elon musk

Elon Musk: Alt om manden og hans virksomheder

  • Navn: Elon Musk (Fulde navn: Elon Reeve Musk)
  • Fødselsdato: 28. juni 1971
  • Fødeby: Pretoria, Sydafrika
  • Virksomheder: Tesla, inc., SpaceX, Twitter, SolarCity, Neuralink og The Boring Company
  • Formue: $145,7 mia. (ca. 1.000 mia. kr) (13.01.2023)
  • Ægtestabsstatus: Ugift (Skilt tre gange)
  • Børn: Nevada Alexander Musk (2002, død 10 uger gammel), Griffin og Vivian Musk (tvillinger, 2004), Kai, Saxon og Damian Musk (trillinger, 2006), X AE A-XII Musk (2020), Exa Dark Sideræl Musk (2022) og to unavngivne børn (2021).
    I alt 10.
  • Forældre: Errol og Faye Musk

Elon Musk har opnået global berømmelse som administrerende direktør for elbilproducenten Tesla Inc. og det private rumfartsselskab SpaceX.

Elon Musk var en tidlig investor i flere teknologivirksomheder og i oktober 2022 gennemførte han en købsaftale om Twitter.

Hans succes og personlige stil har givet anledning til sammenligninger med andre farverige iværksttere fra amerikansk historie, herunder Steve Jobs, Howard Hughes og Henry Ford.

Han blev kåret som den rigeste person i verden nogensinde med en anslået nettoværdi på $212 milliarder (ca. 1.450 bio. kr.) i oktober 2022. Hans formue er dog faldet drastisk siden da, især efter købet af Twitter.

Musk opnåede først denne position i 2021 og overgik Amazon’s grundlægger Jeff Bezos.

Læs her om livet af manden, der har nået toppen af ​​forretningsverdenen.

Relateret: De 10 rigeste personer i verden i 2023

Elon Musk: Historie

Tidlige liv

Elon musk og kimbal musk
Elon Musk sammen med sin lillebror, Kimbal Musk, som små børn. Foto: Faye Musk/Instagram

Elon Reeve Musk blev født i 1971 i Pretoria, Sydafrika, som den ældste af tre børn.

Hans far var en sydafrikansk ingeniør og hans mor en canadisk model og ernæringsekspert.

Efter at hans forældre blev skilt i 1980, boede Musk primært hos sin far. Han ville senere nævne sin far som “et forfærdeligt menneske … næsten alle onde ting, du overhovedet kunne tænke på, har han gjort.”

”Jeg havde en frygtelig opvækst. Jeg havde meget modgang i min opvækst. En ting, jeg bekymrer mig om med mine børn, er, at de ikke møder nok modgang,” sagde Musk til et interview.

Mobbet som dreng

Elon Musk gik på den private, engelsktalende Waterkloof House Preparatory School. H

an startede et år tidligt  og tog senere eksamen fra Pretoria Boys High School. Som en selvskreven bogorm, fik han kun få venner i de skoler.

“De (dem, der mobbede ham, red.) fik min bedste ven til at lokke mig ud af skjul, så de kunne tæve mig. Og det gjorde ondt,” sagde Musk til et interview.

“Af en eller anden grund besluttede de, at jeg var den, de skulle gå efter, og de ville gå efter mig uden at stoppe.

Det var det, der gjorde det svært at vokse op. I en årrække var der ingen pusterum. Jeg blev jaget rundt af bander i skolen, der forsøgte at slå fanden ud af mig, og så kom jeg hjem, og det ville også være forfærdeligt der.”

Tidlige præstationer

Teknologi blev en form for flugt for Elon Musk. Som 10-årig stiftede han bekendtskab med programmering ved hjælp af en Commodore VIC-20, en tidlig og relativt billig hjemmecomputer.

Inden længe var Musk dygtig nok til at skabe Blastar – et videospil i stil med Space Invaders. Han solgte BASIC-koden til spillet til et pc-magasin for $500 som 12-årig.

I deres barndom planlagde Musk og hans bror at åbne en videospilsarkade nær deres skole. En plan, der blev stoppet af deres forældre med grundlaget at det var uambitiøst.

Universitet i Canada og USA

elon musk og justine wilson
Elon Musk og Justine Wilson. Foto: Privat

Som 17-årig flyttede Elon Musk til Canada. Han ville senere få canadisk statsborgerskab gennem sin mor, der var canadier.

Efter at have emigreret til Canada, tilmeldte Musk sig ved Queen’s University i Kingston, Ontario. Der mødte han Justine Wilson, en forfatter. De ville giftes og få fem sønner sammen, tvillinger og trillinger, inden de blev skilt i 2008.

x.com og Paypal

PayPal-Logo-1999
Musk var medstifter af PayPal, men blev tvunget af af selskabet. Det gjorde ham til multimillionær for første gang i hans liv.

I 1995, med $15.000 og sin yngre bror Kimbal ved sin side, startede Elon Musk Zip2, et websoftwarefirma, der ville hjælpe aviser med at udvikle online byguider.

I 1999 blev Zip2 opkøbt af Compaq Computer Corp. for $341 mio. Musk brugte sine Zip2-penge til at skabe X.com, et fintech-selskab, før det udtryk overhovedet kendt mainstream.

X.com fusionerede med et pengeoverførselsfirma kaldet Confinity, efter lang tid med rivalisering mellem de to selskaber, og det resulterende firma blev kendt som PayPal.

Peter Thiel afsatte Musk som PayPal-chef, før eBay købte betalingsfirmaet for $1,5 mia, men Musk tjente mange penge og blev millionær for første gang i sit liv.

“Mit provenu fra PayPal efter skat var omkring $180 millioner,” sagde Musk i et interview fra 2018. “$100 mio. af det gik til SpaceX, $70 mio. til Tesla og $10 mio. til SolarCity. Og jeg måtte bogstaveligt talt låne penge til husleje i lang tid efter det.”

Tesla

tesla_model_s_2013
Tesla Model S (2013). Elon Musk købte sig ind i selskabet i 2004. Foto: Tesla, Inc.

Elon Musk blev involveret i elbilsatsningen som en tidlig investor i 2004, og bidrog i sidste ende med omkring $6,3 mio. til at begynde med, og sluttede sig til holdet, inklusive ingeniør Martin Eberhard, for at hjælpe med at drive et firma, der dengang var kendt som Tesla Motors.

Efter en række uenigheder blev Eberhard afsat i 2007, og en midlertidig CEO blev ansat, indtil Musk overtog kontrollen som CEO og produktarkitekt og -udvikler. Under hans herredømme er Tesla blevet til verdens mest værdifulde bilproducent.

Ud over at producere elektriske køretøjer opretholder Tesla en robust tilstedeværelse i solenergirummet takket være opkøbet af SolarCity

Virksomheden producerer i øjeblikket to genopladelige solcellebatterier. Den mindre Powerwall er udviklet til backup-strøm i hjemmet og off-the-grid brug, mens den større Powerpack er beregnet til kommerciel eller el-forsyningsnetbrug.

Relateret: Tesla, Inc.: De tidlige år

SpaceX

starship_på_månen
Sådan forestiller SpaceX sig, hvordan det kommer til at se ud, når Starship er landet på Månen. Foto: SpaceX

Elon Musk brugte det meste af overskuddet fra sin PayPal-andel til at stifte Space Exploration Technologies Corp., rumraketteudvikler og -producent almindeligvis kendt som SpaceX. Efter egen regning brugte Musk $100 mio. dollars på at grundlægge SpaceX i 2002.

Under Musks ledelse landede SpaceX adskillige højprofilerede kontrakter med NASA og det amerikanske luftvåben om at designe, udvikle og producere rumraketter.

Musk har offentliggjort planer om at sende en astronaut til Mars inden 2025 i et samarbejde med NASA.

I første omgang skal der dog sendes mennesker til Månen for første gang siden Apollo-missionerne. Det skal ske med rumfartøjet Starship omkring året 2025.

Relateret: SpaceX: Mission til Mars

Twitter

Som en hyppig opslagsmager på de sociale medie afslørede Musk en 9,2 % ejerandel i Twitter i april 2022.

Twitter svarede ved at tilbyde Musk en plads i bestyrelsen, som han accepterede, inden han afviste det få dage senere. Musk sendte derefter et brev til Twitters bestyrelse og foreslog at købe selskabet til $54,20 pr. aktie. Svarende til mange milliarder kroner. 

Twitters bestyrelse vedtog en bestemmelse for at afholde Musk fra at akkumulere en endnu større andel, men de accepterede i sidste ende Musks tilbud, efter at han afslørede $46,5 milliarder i forpligtet finansiering til handlen i en værdipapiransøgning.

I juli 2022 forsøgte Musk at annullere aftalen og argumenterede for, at Twitter havde undladt at give visse oplysninger vedrørende falske konti. Virksomheden sagsøgte Musk for at kræve, at han gennemfører handlen.

Efter måneders juridisk tovtrækkeri blev milliardærens plan om at købe den sociale medieplatform til virkelighed og Musk tog kontrol over Twitter den 28. oktober 2022.

Hvor rig er Elon Musk?

Da Elon Musk’s formue var på sit højeste, nåede den næsten 1.500 mia. kr. Det gjorde ham til den rigeste person i menneskehistorien.

Siden da er hans formue skrumpet en del og er i dag “kun” værd næsten 1.000 mia. kr. (januar 2023) Den skrumpede formue har gjort, at han nu har mistet sin position som verdens rigeste mand. Den position besiddes pt. af franskmanden Bernard Arnault, der ejer LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Nedturen for Musk’s formue begyndte, da han blev tvunget til at købe Twitter. Han finansierede selskabskøbet ved at sælge af sine Tesla-aktier, der resulterede i at Tesla-aktierne styrtdykkede i en samlet reaktion mod Musk’s salg samt dårligere salgstal end forventet.

Hans bedrifter med hans formue er dog meget imponerende, da han ikke blev født ind i en rig familie. Hans familie var fra mellemklassen, så Elon Musk arbejdede sig selv op til sin rigdom.

Relateret: Verdens rigeste mand: Bernard Arnault

Er Elon Musk hjemløs?

Ifølge eget udsagn, er Elon Musk hjemløs. Ikke fattig hjemløs, men han ejer tilsyneladende ikke et hus.

“Jeg ejer ikke engang et sted lige nu. Jeg sover bogstaveligt talt hos nogle venner,” sagde Elon Musk i et interview i 2022.

Hvad er Elon Musk's hobbier?

Man skulle tro, at en person, der leder flere verdensomspændende virksomheder, ikke har tid til hobbier. Men det har Elon Musk tilsyneladende.

Elon Musk, også populært kaldet for Iron Man, elsker at læse bøger og lære noget nyt konstant. Han har ingen uddannelse indenfor rumfartsvidenskab, men hans kendskab til området er anerkendt i hele branchen som værende kæmpestor. Det meste af kendskabet kommer fra bøger, men også ved at snakke med folk i faget. Men han har selv nævnt Hitchhiker’s Guide to The Galaxy som sin favorit, så han læser også en del fiktion.

Men han er også en rigtig tech- og spilnørd. Han elsker computerspil som Deus Ex, Fallout og BioShock.

Udover det elsker han at bingewatche tv-serier som Silicon Valley og Black Mirror, mens han også bruger ret meget tid på at holde fester.

Læs også: Bill Gates: En kort biografi om manden bag Microsoft

Dokumentarfilm og -serier om Elon Musk

Der er skrevet og filmet en del om Elon Musk og hans virksomheder. Her for du et udpluk af dokumentarfilm og -serier om ham.

1. Elon Musk: The Real Life Iron Man

3. The Elon Musk Show

4. The Rise of SpaceX Elon Musk's Engineering Masterpiece

5. Tesla Motors: What You Need To Know About Elon Musk

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER