Denne artikel er sponsoreret.
Mange går med en lille investor i maven, men tanker om investering kan hurtigt blive en ret kompleks del af den personlige finansielle situation. På den anden side så kan investering for nogle også blive én nøglesten til økonomisk uafhængighed, hvis man spiller sine kort rigtigt. For mange kan det dog virke uoverskueligt at finde ud af, hvordan man kommer i gang, men bare rolig for her får du nemlig en hurtig lille guide til, hvordan du kan komme i gang med at investere.
Sådan kommer du i gang
Set fra et højt perspektiv, så er investering en proces, hvori du evaluerer på, hvor du gerne vil hen på din økonomiske rejse og så match de mål til de rette investeringer for at nå dertil. Det betyder, at du skal finde ud af, hvad du gerne vil opnå med dine investeringer og samtidig skal du have et realistisk blik på både mål og muligheder. Investeringer kan være lidt af et spil og man skal ofte holde tungen lige i munden. Ifølge den professionelle Team PokerStars pokerspiller, David Kaye, så minder investeringsspillet en hel del om at spille poker.
Du finder Kaye både ved turneringsbordene og på Twitch, hvor han streamer sine online pokerspil, og så har han også en masse at sige om investeringer. Han sammenligner de to, fordi begge kræver, at du er i stand til at bevare det store, forkromede overblik og holde et vågent øje på dine mål. Man skal nemlig have en plan for, hvordan du når dine mål, og så skal du netop være i stand til at spille med de kort, du er blevet givet. Og hvordan gør du så det?
Lav en risikovurdering
Det allerførste du skal gøre, når du gerne vil i gang med at investere, er, at du skal lave en risikovurdering. Når du laver en risikovurdering, så betyder det helt basalt set, at du sætter dig ned og kigger din økonomi efter i sømmene. Du skal blandt andet lave en grundig oversigt over summen af penge, der står til rådighed til investeringer, og summen af penge, du har råd til at miste. Den gængse tommelfingerregel er nemlig, at du kun skal investere den sum penge, du har råd til at miste, hvis investeringen ikke går helt som planlagt. Derfor skal man aldrig investere penge, som man ville mangle, hvis man mister dem.
Når du så har lavet en risikovurdering og besluttet dig for et beløb, der skal investeres, så skal du herefter finde ud af, hvad du har lyst til at investere i – og her er der faktisk rigtig mange muligheder. Man kan for eksempel investere i både bitcoins og kryptovaluta generelt, crowdlending, eller andre muligheder for peer-to-peer-investeringer.
Hvordan skal du investere?
Det kan godt betale sig at sætte sig godt ind i de forskellige investeringsmuligheder, inden man går i gang.
Som nævnt ovenfor er der mange forskellige muligheder og her får du lige lidt flere. Du kan nemlig også investere i aktier, investeringsforeninger, obligationer, ejendomme, og meget mere. Nogle investerer også i vintage biler, kunst, god vin og andre kuriositeter. Det handler helt og holdent om, hvad du ønsker at bruge dine penge på og hvad dine langsigtede mål er. Hvis det virker uoverskueligt, så er der heldigvis også hjælp at hente på den front. Du behøver nemlig ikke starte på investeringsrejsen alene. I stedet kan du få hjælp til at investere både hos din bank, der meget gerne hjælper dig med at starte og opbygge din portfolio, hos investeringsfonde og personlige rådgivere udenom banken. Vælger du derimod at kaste dig ud i det på egen hånd, så er der heldigvis også masser af inspiration at hente på diverse blogs og hjemmesider.
Hvad så nu?
For at opsummere så skal du altså lave en risikovurdering, hvor du laver en oversigt over dine økonomiske muligheder – medtag også gerne heri, hvordan du gerne vil investere og i hvad og hvad dine mål er. Herefter skal du finde ud af, hvor og hvordan du skal investere dine penge og så er det faktisk bare at kaste sig ud i det. Gerne med en masse gå-på-mod og en god portion is i maven. Husk gerne på, at investering er et langsigtet spil og du skal væbne dig med tålmodighed. Søg endelig hjælp, hvis det virker uoverskueligt og ellers så er det bare at have det sjovt og nyde investeringseventyret.
Læs også: Derfor bør du investere din opsparing