Når vi snakker om en hjemmesides færdigheder er dens loadhastighed det allervigtigste. Det er ikke designet, indholdet eller billederne i din hjemmeside, selvom alle disse faktorer er meget vigtige. Men loadhastigheden, hvilket handler præcis om, hvor hurtig din hjemmeside dukker op på dine besøgendes skærme fra det tidspunkt, de enten klikkede sig ind id det eller tastede hjemmesideadressen ind og trykkede på Enter.
Lad mig fortælle dig, hvorfor det er det vigtigste: Dine besøgende er de mest utålmodige væsner på jorden uden sammenligning. De vil hellere komme til en dårlig designet og meningsløs hjemmeside, end at komme ind i din hjemmeside, hvis din hjemmesides loadhastighed er dårlig. Det vil sige, hvis din hjemmeside er langsom.
Ud fra en masse undersøgelser, har man konkluderet, at mange af dine potentielle besøgende, faktisk 40% af dem, vil forlade din hjemmeside, hvis den loader mere end 2 sekunder. 2 sekunder. Mere får du ikke. Og antallet af folk, der forlader din hjemmeside uden overhovedet at se den øges for hvert ekstra sekund det tager for den at loade. Jo længere tid, desto færre besøgende.
Netop på grund af internetbrugernes utålmodighed har søgemaskiner som Google loadhastighed som allervigtigste faktor, når de vurderer en hjemmesides og de underliggende siders ydeevne.
Dårlig loadhastighed er lig med dårlige placeringer på Google!
Læs mere her, hvordan du kan øge din hjemmesides loadhastighed.
Relateret: Sådan udfører du SEO af blogindlæg
Sådan gør du din hjemmeside hurtigere
At gøre en hjemmeside hurtigere er nødvendigvis ikke en nem eller hurtig opgave. Du skal ikke trykke på en enkelt knap også, vupti!, så har du en hurtig hjemmeside, der er hurtige end dine konkurrenters.
Sådan fungerer det desværre ikke, for ellers havde det ikke været nødvendigt at skrive dette blogindlæg.
Og du kan desværre heller ikke få din hjemmesides og de underliggende siders loadhastighed helt ned på nul. Så hurtig er internettet heller ikke. Endnu i hvert fald.
Men du kan gøre dit bedste for at din hjemmeside er så hurtig, som den overhovedet kan være. Det kan du gøre ved at følge følgende tips.
1. Optimér dine billeder
Brug af billeder er fantastisk for brugeroplevelsen for dine besøgende. Men billederne kan også sagtens ødelægge oplevelsen for dem, hvis dine billeder ikke er optimeret ordentligt. Store billedfiler kan fylde meget og gøre din hjemmesides sider langsommere.
Derfor kan du forbedre brugeroplevelsen og din hjemmesides hastighed ved at komprimere og optimere billederne.
Det kan du for eksempel gøre ved at skifte filformat, bruge rette billeddimensioner, aktivere lazy load af dine billeder og komprimere dine billeder via lossy eller lossless komprimering.
Filformat som PNG er af høj kvalitet, men fylder meget som filer og gør hjemmesider langsommere. Mens nye filformater som WebP og JPeg XR kan spare dig masser af filstørrelse uden at dine billeder bliver af værre kvalitet.
Billeddimensionerne er billedernes bredder og højder målt i pixels. Hvis dimensionerne er for store, vil dine sider blive langsommere, da du ville have for store billedstørrelser. Derimod vil dine besøgendes brugeroplevelse også blive forringet, hvis du bruger for små billeddimensioner, da billederne vil være at dårlig kvalitet. Brug værktøjer som PixelZoomer til at finde de rette dimensioner og brug derefter værktøjer som Canva og lav dine billeder i rette dimensioner.
Lazy Load handler om at dine besøgendes browsere først henter de billeder, der er i dine sider, først hentes, når de skal bruges. Og dermed loader dine sider hurtigere, da de ikke skal hente alt første gang.
Lossy komprimering indebærer at dele af dit billeder bliver fjernet for at komprimere dine billeder. Lossless komprimering derimod sikrer at dine billeder ikke mister noget andet end filstørrelserne.
Hvis du bruger WordPress kan du bruge plugins som EWWW Image Optimizer, Optimole eller Smush og få dem til at optimere dine billeder for dig.
Relateret: SEO af billeder – Optimer dine billeder for Google
2. Cache dine sider
Caching er en af de mest effektive måder at gøre din hjemmeside og dens sider hurtigere. Caching indebærer at det gemmer kopier af dit websteds filer, hvilket minimerer det arbejde, der er nødvendigt for serveren til at generere og vise en webside til en besøgendes browser.
Du kan cache din hjemmeside manuelt, men det er frarådet, hvis du ikke har kendskab til dit system. Brug i stedet plugins som W3 Total Cache eller vores favorit WP Rocket til at cache din hjemmeside.
Andre webshopplatformer som Shopify cacher din webshop automatisk hver dag.
3. Brug en hurtig webhotel
Dit valg af et webhotel, som er noget, du skal bruge, hvis du ikke har din egen server, er meget vigtig for din hjemmesides hastighed.
Hver webdesigner har sin egen favorit og sine egne begrundelser for hvorfor de netop har valgt dem, de har valgt overfor andre.
Men alle er generelt enige om at prisen har en stor betydning. Hvis du søger efter den billigste løsning, får du, hvad du betaler for. Din hjemmesides hastighed, dens loadhastighed, kan og vil lide meget, hvis du leder efter den allerbilligste løsning på markedet.
Søg derfor efter en webhotel, der kan tilbyde dig hurtig hosting til en god pris i stedet for. Startup Magazine for eksempel bruger Simply.com.
4. Formindsk JavaScript, CSS og HTML
Her tænker du sikkert: “A’ hva’ ba’ fo’ noge’?”.
JavaScript, CSS og HTML er kodningssprog, der er de mest populære, når det handler om hjemmesider. Og disse kan bruge unødvendig tekstplads, der gør din hjemmesides filstørrelse større og dermed langsommere. Unødvendig tekstplads kan sagtens blive fjernet.
Og bare rolig. Du skal ikke til at begynde at kode for at gøre din hjemmeside hurtigere nu. Som så mange andre punkter, kan vi sørge for at din hjemmeside bliver hurtigere ved brug af en plugin. En enkelt plugin kan gøre underværker for din hjemmesides loadhastighed.
Under punkt 2 nævnte vi WP Rocket. Du kan med det plugin formindske din hjemmesides koder og gøre dens loadhastighed en del hurtigere.
5. Fjern unødvendige plugins
Ja, du har lige fået en del forslag til plugins, du kan bruge for at gøre din hjemmesides loadhastighed hurtigere. Men hvis du bruger for mange plugins, vil din hjemmeside blive langsommere.
Der er tit nogle plugins, som bruges i bestemte sider og bruges ikke i andre. Det har WordPress ikke en indgående forståelse for. Systemet har alle plugins klar til at komme i gang i hver side, også i sider, hvor de ikke skal bruges. Det kan du undgå ved brug af endnu en, ja du gættede rigtigt, plugin.
Freesoul Deactivate Plugins-pluginnet hjælper dig netop med den problemstilling.
Udover det er det rådeligt at du sletter alle plugins, der slet ikke bliver brugt. Disse bruger udnødig plads på din hjemmeside og har ingen funktion overhovedet. Slet alle plugins, som du har leget med og besluttet dig for ikke at gøre brug af. Din hjemmesides loadhastighed kommer til at nyde hver sletning.
Relateret: Top 20: Mest besøgte hjemmesider i verden
6. Brug et let tema
Ligesom valg af hvilke plugins, du skal bruge og ikke bruge, skal du lave samme valg omkring, hvilket tema din hjemmeside skal have.
Visse temaer har hurtigere loadhastigheder end andre. Jo tungere tema, desto langsommere hjemmeside, og omvendt jo lettere tema, desto hurtigere tema.
Det kan være fristende at vælge et tema på grund af designet, der kommer med det, men hvis du ikke kigger på dens filstørrelse og får en stor en, vil din hjemmesides loadhastighed lide.
En af de letteste, og dermed også en af de hurtigste, temaer er Hello Theme fra Elementor. Den tema bruger vi hos Startup Magazine og har aldrig fortrudt valget.
Temaet er stort set tomt, så du skal selv designe din hjemmeside fra bunden af. Det betyder, at der ikke kommer til at være unødvendige koder i din hjemmeside, når du er færdig med designet og indholdet.
Test din hjemmesides loadhastighed
Der er flere måder, hvorpå du kan teste din hjemmesides loadhastigheder.
De mest populære er Google’s egen PageSpeed Insights, Pingdom Website Speed Test og GTmetrix.
Hvert system kommer med forskellige råd til, hvordan du gør din hjemmeside hurtigere, men den, du skal have mest øje på, er Google’s PageSpeed Insights, da det er der, hvor du skal score højst for at få mest nytte af dine indsatser. Det er der, du vil score godt, da Google er den, der bestemmer, hvor højt dine sider kommer til at rangere på bestemte søgeord og dermed også direkte kommer til at have indflydelse på, hvor mange besøgende, du kommer til at have på din hjemmeside.
Læs også: Sådan finder du nye idéer til blogindlæg
Skal du have hjælp med at gøre din hjemmeside hurtigere?
WhizBang! laver hurtige hjemmesider med høje loadhastigheder og der scorer godt på hastighedstest. Dermed er du med WhizBang! sikret en god hjemmeside, der på sigt kommer til at rangere godt på Google i de rette søgeord.
Hvis du skal have hjælp med at lave en ekstraordinær hjemmeside, er det WhizBang! du skal kontakte!