Står for store ambitioner i vejen for din succes

Står for store ambitioner i vejen for din succes?

Ambitioner er ikke noget negativt eller dårlige. Uden ambitioner ville du ikke have startet din virksomhed. Uden disse ville du ikke stå op og gøre dit arbejde hver dag. Men for store ambitioner kan sagtens have negative effekter, inklusivt at stå i vejen for din succes og ikke mindst helbred.

Vi alle iværksættere er velsignet med ambitioner, men det kan nemt blive til en forbandelse, hvis vi ikke passer på. Så lad os prøve at finde ud af, hvorfor for store ambitioner kan være noget negativt. Og ikke mindst, hvordan du kan finde den rette balance.

Relateret: Derfor er det vildt vigtigt at turde tage fejl

Negative følger af for store ambitioner

Udvikling af tunnelsyn

Overambition fører tit til at man bliver alt for fokuseret på den ene vision eller mål. Du kan ende med at være for stædig med at skulle nå det ene mål og kun det ene mål. For eksempel har du måske det mål for at tjene 5.000.000 kr. indenfor et år i din virksomhed. Alt det, der ikke hjælper dig betydeligt med at nå det mål, bliver store forhindringer for dig. Du har jo kun det mål i sigte. Alt andet betyder ikke noget længere. Du udvikler et tunnelsyn med kun de 5 mio. kr. i sigte.

For det første, så betyder det, at du får det svært ved at se muligheder og trusler omkring din virksomhed. For du har allerede besluttet dig for, hvordan du skal tjene disse penge. Muligheder, der opstår, bliver noget, som du ikke vil følge efter. Du tænker, at det ikke er sådan, du vil tjene dine penge, så sådan skal du ikke tjene dine penge. Selvom det i virkeligheden kan betyde, at det er kun sådan at du kan nå dit mål. Og truslerne, der opstår, bliver irritationer for dig. Som det er for så mange mennesker. Men mens andre omvender dem til muligheder, gør du alt for at komme af med dem. Også måske på en måde, så du ikke kan målet.

Og ikke mindst, så har tunnelsynet det følge, at du ikke fokuserer på din rejse, men kun på dit mål. Du bliver kun glad, hvis du når målet. Sagt på en anden måde, så nyder du ikke din rejse. Alt bliver en forhindring. Til stor fortrydelse for alle dem i nærheden af dig.

Relateret: Vil du have positive resultater? Hav positive tanker!

Ukontrolleret kaosvækst

Overambitioner fører tit til overforbrug. ”Man skal bruge penge for at tjene penge”. Ja, det er sandt, men man skal også bruge pengene fornuftigt.

For store ambitioner kan føre til at du ansætter folk, køber materialer, maskiner, varer, osv., du i sidste ende ikke har råd til.  Uden en realistisk plan sætter du dig i en situation, hvor du bliver nødt til at tjene mange ekstra penge. Ja, det kan få dig til at arbejde hårdere, men hvad hvis du ikke tjener pengene tilbage?

Ukontrolleret kaosvækst med hensynsløs forbrug leder til mange konkurser. Overalt i verden. Også her i Danmark, selvfølgelig.

Negative reaktioner til fiaskoer

Vi iværksættere fejler meget. Rigtig meget endda! Men vi bliver ved og holder fast ved vores virksomheder. Succesfulde iværksættere er dem, der har været igennem flest fiaskoer. Og ofte er vores første virksomheder fiaskoer. Det var det i hvert fald for mig selv som så mange andre, jeg kender.

Overambitioner fører til at man ikke kan klare en enkelt fiasko. Det ender tit med at man giver op, så snart man indser, at man ikke kan nå sit mål. For overambitiøse mennesker er fiaskoer totalt ødelæggende. Så ødelæggende at de opgiver alle deres ambitioner og drømme, når de fejler. Bare den mindste fiasko kan få overambitiøse mennesker til at give op, fordi den lille fiasko gør, at deres planer ikke følges.

Selviskhed

Netværksudvidelse og -bevarelse er tit nøglen til vækst og i sidste ende succes. Men overambition leder tit også til at man bliver selvisk; at man kun tænker på ens interesser, i dette tilfælde ens mål og visioner, end at man også tænker på alle andre. Familie, venner, samarbejdspartnere, potentielle såvel som eksisterende, leverandører, osv., bliver tit lagt i baggrunden, forsømt og glemt.

Fører ambitioner til større lykke?

At have ambitioner er godt, ja. Det er disse, der får os til at tage en uddannelse. At starte en virksomhed. At drive virksomheden. Det er ambitioner, der får os til at stå op om morgenen og fortsætte med at arbejde.

Men mere ambitiøse mennesker er marginalt kun lykkeligere end mindre ambitiøse. Det viser en undersøgelse lavet af Notre Dame’s Mendoza College of Business. Her har professoren, Timothy Judge, fundet ud af, at ambitiøse mennesker er faktisk lykkeligere end andre, men meget, meget lidt. Lykkeniveauet er faktisk næsten det samme. Og faktisk lever ambitiøse mennesker lidt kortere end alle andre. Så ambitioner er gode, men heller ikke så meget bedre.

Dermed ikke sagt, at vi ikke skal have ambitioner. Uden ambitioner ville du ikke læse det her. Vi skal bare tone dem lidt ned, så vi ikke lader dem stå i vejen for vores lykke og succes.

Find balancen

Du skal finde balancen mellem at være ambitiøs og at faktisk være lykkelig. Det er en svær øvelse, da det ikke er noget, vi tænker på ofte. Men det er vigtigt, som du har fundet ud af nu.

Så hvad skal du gøre for at finde balancen? Sæt realistiske mål! Du kan stadigvæk være ambitiøs, men sæt rammer, så du kan være lykkelig.

En rigtig god måde, at sætte realistiske mål, er at bruge SMART-modellen. SMART er engelsk og står for (S) Specific, specifik på dansk, (M) Measurable, målbar, (A) Achievable, opnåelig, (R) Relevant, relevant, og (T) Time bound, Tidsbundet.

 Og hvordan skal du bruge den? Stil dig selv de følgende spørgsmål i hver bogstav:

Specific

 • Hvad er det, jeg gerne vil opnå?
 • Hvorfor er det vigtigt?
 • Hvem er en del af det?
 • Hvor skal det ske henne?
 • Hvilke ressourcer har jeg?
 • Hvilke barrierer kommer jeg til at møde?
 • Hvad er det, jeg gerne vil opnå?
 • Hvorfor er det vigtigt?
 • Hvem er en del af det?
 • Hvor skal det ske henne?
 • Hvilke ressourcer har jeg?
 • Hvilke barrierer kommer jeg til at møde?

Measurable

 • Hvor meget?
 • Hvor mange?
 • Hvordan ved jeg, at jeg har nået målet?

Achievable

 • Hvordan kan jeg nå målet?
 • Hvor realistisk er målet?

Relevant

 • Er det det rigtige tidspunkt at sætte målet?
 • Er det det værd at sætte som mål?
 • Passer målet til mine nuværende indsatser eller behov?
 • Er jeg den rigtige til at nå det mål?
 • Er det noget, som markedet har brug for?

Time bound

 • Hvornår skal jeg have nået målet?
 • Hvad kan jeg planlægge langsigtet?
 • Hvad kan jeg planlægge kortsigtet?
 • Hvad kan jeg gøre i dag?

Du kan bruge SMART-modellen til dine private og professionelle ambitioner. For du kan have for store ambitioner i begge områder. Og lige det er noget, du skal undgå. Hellere have alt for store ambitioner kun i det ene område, end for dem begge to. Men ideelt, skal du have realistiske mål i begge områder.

SMART-model kan hjælpe dig med at leve et meget bedre liv og gøre dig meget mere succesfuld i længden, hvis du bruger den rigtigt. Så prøv det og se om du oplever forbedringer i dit liv kortsigtet og langsigtet. Nogle gange bliver vi nødt til at se realiteten i øjnene for at kunne klare os bedre i livet.

Relateret: Find balancen mellem arbejds- og privatliv

Flere artikler

Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER