ironisk nok er døbt kapitalismens Woodstock.

Warren Buffett demonstrerede skarpe forretningsevner allerede i en ung alder. Han dannede Buffett Partnership Ltd. i 1956, og i 1965 overtog han kontrollen over Berkshire Hathaway. Buffett overvågede væksten af ​​et konglomerat med besiddelser i medie-, forsikrings-, energi- og fødevare- og drikkevareindustrien og blev en af ​​verdens rigeste mænd og en berømt filantrop.

Warren Buffett blev udråbt som verdens rigeste person i 2008, en position, han overtog fra og mistede igen til sin gode ven, Bill Gates. 

Læs om Warren Buffett’s historie og hans rejse til toppen her.

Relateret: De 10 rigeste personer i verden i 2023

Warren Buffet: Oraklet fra Omaha

  • Navn: Warren Edward Buffett
  • Fødselsdato: 30. august 1930
  • Fødeby: Omaha, Nebraska, USA
  • Virksomhed: Berkshire Hathaway
  • Formue: $107,1 mia. (ca. 740 mia. kr.)
  • Ægtestabsstatus: Gift med Astrid Menks (2006-nu) Tidligere gift med Susan Thompson (1952-2004)
  • Børn: Susan Alice Buffett, Howard Graham Buffett og
    Peter Buffett
  • Forældre: Howard og Leila Buffett

Tidlige liv

warren buffett som barn
Warren Buffett som barn sammen med sin mor og hans to søstre.
Foto: Privat/Susan Buffett

Warren Buffett blev født den 30. august 1930 i Omaha, Nebraska. Buffetts far, Howard, arbejdede som børsmægler og tjente som amerikansk kongresmedlem. Hans mor, Leila Stahl Buffett, var hjemmegående husmor.

Warren Buffett var den anden af ​​tre børn og den eneste dreng i flokken. Han demonstrerede en evne til økonomiske og forretningsmæssige forhold tidligt i sin barndom. Venner og bekendte har nævnt, at den unge Buffett var et matematisk vidunderbarn, et talent, han lejlighedsvis demonstrerede i sine senere år.

Warren Buffett besøgte ofte sin fars børsmæglerkontor som barn og skrev aktiekurserne på tavlen på kontoret. Som 11-årig foretog han sin første investering, da han købte tre aktier i Cities Service til $38 pr. aktie. Aktien faldt hurtigt til kun $27, men Buffett holdt ihærdigt fast, indtil den nåede $40. Han solgte sine aktier med en lille fortjeneste, men beklagede beslutningen, da Cities Service skød op til næsten 200 dollars pr. aktie. Han nævnte senere denne oplevelse som en tidlig lektion i tålmodighed med at investere.

I en alder af 13 drev Buffett sin egen virksomhed som avisbud og solgte tipsark til hestevæddeløb. Samme år indgav han sin første selvangivelse og hævdede sin cykel som et skattefradrag på $35.

I 1942 blev Buffetts far valgt ind i det amerikanske Repræsentanternes Hus, og hans familie flyttede til Fredricksburg, Virginia, for at være tættere på kongresmedlemmets nye post.

Warren Buffett gik på Woodrow Wilson High School i Washington, D.C., hvor han fortsatte med at planlægge måder at tjene penge på. I løbet af sin gymnasieperiode købte han og en ven en brugt flippermaskine for 25 dollars. De installerede det i en frisørsalon og inden for få måneder var de i stand til at købe andre maskiner.

Buffett ejede maskiner tre forskellige steder, før han solgte virksomheden for $1.200.

Læs også: Verdens rigeste mand: Bernard Arnault

Uddannelse

Warren Buffett meldte sig ind på University of Pennsylvania i en alder af 16 år for at studere business. Han blev to år, flyttede til University of Nebraska for at afslutte sin grad og kom ud af college i en alder af 20 med næsten $10.000 fra sine virksomheder, som han har opbygget fra barnsben.

I 1951 modtog han sin kandidatgrad i økonomi ved Columbia University, hvor han studerede under økonom Benjamin Graham, som Warren Buffet var en stor fan af, og videreuddannede sig ved New York Institute of Finance.

Påvirket af Grahams bog fra 1949, The Intelligent Investor, solgte Buffett værdipapirer for Buffett-Falk & Company i tre år, før han arbejdede for sin mentor i to år som analytiker hos Graham-Newman Corp.

Berkshire Hathaway

warren buffett sammen med sin datter, Susan, og afdøde første kone, Susan.
Warren buffett sammen med sin datter, Susan, og afdøde første kone, Susan, til en af Berkshire Hathaways årlige møder. Foto: Privat/Susan Buffett

I 1956 dannede Warren Buffet firmaet Buffett Partnership Ltd. i sin hjemby Omaha. Ved at bruge de investeringsstrategier, han lærte af Graham, fik han succes med at identificere undervurderede virksomheder, udviklede dem, satte deres værdier op og blev dermed hurtigt millionær. En sådan virksomhed Buffett værdsatte som undervurderet var et tekstilfirma ved navn Berkshire Hathaway. Han begyndte at købe aktier i selskabet i begyndelsen af ​​1960’erne og i 1965 havde han overtaget kontrollen over virksomheden.

På trods af succesen med Buffett Partnership opløste dets grundlægger firmaet i 1969 for at fokusere på udviklingen af ​​Berkshire Hathaway. Han udfasede sin tekstilproduktionsdivision og udvidede i stedet virksomheden ved at købe aktiver i medier (The Washington Post), forsikring (GEICO) og olie (Exxon). Uhyre succesfuldt formåede “Oracle of Omaha” endda at omdanne tilsyneladende dårlige investeringer til guld, især med hans køb af skandaleplagede Salomon Brothers i 1987.

Efter Berkshire Hathaways betydelige investering i Coca-Cola blev Buffett bestyrelsesmedlem i virksomheden fra 1989 til 2006. Han har også fungeret som bestyrelsesmedlem for Citigroup Global Markets Holdings, Graham Holdings Company og The Gillette Company.

I skrivende stund er Berkshire Hathaway over 4.500 mia. kr. værd. Warren Buffett ejer 30,71% af selskabet, der er verdens største holdingselskab.

Seneste aktiviteter og filantropi

bill gates og warren buffett
Bill Gates, hvis velgørende organisation Warren Buffett har forpligtet sig til at donere 85% af sin formue, (tv.) og Warren Buffett (th.). De to velhavende mænd har været personlige venner i mange år.

I 2006 annoncerede Warren Buffett, at han ville give hele sin formue væk til velgørenhed. Hele 85% af den ville gå til Bill & Melinda Gates Foundation. Donationsforpligtelsen blev den største velgørenhedsforpligtelse i USA’s historie. I 2010 annoncerede  Warren Buffett og Gates, at de havde dannet The Giving Pledge for at rekruttere flere velhavende til filantropiske formål.

I 2012 blev Warren diagnosticeret med prostatakræft. Han begyndte at gennemgå strålebehandling og afsluttede sin behandling med succes i november 2012.
Forskrækkelsen gjorde ikke meget for at bremse Buffett, der årligt bliver kåret som en af de rigeste personer i verden.

I februar 2013 købte Buffett Heinz med koncernen 3G Capital for $28 mia. Senere tilføjelser til Berkshire Hathaway-stalden omfattede batteriproducenten Duracell og Kraft Foods Group.

I 2016 lancerede Buffett Drive2Vote, et website, der har til formål at opmuntre folk i  Nebraska til at udøve deres stemmeret samt hjælpe med at registrere og køre vælgere, der har brug for det, til valgsteder.

I maj 2017 afslørede Buffett, at han var begyndt at sælge nogle af de omkring 81 mio. aktier, han ejede i IBM, og nævnte, at han ikke værdsatte virksomheden så højt, som han gjorde før. På den anden side øgede han sin investering i Apple med 3 procent og blev Bank of Americas største aktionær. Tidligt året efter købte han flere Apple-aktier og gjorde det til Berkshire Hathaways største aktieinvestering.

Ifølge Forbes har Warren Buffett indtil videre doneret mere end $48 mia. (ca. 335 mia kr.) til velgørenhed.

Læs også: Bill Gates: En kort biografi om manden bag Microsoft

Dokumentarer om Warren Buffett

1. Becoming Warren Buffett

2. The Untold History of Warren Buffett

3. Warren Buffett - The World's Greatest Money Maker

4. THE BILLIONAIRE LIFE OF Warren Buffett

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER