berømte_iværksættere

Interessante fakta om 10 af de mest berømte iværksættere

oprah_winfrey

Født 29. januar 1954 Kosciusko, Mississippi, USA.
Anslået værdi: $2,6 mia. (Ca. 16 mia kr.)

 1. Oprah Winfrey er mest kendt for sit talkshow, The Oprah Winfrey Show, der kørte fra 1986 til og med 2011, men de færreste ved, at hun også er en succesfuld iværksætter.
 2. Hun stiftede selskabet Harpo Productions (Oprah baglæns) I 1986, hvorefter selskabet tog produktionen af hendes talkshow over I 1988.
 3. Hendes selskab står også for produktionen af andre shows som Dr. Phil og Rachael Ray.
 4. Oprah er også en erfaren skuespillerinde og kan ses i film som Selma, The Butler og Steven Spielberg’s Farven Lilla, som var hendes allerførste filmrolle og som gav hende en Oscar-nominering.
 5. Hun voksede op i fattigdom. Noget, hun stadig kan mærke den dag i dag, for hun har nemlig udtalt, at hun regelmæssigt tjekker sin bankkonto for at se om der stadig er penge i den og om hun dermed har råd til at købe ting.
 6. Hun var så fattig som barn, at hun tit havde tøj, der var lavet af kartoffelsække, på i skole. Noget hun blev tit drillet over.
 7. Som 18-årig vandt hun titlen som Miss Black Tennessee I 1972.
 8. Hendes rigtige navn er Orpah Gayle Winfrey. Orpah, som er et navn fra biblen, er ikke en stavefejl. Hendes navn blev ofte udtalt forkert som Oprah, som hun tog til sig.
 9. Oprah er den første afrikansk-amerikansk kvinde til at blive dollar-millardær nogensinde og er samtidig også den rigeste.
Warren Buffett rigeste personer

Født 30. august 1930 i Omaha, Nebraska, USA.

Anslået værdi: $101 mia. (Ca. 629 mia. kr.)

 1. Warren Buffett, der har været verdens rigeste mand i verden i flere omgange, har tjent sine penge gennem investering via sit selskab Berkshire Hathaway.
 2. Han har svoret at give 99% af sin formue væk og er allerede en af de mest gavmilde rigmænd i historien. Han har angiveligt doneret omkring $34 mia. (over 210 mia. kr.) væk i løbet af sit liv.
 3. Det gør ham til den næstmest gavmilde individuel person i historien.
 4. Trods sin store rigdom, smider han sig ikke med penge. Han køber aldrig habitter, dem får han af Madam Lee. Han bor stadig i samme hus, han købte sammen med sin afdøde kone i 1958. Han spiser også billig morgenmad fra McDonald’s hver morgen og samler gerne kuponer, der giver rabatter, i butikker. (Onkel Joakim?)
 5. Han er kæmpe fan af TV-serien, Breaking Bad.
 6. Buffett har engang sagt, at han kun har sendt en e-mail en eneste gang. Hans eneste e-mail blev brugt mod hans ven, Bill Gates’, virksomhed, Microsoft, fordi han svarede på en mail, der reklamerede et Microsoft-produkt, hvorefter Buffett svarede med en forklaring på, hvorfor han ikke bruger Microsoft-software.
 7. Efter at have brugt en flip-mobil i mange, mange år, overgav han sig til smartphone-bølgen. I 2020.
 8. Buffett er en ivrig bog– og avislæser, og bruger angiveligt 80% af sin hverdag på at læse.
 9. Han tjente 94% af sin formue først efter han var over de 60 år.
 10. Buffett blev afvist af Havard Business School.
 11. Efter afvisningen fandt han ud af at to af hans investeringsidoler, Benjamin Graham og David Dodd, var professorer på Columbia Business School. Han ansøgte direkte til de to professorer og gik ind.


Relateret: Warren Buffett: Oraklet fra Omaha

Henry_ford

Født 30. juli 1863 i Dearborn, Michigan, USA. Død 7. april 1947 I Dearborn, Michigan, USA.
Anslået værdi ved dødstidspunktet: $200 mia. i nutidens værdi (Ca. 1.250 mia. kr.) 

 1. Tit kaldt som opfinderen af bilen, men det var faktisk Karl Benz fra Tyskland, der var opfinderen af den mekaniske bil.
 2. Det, Ford ændrede ved selve bilindustrien, var, at han gjorde bilerne tilgængelige for de fleste ved at gøre dem billigere at producer og dermed også at købe for forbrugerne.
 3. Henry Ford bliver anset som den, der for alvor satte gang i industrialderen med samlebåndet og dermed muligheden for at masseproducere produkter.
 4. Ford var en elendig elev i skolen. Han lærte aldrig at læse og skrive ordentligt og kunne kun skrive de mest simple sætninger.
 5. Han var derimod exceptionel, når det gjaldt mekanik. Han fik som 15-årig et ur af sin far. Den skilte han ad og samlede igen flere gange, så den fungerede godt efterfølgende, og derefter også mange af sine bekendte og venners ure. Det gjorde ham kendt som en urreparatør i omegnen.
 6. Som 15-årige byggede han sin første dampmaskine.
 7. 15 år senere realiserede han sin drøm og byggede sin første benzindrevne motor.
 8. Ford var angiveligt meget antisemitisk. Hans avis, The Dearborn Indepentent, udgav en serie med antisemitiske artikler. Han blev også nævnt i Hitler’s kontroversielle bog, Mein Kampf, hvor Hitler roste Ford.

 

Bill_Gates_rigeste_personer

Født 28. oktober 1955 i Seattle, Washington, USA.
Anslået værdi: $128,1 mia. (Ca. 810 mia. kr.)

 1. Bill Gates er en rigtig computernørd. Allerede som en ung teenager skrev han sin første computerprogram, et spil, hvor man kunne spille mod computeren.
 2. Han blev aldrig færdig med sin uddannelse på Harvard University, fordi Microsoft, virksomheden han stiftede sammen med Paul Allen, tog fart, så han ikke havde tid til at passe sine studier.
 3. I 1977 blev han anholdt for at have kørt for rødt og uden kørekort.
 4. Af de mange millarder, han besidder, går ikke særlig mange af dem til hans tre børn. De får ifølge ham selv “kun” $10 mio. hver, når han dør.
 5. Som Warren Buffett, som er Gates’ nære ven, er Gates meget gavmild. Faktisk er han den mest gavmilde person i historien, lige foran samme Buffett.
 6. Sammen med konen, Melinda Gates, driver han velgørenhedsfonden, Bill and Melinda Gates Foundation.
 7. De fleste af Warren Buffetts donationer går til samme velgørenhedsfond.
 8. Bill Gates var i 18 år verdens rigeste mand, kun overhalet et par gange af Warren Buffett.
 9. I 2006 afslørede han at han var farveblind.
 10. Gates mødte sin kone, Melinda, i sin virksomhed, Microsoft, hvor Melinda var ansat som leder.
 11. Det var ikke kærlighed ved første blik for Melinda, der afviste Bill Gates I første omgang, fordi hun ikke syntes, at han var spontan nok.

 

Relateret: Bill Gates: En kort biografi om manden bag Microsoft

steve_jobs

Født 24. februar 1955 i San Francisco, Californien, USA.
Død 5. oktober 2011 i Palo Alto, Californien, USA.
Anslået værdi ved dødstidspunktet: $10,2 mia. (Ca. 75 mia. kr.)

 1. Steve Jobs, der var medstifter af Apple, var et adoptivbarn.
 2. Jobs var pescetar, hvilket betyder, at det eneste kød, han spiste, var af fisk.
 3. I perioder var han også frugtar, der betyder, at han kun spiste frugt, nødder og grøntsager.
 4. Han havde den tro, at hvis han ikke spiste kød, så var det unødvendigt at tage bad.
 5. Det til fortrydelse for mange af hans tidligere kollegaer. Da han arbejdede for Atari på et tidspunkt, blev han af sin chef sat på natholdet, så han kom i kontakt med så få mennesker som muligt.
 6. Jobs blev tvunget ud af sit eget selskab, Apple, i 1985. ¨
 7. Fyringen var en stor årsag til, at vi kan se animerede tegnefilm som Toy Story, Find Nemo og Monster. Han var nemlig medstifter af Pixar Animation Studios, der skabte disse film.
 8. Han vendte tilbage til Apple i 1997, hvorefter han fik selskabet tilbage på himmelkurs og var hovedmanden bag produkter som iPhone, iPod og iPad.
 9. Efter han sammen med sine medstiftere solgte Pizar til Disney, var han en storaktionær I Disney og var en del af Disney-bestyrelsen indtil sin død.
 10. Han var den lavestlønnede i hele Apple-koncernen. Han tjente $1 om året som direktør.


Relateret:
Steve Jobs: En kort biografi om visionæren

Walt_Disney

Født 5. december 1901 i Chigago, Illinnois, USA.
Død 15, december 1966 i Burbank, California, USA.
Anslået værdi ved dødstidspunkt: Ca. $1 mia i nutidens værdi (Ca. 6 mia. kr.)

 1. Disney-navnet stammer fra Frankrig og var oprindeligt D’Isigny.
 2. Walt Disney’s allerførste animationsstudio hed Laugh-O-Gram, som gik konkurs.
 3. Hans allerførste tegnefilmskarakter var ikke Mickey Mouse, men derimod Oswald the Lucky Rabbit, som han skabte under sin tid hos Universal Pictures.
 4. Han måtte ikke tage Oswald the Lucky Rabbit med, da han sagde op og stiftede Walt Disney-selskabet. Det førte til skabelsen af Mickey Mouse.
 5. Samme mus hed oprindeligt Mortimer Mouse, men Disney’s kone overtalte sin mand at ændre navnet, da hun syntes, at Mortimer lød pompøs. Mortimer Mouse blev i stedet til Mickey’s rival i tegneserierne.
 6. Walt Disney lagde selv stemme for Mickey Mouse mellem 1928 og 1947.
 7. Hans største inspiration til Disneyland var vores egen Tivoli, som han elskede. I løbet af sit liv, besøgte han Tivoli mindst to gange.
 8. Disney’s favoritkarakter var Fedtmule.
 9. I løbet af sin karriere blev han nomineret for 59 Oscar-statuer og vandt 22 gange.
 10. Som 16-årig droppede han ud af high school for at slutte sig til hæren, men blev afvist grundet hans lave alder.
 11. I stedet fik han arbejde som ambulancekører for Røde Kors i Frankrig
 12. Walt Disney var en stor visionær, men anede intet om økonomi og især virksomhedøkonomi. Manden, der tit bliver tildelt æren for Walt Disney-selskabets økonomiske succes, var Roy Disney, Walt’s bror, der var bankmand og stod for selskabets økonomi.
Mark_Zuckerberg_rigeste_personer

Født 14. maj 1984 i White Plains, New York, USA.
Anslået værdi: $108,9 mia. (Ca. 689 mia. kr.)

 1. Mark Zuckerberg var kun 19 år gammel, da han lavede Facebook (dengang The Facebook) i et kollegieværelse på Havard University i 2004.
 2. Allerede som 12-årig lavede han sin første program, ZuckNet, der skulle give hans far, der er tandlæge, besked, når patienter dukkede op på praksissen.
 3. Zuckerberg kunne have arbejdet for Microsoft, der ville købe et program, han lavede sammen med stifteren af Qoura, Adam D’Angelo. Programmet, Synapse Media Player, kunne analysere brugernes musiksmag alt afhængigt af, hvad de lyttede til.
 4. Makkerparret afviste Microsoft og gjorde programmet tilgængeligt for alle gratis. Zuckerberg var kun omkring 14 år dengang.
 5. Zuckerberg er grøn-rød blind, hvilket er den største årsag til at Facebooks logo er blå.
 6. Kun 6 år efter han stiftede Facebook, blev processen af stiftelsen filmatiseret i form af The Social Network, der blev nomineret til hele 8 Oscars og vandt tre af dem.
 7. Men filmen har vist sig at være mest fiktion end sandhed og indeholder masser af dramatiseringer. For eksempel stiftede Zuckerberg ikke Facebook for at score piger, han havde allerede en kæreste dengang, som han er gift med nu og har et barn med, og en af filmens store ofre, Eduardo Saverin, var faktisk ikke et offer, men lignede mere en skurk i virkeligheden.
 8. Selskaber som NewsCorp, MySpace, Viacom, Yahoo, NBC, Microsoft og Google har alle ellers prøvet at købe Facebook fra Zuckerberg, der har afvist alle tilbud prompte.
 9. Han mødte sin kone, Dr. Priscilla Chan, til en fest på Havard University, mens de begge to stod i kø til toilettet.
 10. Du kan ikke blokere Zuckerbergs Facebook-profil, ej heller hans kones profil. De to profiler er de eneste, der ikke kan blokeres af nogen som helst på det sociale medie.
 11. Zuckerberg-familiens hund, Beast, er et hit på Facebook, hvor dens Facebookside har over 2,5 mio. følgere.
 12. Han har 12 ansatte til at drive sit eget Facebookprofil. De ansatte laver hans opslag, tjekker kommentarer og lægger billeder ud for ham.

 

Richard_Branson

Født 18. juli 1950 i Blackheath, London, England
Anslået værdi: $4,5 mia. (Ca. 28 mia. kr.)

 1. Richard Branson, stifter af Virgin Group, har altid haft en iværksætter i sig. Allerede som 15-årig startede han sin første virksomhed, et magasin, Student.
 2. Han led af ordblindhed, som gjorde det svært for ham at følge med i skolen. På samme tidspunkt, som han startede Student, droppede han ud af skolen.
 3. Han overvandt dog senere sin ordblindhed og skriver og læser perfekt nu.
 4. Han stiftede Virgin Records, den første virksomhed i Virgin Group, som 22-årig.
 5. Han valgte ordet virgin (jomfru på dansk), fordi han følte sig selv som iværksætterjomfru og så Virgin Records som sin første egentlige virksomhed.
 6. Han græd angiveligt igennem hele processen af salget af Virgin Records i 1992, fordi alle hans virksomheder betyder alt for ham.
 7. Virgin Group består nu af over 200 forskellige virksomheder.
 8. En af disse virksomheder, Virgin Atlantic Airways, blev skabt, fordi Branson skulle med i et fly, der blev aflyst. Det inspirerede ham til at lave et bedre flyselskab.
 9. Han besidder aldrig direktørstillinger i sine virksomheder. Han ser sig mere som en skaber og udvikler og ser helst at andre folk, der er dygtigere end ham, driver hans virksomheder.
 10. Branson stoler mere på sin mavefornemmelse og ikke statistikker, når han skal starte eller investere i en ny virksomhed. Han bliver ikke involveret i noget, der ikke gør ham spændt over projektet.
 11. Branson tillader ikke habitter på arbejder og han har heller selv aldrig en på.
Elon Musk rigeste personer

Født 28. januar 1971 i Pretoria, Sydafrika.
Anslået værdi: $163,8 mia. (Ca. 1.036 mia. kr.)

 1. Elon Musk var et vidunderbarn. Allerede som 12-årig skabte han et computerspil, Blastar, der blev solgt til et magasin, PC and Office Technology.
 2. Som ung flyttede han til Canada for at studere, men droppede hurtigt ud, da han indså potentialet af internettet. Han stiftede sin første virksomhed, Zip2, sammen med andre medstiftere.
 3. Zip2 blev solgt til Compaq for $307 mio., hvilket gav Musk mulighed for at flytte til USA og stifte sin næste virksomhed, X.com, der ville konkurrere mod bankerne ved brug af internetbankvirksomhed. Bankerne så ikke internettet som en mulighed og døgnflue dengang.
 4. Men X.com var nødt til at fusionere med konkurrenten, Confinity, og sammen blev de PayPal.
 5. I 2002 blev PayPal solgt til eBay for $1,5 mia., hvilket gav Musk pengene til at stifte SpaceX og senere købe sig ind i Tesla Motors.
 6. Han var ikke stifteren af Tesla Motor. Den ære tilfalder partnerne, Martin Eberhard og Marc Tarpenning.
 7. Med SpaceX har Musk sørget for at omkostningerne ved at flyve op til rumstationen, ISS, er faldet ned med 90% fra $1 mia. til kun $60 mio.
 8. Ligesom Steve Jobs gjorde, tjener Elon Musk kun $1 om året i sine virksomheder.
 9. Han har tredobbelt statsborgerskab: Sydafrikansk, Canadisk og Amerikansk.
 10. Han første barn døde kun 10 uger gammel. Efterfølgende har han fået tvillinger og trillinger med sin nu ekskone og en enkelt en, der hedder X Æ A-XII Musk, med sin nuværende kone.
 11. Han tror oprigtigt på, at menneskeheden bliver nødt til at bosætte andre planeter for at kunne overleve. Hans største mission med SpaceX er at bosætte Mars og har planer om at sende den første mission til Mars allerede i 2024.
 12. Han er også oprigtigt bange for kunstig intelligens, som han tror kan ende menneskeheden. Trods det, ejer han en virksomhed, der udvikler kunstig intelligens med det formål at det gavner menneskeheden.

 

Relateret: Elon Musk: Alt om manden og hans virksomheder

Jeff_Bezos_Unveils_Blue_Origin_Lunar_Lander

Født 13. januar 1964 i Albuquerque, New Mexico, USA.
Anslået værdi: $196 mia. (Ca. 1.200 mia. kr.)

 1. Jeff Bezos blev døbt Jeffrey Preston Jorgensen og har danske rødder. Hans oldefar, John Jørgensen, immigrerede til USA fra Samsø omkring 1900.
 2. Grunden til at Jeff ikke bruger Jorgensen-navnet længere er, at hans far, Ted Jorgensen, forlod familien, da Bezos var 1 år gammel. Bezos-navnet har han fået af sin stedfar.
 3. I 2012 opsøgte en journalist Jorgensen, der viste sig at være uvidende om sin biologiske søns store succes. Efterfølgende ville Jorgensen gerne genetablere kontakten med sin søn, men Bezos var ikke interesseret. Jorgensen døde i 2015.
 4. Hans mor, Jacklyn Bezos, var kun 17 år, da hun fødte sin søn. Hun blev smidt ud af high school pga. den tidlige familieudvidelse. Men gennem stædighed fik hun lov til at blive færdig med high school.
 5. Bezos ville navngive sit selskab Cadabra, fordi han ville have det til at lyde magisk, men blev overtalt af sin advokat, der mente at det lød som cadaver (kadaver/dødt lig på dansk).
 6. Bezos valgte i stedet Amazon, fordi han ville have at brugerne skulle have det opfattelse, at webbutikken var så stort som Amazon-floden.
 7. Bezos var i 2003 involveret i et helikopterstyrt, hvor helikopteren blev fanget af en stærk vind, der fik det til at styrte ned. Helikopteren ramte jorden og rullede rundt, så dens rotor faldt af og halen knækkede. Alle passagerer overlevede mirakuløst, mens fire, inklusivt Bezos, slap ude de store skader, brækkede den ene af dem sin ryghvirvel.
 8. Ligesom Musk ejer Bezos sit eget rumfatsselskab, Blue Origin, hvis mission er at kolonisere og hente ressourcer andre planeter i solsystemet.
 9. Februar 2021 trådte han tilbage som direktør for Amazon, blandt andet for at få mere tid til sit rumfartsselskab.
 10. Efter mere end 25 års ægteskab blev Bezos skilt med MacKenzie Scott, der fik 25% af Bezos’ værdier i og blev dermed øjeblikkeligt en af verdens rigeste kvinder. Normal praksis er at det skilte par deler værdierne 50/50, men det var ikke noget Scott selv ville.
 11. Trods at have givet 25% af sine værdier til sin ekskone, sidder Bezos tungt som den rigeste person i hele verden.
 12. I oktober 2020 blev han den første person til at krydse grænsen på $200 mia. i personlig værdi.

Flere artikler

kunder_fra_helvede_udvalgt_billede
Ole Kristiansen

Kunder fra helvede #4

Læs seneste historier fra Kunder fra Helvede-serien. Sjove, pinlige, irriterende kunder findes overalt i verden, læs nogle af dem her.

Læs artiklen »
Startup Magazine

NYHEDSBREV

STARTUP MAGAZINE new logo white

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG MODTAG
NYT OM NYE ARTIKLER OG PRODUKTER