50 tips til en grønnere hverdag i hjemmet og arbejdspladsen

50 tips til en grønnere hverdag i hjemmet og arbejdspladsen

Har du besluttet dig for at blive grønnere i hverdagen?

Der er utroligt mange ting, du kan gøre for at få et grønnere hjem og arbejdsplads. De to lokationer er, hvor de fleste bruger deres dagligdage. Og det er i de to lokationer, hvor vi forbruger de ting, vi har brug for i dagligdagen. Og det er i de to lokationer, du kan gøre størst forskel til gavn for miljøet.

Små ændringer kan betyde meget, men større ændringer kan gøre en stor forskel for miljøet. Så jo mere du ændrer i din dagligdag, desto bedre er det for miljøet. Få her inspiration til, hvad du kan gøre for at blive grønnere i hjemmet og på arbejdspladsen.

Vi giver dig hele 50 tips til en grønnere hverdag.

Relateret: Hvorfor din virksomhed skal blive mere grøn

Også relateret: Virksomheders største udfordringer ved grøn omstilling

Mål og strategi

Klare mål og strategier vil hjælpe dig med at have noget specifikt at gå efter og have en plan for, hvordan du når dine mål. Læg derfor gerne dine mål og lav strategier til grønnere hjem og arbejdsplads.

Relateret: Sådan laver du en god CSR-strategi

1. Dan en miljøgruppe

Hvis du har virksomhed med mange medarbejder, kan du med fordel danne en miljøgruppe. Gruppens primære opgave kan være at lave mål og strategier for virksomheden indenfor bæredygtighed og miljøvenlighed. Og ikke mindst kan gruppen sørge for at disse mål bliver nået.

I hjemmet kan det være hele familien, der snakker om og aftaler, hvordan familien skal blive grønnere

Kontorartikler

2. Vær papirløs

Mest miljøvenlige papir er ingen papir. Sæt papirforbruget ned f.eks. ved at bruge digitale løsninger så vidt som muligt.

Spørg altid kunderne først om de vil have deres kuponer, inden du printer ud. Send fakturaer i PDF-formater, hvis muligt. Hvis det er højst nødvendigt, så print ud, hvor printeren printer på begge sider af de enkelte papirer.

3. Genbrugt papir

Køb genbrugt printerpapir, hvis du absolut skal købe, eller alt andet genbrugt papir til andet brug. 

4. Genbrugelige notesblokke

Der findes også genbrugelige, papirløse notesblokke, hvis du bruger meget papir for at skrive noter, idéer, o.l. ned. Et populært valg er Rocketbook.

5. Pap

Find miljøvenligt pap, gerne genbrugt eller produceret uden brug af blegemidler.

6. Skriveredskaber

Du kan sagtens købe og bruge miljøvenlige skriveredskaber. Køb genopfyldelige kuglepenne og blyanter.

Printere

Der findes et hav af miljøvenlige alternativer til dine kontorartikler. Brug Google til at finde dem. Led efter de grønne mærkater, når du køber ind til kontoret eller hjemmekontoret. Gør hvad du kan for at blive grønnere med grønne kontorartikler.

Genbrug altid alle kontorartikler, der kan genbruges.

Skær ned for forbruget af kontorartikler, der ikke kan genbruges.

Relateret: De 10 største klimasyndere

8. Multifunktionelle printere

Køb printere, der kan printe, scanne og kopiere, i stedet for at købe separate apparater.

9. Miljøvenligt printerpapir

Igen, køb genbrugt papir!

10. Miljøvenlige indstillinger

Sæt din printer til at printe miljøvenligt, hvis der er en sådan indstilling. Hvis du skal købe en ny printer, find én, der kan printe miljøvenligt.

11. Blæk og tonere

Find miljøvenlige blæk og tonere. Du kan købe beholdere, der bare kan fyldes op igen, i stedet for at købe det hele hver gang.

Computere

12. Genbrugte computere

Spar masser af penge og skån miljøet ved at købe genbrugte computere. Refurb, NordVirk, GEOit og mange andre sælger gode, genbrugte og refurbede computere og andet elektronik.

De fleste webshops og butikker tilbyder garanti og reklamationsret på brugte computere, så du får stort set samme service, hvis du købte nyt.

Relateret: 5 grunde til, at genbrugt IT er det bedre alternativ

13. Standby

Indstil din computer til at gå standby, når den ikke er blevet brugt i noget tid. Det sparer en masse elektricitet i forhold til at få den til at vise en pauseskærm eller bare være tændt uden at blive brugt.

14. Sluk din computer

Hvis du ikke skal bruge din computer igen, så sluk den. Hvis du sætter den på standby, vil den nemlig bruge en del elektricitet i løbet af standbytiden.

15. Sælg eller donér dine brugte computere

Du kan sælge din brugte computere på mange måder. Facebooks Marketplace, guloggratis.dk og dba.dk er muligheder, hvis du vil sælge direkte til en privatperson. Mange sælgere af brugte og refurbede computere køber også direkte fra private og erhverv. Spørg dem, hvis du har noget, du skal sælge.

Din computer behøver ikke være i tiptop tilstand. Selv hvis din bærbare computers skærm eller en enkelt komponent, f.eks. RAM, harddisk eller andet, er ødelagt, kan du sælge den delvist ødelagte computer videre. Resten, der fejler intet, kan nemlig bruges som reservedele.

Hvis du ikke vil sælge den brugte computer, så overvej at donere den i stedet for. Der er mange genbrugsbutikker, der kan få gode penge for den. Vælg den nærmeste eller en sag, som du vil støtte og aflever den.

Relateret: Top 5-lister: Bæredygtige og miljøvenlige produkter fra webshops

16. Køb nye computere med mindre energiforbrug

Hvis du absolut skal købe en ny computer, find så computere, der bruger mindre energi. Du går ikke i kompromis med ydeevnerne ved at købe grønnere computere. Kig efter de allernyeste modeller og undersøg deres energiforbrug.

17. Batteriindstillinger

Du kan indstille din batteri til at spare på dens energiforbrug ved at nedsætte computerens ydeevne lidt. Det kan du nemt gøre, hvis du ikke skal arbejde med noget, der kræver masser af computerkraft. F.eks. hvis du kun skal skrive på en tekstbehandlingsprogram eller svare e-mails.

Du skåner også din computer på den måde, der vil få en længere levetid.

18. Aflevér din brugte computer på genbrugspladsen

På din lokale genbrugsplads kan du finde en afdeling for elektronik. Der kan du aflevere computere, som du synes ikke kan bruges mere. Der bliver de sorteret og afskaffet på den bedst mulige måde, der skader miljøet mindst muligt.

Andet elektronik

19. Find brugt elektronik

Samme steder, hvor du kan købe brugte computere, findes der også masser af brugt elektronik, der er refurbede. Mobiler og tabletter især findes der masser af.

20. Køb nyt i visse tilfælde

Nogle gange kan det gavne miljøet at købe nyt elektronisk udstyr. Ældre udstyr bruger oftest mere energi end nyt. Spørg din forhandler omkring energiforbrugsniveauet, før du køber. Vælg og køb de mest energivenlige.

Relateret: De 20 mest grønne virksomheder i verden i 2022

21. Aflevér din brugte elektronik på genbrugspladsen

Som med din computer, kan du aflevere alt andet elektronik på din lokale genbrugsplads elektronikafdeling.

Inventar og møbler

22. Købt brugte inventar og møbler

Du kan se et mønster nu. Tænk altid først brugt, når du skal købe noget. Køb brugte inventar og møbler, hvor det er muligt.

23. Miljøvenligt og bæredygtigt inventar og møbler

Der findes masser af producenter, der producerer inventar og møbler på en miljøvenlig og bæredygtig måde. Også her i Danmark. Find dem, hvis der er intet brugt, der løser din problemstilling.

24. Sælg eller donér dine brugte inventar og møbler

Sælg dem eller donér dem til genbrugsbutikker. Genbrugsbutikkerne henter gerne med glæde selv uden beregning for dig. En grønnere hverdag for dig er også grønnere muligheder for andre.

Belysning og elektricitet

25. Sluk for lyset

Sluk altid lyset, når et sted ikke bliver brugt. Du behøver ikke have lyset tændt overalt, når du er på arbejde. Mindsk forbruget ved at slukke alle steder, der ikke er i brug i øjeblikket.

26. Udskift dine pærer

Hvis du bruger ældre pærer til din belysning, så skift dem ud til mere miljøvenlige alternativer. F.eks. LED og kompaktlysstofrør.

27. Brug bevægelsessensorer med timere

Du kan med stor fordel bruge lys, der har bevægelsessensorer og timere, der sørger for at slukke lyset efter en given tidsperioder, hvor der er ingen aktivitet. Vi glemmer tit at slukke for lyset, når vi ikke bruger det længere. Med bevægelsessensorer med timere sørger det for sig selv, så du ikke behøver huske det hver gang.

28. Sluk alt, når der er fyraften

Sluk al belysning, når du er færdig med arbejdet for dagen og skal til at tage hjem. Sluk alt elektronik på stikkontakten. Selv elektronik er slukket, så bruger det stadig energi, når det ikke er slukket på selve stikkontakten.

29. Skift til grøn energi

Danmarks mål for 2030 er at al energi, der bliver leveret, er 50% grøn. I 2050 er det målet, at vi skal være 100% uafhængige af kul, olie og gas. Det er store ambitioner, der kun kan lykkes, hvis vi sørger for at nå det mål sammen.

Der er kun en enkelt elnet i hele Danmark, så den elektricitet, du modtager og bruger, kan ikke altid være grøn. Du kan give din udbyder besked på, at du gerne vil have grøn energi, så de ved, at der er efterspørgsel efter det.

Alternativt kan du gå næsten 100% grøn ved at købe solceller. Det er en stor investering, men du sparer faktisk mange penge i den lange ende.

Varme

30. Sænk temperaturen

Ifølge Energistyrelsen sparer du 5 procent af din årlige varmeregning, hvis du blot sænker temperaturen i hele huset eller bygningen med 1 ºC. Det er samtidigt 5 procent mindre skade på miljøet.

31. Ens indstillinger på termostater

For at få en bedre varmefordeling i huset og bygningen, så sæt samme indstillinger på dine termostater.

32. Grøn varme

Anskaf solvarme, jordvarme eller en varmepumpe, der kan bruges som en supplerende eller primær varmekilde. Ikke nok med at du sparer en masse penge på varmeregningen, men du skåner også miljøet.

33. Isolering

God husisolering holder kulden ude om vinteren og varmen om sommeren. Hvis du har et usædvanligt stort varmeforbrug, kan det tyde på, at isoleringen trænger til at blive skiftet ud.

Hvis du skal skifte ud i isoleringen, led efter de grønnere muligheder.

34. Vinduer, døre og revner i væggene

Varmetab er en stor synder, når vi skal holde vores huse og bygninger varme. Og de største problemer findes i vinduer, døre og revner i væggene. Mærk efter, hvor du mister varme og sørg for at det bliver løst.

Toilet og bad

35. Brug håndklæder eller håndtørrere

Skift til almindelige håndklæder eller elektriske håndtørrere, hvis du bruger papir til at tørre hænder med. Du sparer en masse papir på det.

36. Skift det gamle toilet ud

En gammel toilet bruger op til 12 liter på et enkelt skyl. Moderne toiletter bruger helt ned til 2-4 liter. Der er store vandbesparelser at hente på nyere toiletmodeller.

37. Fix løbende toiletter og dryppende vandhaner

Ifølge Bolius koster en vandhane, der dypper en dråbe hvert sekund, ca. 500 kr. om året. En dråbe pr. sekund er det samme som 20 liter om dagen og 7.300 liter om året.

38. Miljøvenlige bade- og toiletartikler

Toiletpapir, håndsæber, shampoo, vatpinde, hårbørster, osv., alle bade- og toiletartikler kan købes i grønnere løsninger.

Køkken og rengøring

39. Undgå affaldsposer af plastik

Engangsbrug af plastik bliver langsomt faset ud. Skift ud til komposterbare poser, der er multifunktionelle.

40. Lad være med at bruge engangsservice

Skift engangskrus og -kopper med helt almindelige krus og kopper. Brug porcelænstallerkner i stedet for engang, selv når du har mange gæster. Brug aldrig engangsservice lavet af plastik på noget tidspunkt. De er også blevet ulovlige her i EU og er i gang med at blive udfaset.

41. Brug miljøvenlige vaske- og rengøringsmidler

De fleste ikke-miljøvenlige vaske- og rengøringsmidler bliver produceret på måder, der skader miljøet i stort omfang. Og skader så miljøet endnu mere, når du skylder det ud.

Du kan finde mange miljøvenlige, nedbrydelige alternativer.

42. Fyld opvaskemaskinen, vaskemaskinen og tørretumbleren helt op

Der er ingen grund til at sætte gang i dine maskiner, hvis de ikke er helt fyldt op. Du kan undgå masser af energispild ved at vente indtil de er helt fyldt op, i stedet for at sætte dem i gang flere gange unødigt.

Indretning

43. Hvide vægge

Hav hvide vægge, der reflekterer naturligt lys. Det nedsætter behovet for at tænde for alt for mange lys.

44. Hav masser af planter overalt

Fyld alle rum med planter. Ikke fylde helt ud nødvendigvis, men et par går an de fleste steder. Du får et behagelige rum, der hjælper meget på humøret, men der er også miljømæssige fordele. Planterne absorberer luftbårne forureningsstoffer og omdanner dem til ilt.

45. Lyse møbler

Som med hvide vægge, hjælper lysere møbler og inventar med at cirkulere naturligt lys.

Transport

46. Elektriske køretøjer

Skift din gamle bil ud med grønne biler. Transport er den største synder, når det gælder udledning af drivhusgasser. Du kan være med til at nedsætte udledningen ved at skifte din bil, der kører på fossilbrændstof, ud med en elektrisk alternativ.

Endnu bedre, hvor end det er muligt, kan du bruge din cykel til at tage de korte ture, f.eks. på arbejdet og til butikken.

47. Samkørsel

Lav aftaler på arbejdspladsen med samkørsel, hvis der er langt til arbejdspladsen. På den måde er der kun behov for at der er én bil, der kører for hver 4-5 personer.

48. Brug offentlig transport

Tag bussen eller toget på arbejde eller i skole, hvor det er muligt. Det kan være lidt ubehageligt for nogle, men der er klare beviser på, at naturen skånes, når der er flere, der gør brug af offentlig transportmuligheder.

49. Slip speederen, når du kan

Der er situationer, hvor du ikke nødvendigvis træde ned på speederen. Når du kører nedad, kan du slippe speederen. Når du skal ned i hastighed, kan du blot slippe speederen, i stedet for at træde på bremsen med det samme.

50. Undgå tomgang

Din motor udnytter ikke brændstoffet, når du lader den køre i tomgang. Det er derfor der, hvor der er størst forurening, når du kører. Sluk motoren, når du ikke bruger den.

Ekstra tips til en grønnere hverdag

51. Grønnere tøj

Der findes grønnere alternativer for det tøj, du køber. Også danske. Tag for eksempel GROBUND, der laver udelukkende grønnere tøjalternativer til kvinder i superdesign. Eller BeAWear, der også sælger masser af økologisk tøj.

52. Grønnere tasker og andet tilbehør

TINTOK laver smukke, grønnere alternativer i form af tasker til kvinder. byBiehl laver smukke smykker, der er skabt bæredygtigt.

Relateret: De 10 mest miljøvenlige og bæredygtige globale brands

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER