risiko_iværksætter

Sådan håndterer du risiko som iværksætter

Når du starter din egen virksomhed og bliver en iværksætter, tager du en risiko eller flere. Nogle startups kan være større satsninger af deres ejere end andre, men det ændrer ikke faktum at alle nystartede virksomheder har deres risici.

Måske sagde du dit job også er du ikke sikret fast løn længere. Måske har du skudt mange penge ind i din nye virksomhed og risikerer nu at miste pengene. Eller måske har du lånt penge i banken eller et familiemedlem. Også er der alle de risici, du tager, når din virksomhed er godt i gang. Investeringer, projekter, nye medarbejdere, osv.

Risiko er overalt, når man er iværksætter. Og vi håndterer det alle sammen på forskellige måder. Nogle synes aldrig at blive påvirket af det, mens andre får katastrofetanker hele tiden. Hvad hvis du mister det hele? Hvad hvis du ikke har råd til dine regninger denne måned? Hvad hvis alle dem, der siger, at du ikke er iværksættertypen, har ret og du ødelægger det hele for dig selv? Der kan være tusindvis af forskellige tanker.

Når disse tanker dukker op, får du svært ved at håndtere den samlede risiko, du tager, når du som iværksætter satser på din virksomhed. Du kan vælge at give op eller fortsætte. Jeg håber på, at du altid vælger sidstnævnte og kæmper videre. For du kan sagtens håndtere den risiko, du tager som iværksætter. Det hele er i dine tanker, uanset hvad andre siger til dig.

For at hjælpe dig, får du her 4 gode råd til, hvordan du kan håndtere risiko som iværksætter.

Relateret: Egen virksomhed? Start med dig selv

1. Indse at frygten er normal

Du er ikke alene, hvis du er bange for at risikere alt for din virksomhed. Alle iværksættere har frygtet de risici, de har taget på et eller andet tidspunkt. Det er bare et spørgsmål om hvornår man føler den frygt.

Du er måske blevet fortalt, at du ikke kan være en iværksætter, hvis du er bange for risiko. Det er fuldstændig nonsens! Alle iværksættere er bange for risiko på en eller anden måde. Hvordan de reagerer på det, er eneste forskel. Og alle iværksættere tager en risiko, når de starter deres virksomheder. Alle virksomheder tager risici hver evig eneste dag.

Indse, at frygten er normal. Lad den viden hjælpe dig med at håndtere frygten. Og den viden kan du også bruge og snakke med en fælles iværksætter. Hvordan håndterer han eller hun det? Lær fra dem.

Relateret: Enhver kan være iværksætter

2. Minimer risikoen

Hvis du synes, at den risiko, du tager, er alt for stor, så minimer den. Hvis du først skal til at starte din virksomhed op, så start småt. Start din virksomhed ved siden af dit daglige job. Start din virksomhed sammen med en anden og lad ham eller hende tage del i risikoen.

Hvis du har en etableret virksomhed, kan du også mindske risikoen på mange måder. Find partnere, der kan tage del i dine projekter. Sælg dele af din virksomhed og få medejere.

Der findes masser af måder, hvorpå du kan minimere den risiko, du tager som iværksætter, så det bliver nemmere at håndtere og acceptere.

3. Risici er muligheder

Hvorfor starter eller startede du din virksomhed? Fordi du så en mulighed, ikke? Den risiko, du tager, når du starter din virksomhed og bliver iværksætter, er også faktisk en mulighed, du udnytter. Der er balance i det på den måde. Jo større mulighed, desto større risiko. Selvfølgelig kan der være ubalance i det udsagn nogle gange, men oftest er det sandheden.

Overvej om muligheden er risikoen værd, før du foretager dig noget. Hvor sikker er du egentlig på, at det kommer til at blive en succes? Lav undersøgelser og få indsigt i, hvor stor sandsynligheden er for at du får succes. Ved at overveje risiko mod mulighed, kan du få en bedre idé om, hvor stor risikoen faktisk er. Visheden om størrelsen vil hjælpe dig med at træffe en beslutning.

4. Hav tillid til dig selv

Ofte er problemet én selv. Hvis du bliver ved med at tænke, at du ikke kan klare det, så er det dig selv, der er dit eget problem. Manglende selvtillid fører til at du bliver usikker, at du ikke kan håndtere situationen og risikoen.

Stol lidt mere på dig selv. Du kan altid gøre noget for at stole mere på dig selv. Tror du ikke at du fagligt ikke kan klare det? Lær det. Tag en kursus, spørg en ekspert om at lære dig op, læs bøger, deltag i webinarer, osv. Du får mere tillid til dig selv, når du har bedre kendskab til dit område, hvis du er usikker på dig selv.

Arbejd mere effektivt og fjern alle overspringshandlinger. Nogle gange er vi selv skyld i at det ser sort ud med færdiggørelsen af arbejdsopgaver. Vi udskyder og udskyder, selv når vi ved at bestemte arbejdsopgaver er vigtige for virksomheden. Find måder, hvorpå du arbejder mere effektivt. Udsæt aldrig vigtige opgaver og lav dem som de første i stedet for. En bedre effektivitet kan gøre at du får mere tillid til dig selv.  

Relateret: Bliv mere effektiv med Eisenhower

Flere artikler

sælg_med_ulige_numre
Kenneth Enggaard

Sælg med ulige numre

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor butikker har priser som 199,-, 999,95,- 95,- eller lignende? Det er ren psykologi. Læs her hvorfor

Læs artiklen »
Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER